Hlavní obsah stránky

TÉMA: Dětské čtenářství

Nová knihovna pro děti v Uherském Brodu

V pondělí 3. dubna 2017 v 16.00 hodin mohla veřejnost poprvé nahlédnout do nového dětského oddělení Knihovny Františka Kožíka v Uherském Brodu. Současně se otevíraly zrenovované prostory galerie před knihovnou, které navrhl akademický sochař a designér Vojtěch Anderle, a byl také odhalen vývěsní štít u vrat Panského domu, nynějšího sídla knihovny, jehož autorem je uherskobrodský výtvarník Jaroslav Bureš.

Slavnostního otevření se zúčastnili manželé Kounicovi, původní vlastníci domu, kteří kdysi věnovali Panský dům městu na kulturní účely (Foto: Elen Sladká)Vloni na podzim vznikl nápad zrekonstruovat a poté přestěhovat dětské oddělení do prvního poschodí, hned vedle oddělení pro dospělé čtenáře. Nádherné prostory po baletním sále základní umělecké školy a posléze i Odboru stavebního úřadu Městského úřadu přímo volaly po smysluplném využití. Ostatně sál knihovně nějakou dobu sloužil jako prostor pro besedy. První poschodí bez výtahu je však zatím pro návštěvníky nevyhovující. Existuje však příslib, že v roce 2018 dojde i k vybudování výtahu, takže jak maminky s kočárky, tak senioři se tam pohodlně dopraví.

Nové dětské oddělení knihovny se po rekonstrukci změnilo k nepoznání. Slavnostní otevření si proto kromě starosty Patrika Kunčara, místostarostů Petra Vrány a Jana Hrdého nenechali ujít ani Zdeňka Friedlová, ředitelka Krajské knihovny Františka Bartoše ve Zlíně, a Radovan Jančář, ředitel uherskohradišťské Knihovny Bedřicha Beneše Buchlovana, a další významní hosté.

Autory a realizátory designového návrhu dětského oddělení jsou architekti Michal Roman a Aleš Pastorek. „Ideou nového oddělení pro děti bylo prostor rozdělit. Část oddělení přizpůsobit pro teenagery tak, aby je to přitáhlo do knihovny a k četbě. Vzniklo zajímavé klubové prostředí – zdi jsou imitace rzi, šikmé police…,“ představili architekti své dílo. Druhou část vyčlenili pro menší čtenáře. Je hodně o klasickém materiálu, o dřevě. Záměrem bylo maximální využití zbývajícího prostoru, který je k dispozici. Vyrostlo zde pódium, pod kterým se rozprostírá vhodné prostředí pro besedy, knihovnické lekce, hry, kreslení či běžné lenošení. Ze stejného důvodu jsou police umístěny i ve výšce, kam dítě samozřejmě nedosáhne. Knihovnice budou mít po ruce schůdky a návštěvníkům knihu na požádání podají.

Předpokladem pro profesi knihovnice v uherskobrodské knihovně je tedy i dobrá fyzická kondice!

Na zrekonstruované prostory se přišel podívat i bývalý majitel, zhmotněný duch Václava hraběte z Kounic, i se svou manželkou Josefínou. Někdejší majitel totiž Panský dům v závěti odkázal městu s tím, že bude sloužit kulturním účelům. Bývalé prostory dětského oddělení budou teď sloužit hlavně k besedám, autorským čtením, přednáškám a dalším kulturním akcím.

Pohled do nápaditě řešeného interiéru 1 (Foto: Elen Sladká ) Pohled do nápaditě řešeného interiéru 2 (Foto: Elen Sladká )

Skvělá věc se podařila a kolektiv knihovnic Knihovny Františka Kožíka v Uherském Brodu se teď těší na davy čtenářů a návštěvníků. I jejich jménem tuhle událost zaznamenala

VĚRA LOVECKÁ vera.lovecka@ub.cz