Hlavní obsah stránky

Vyšlo v knihovnách

  • Ve spolupráci s nakladatelstvím Respekt a projektem Cirkus připravila Knihovna Václava Havla publikaci s názvem Věčné časy. Kniha nabízí trojí způsob připomínání totalitní každodennosti. První část přináší zpovědní reflexe osobností různých generací a osudů: pohledy Václava Havla na ranou normalizaci v dobových dopisech Alfrédu Radokovi a dále autobiografické eseje Jiřiny Šiklové, Karla Hvížďaly, Jana Rumla a Martina C. Putny. Další části, jejichž autorem je historik Kamil Činátl, tvoří jakousi antropologii totality. Československé totalitní roky jsou koláží politických, společenských a kulturních událostí, postavené vedle sebe tak, jak se absurdně potkávaly v letech 1945 až 1989. Názvosloví totality představuje slovníček pojmů, typických pro všední den života v komunismu.

Součástí je též soupis důležitých domácích institucí, které se totalitou zabývají. Publikaci doprovází široký výběr dobových fotografií a vyobrazení každodenních reálií.

  • Dne 2. června 2009 vyšlo druhé číslo Sešitů Knihovny Václava Havla s názvem Podněcování a trest. Jde o přepis soudního přelíčení s Václavem Havlem z února 1989, upravený do podoby divadelní hry.

Václav Havel byl zatčen v rámci tzv. Palachova týdne v lednu 1989 a byl obviněn kromě jiného z podněcování: zmínil se v jisté souvislosti o připomínce Palachova sebeupálení v rádiu Svobodná Evropa, čímž měl podle soudu podnítit mnoho československých občanů, aby se na zakázané pietní shromáždění přišli podívat. Za tento čin byl následně odsouzen na osm měsíců nepodmíněně.

Text „hry“ vznikl zásluhou Havlovy švagrové Dagmar Ilkovičové-Havlové, která přímo v soudní síni tajně pořídila zvukový záznam a přepsala ho jakožto „hru“, v níž hlavní role hrají Václav Havel a soudkyně Helena Hlavatá. Text s názvem Podněcování a trest byl připraven k vydání v Edici Expedice. Kvůli překotným událostem ale tehdy nestačil vyjít.