Hlavní obsah stránky

OD REDAKČNÍHO STOLU

Milé čtenářky, milí čtenáři,

letošní jaro začalo dost brzy, předkalendářně. Kdykoli se bavím se zahrádkáři, potvrzují mi, že meruňky ani letos patrně nebudou. Ať se durdíme, nebo to přijmeme stoicky.

Takové výkyvy my si tady v redakci dovolit nemůžeme. Pracujeme podle přísného harmonogramu tak, abychom vám mohli v plánovaných termínech dodat jednou měsíčně aktuální číslo časopisu, pěkně zralé, se všemi náležitostmi. I když, jak jste si možná všimli, i zde došlo od počátku roku k některým menším „výchylkám“. Třeba jména autorů článků jsou teď uvedena na jejich počátku, hned pod názvem – to tak zůstane i nadále. A v tomto, tedy dubnovém Čtenáři nenajdete dokonce rubriku Téma – to bude spíš výjimka. Shromáždilo se nám tolik druhých a třetích částí příspěvků, že jsme se rozhodli si velikonočně uklidit a věnovali jim tentokrát více prostoru. Můžete se něco dozvědět například o další krajanské knihovně, tentokrát ve Frankfurtu nad Mohanem, sledovat, jak průkopnicky a kreativně si musejí počínat tam, kde možnost nakoupit české knihy pro děti a umístit je pěkně v jedné útulné místnosti není samozřejmostí. Naštěstí „děckaři“ vždy kreativní byli, to by jistě potvrdila i druhá předsedkyně Klubu dětských knihovníků Lída Košťálová, se kterou uveřejňujeme rozhovor. A to není rozhovor jediný. V tomto čísle uhlídáte ještě dva: s ředitelkou vodňanské knihovny Kateřinou Novákovou Mašlovou a další se spisovatelkou, překladatelkou a literární historičkou Jovankou Šotolovou. Ten se věnuje literárnímu časopisu s více než dvacetiletou historií iLiteratura, všímá si jeho rozšíření o podcasty a dává nahlédnout do zákulisí tvorby obou pestrých a zajímavých počinů.

S počasím a jeho nestabilitou toho moc neuděláme. S nestabilitou webového prostředí se ale něco dělat dá a dělá – ještě se mi do úvodníku vejde upoutávka na hned první článek aktuálního čísla Čtenáře, který přibližuje současnou situaci a možnosti využití Webarchivu, zejména pro badatele a výzkum. Se Čtenářem se můžete vydat i do zahraničí do německé Knihovny roku 2023 v Düsseldorfu, zůstat v tuzemsku v nové knihovně v Ostopovicích nebo si jen tak přečíst, co nového v oblasti výtvarného umění a architektury u nás vyšlo za poslední dva roky (v tomto čísle uvádíme první část přehledu). A to není zdaleka všechno, však uvidíte!

Příjemné jarní chvíle nezávislé na rozmarech počasí a pokud možno bezsněžný a bezmrazivý duben za redakci přeje

PAVLA VLKOVÁ