Hlavní obsah stránky

TÉMA: Benefiční a charitativní činnost v knihovnách: Charitativní antikvariát v Moravské zemské knihovně

JIŘINA STUDENKOVÁ moravskyspolek@seznam.cz

V adventním období roku 2022 se v prostorách Moravské zemské knihovny v Brně (MZK) uskutečnil tradiční Charitativní antikvariát. Celý výtěžek ve výši 53 533 korun byl darován na financování ubytovny pro rodiče onkologicky nemocných dětí v Brně Černých Polích.

Jednalo se již o 9. ročník Charitativního antikvariátu, který je zřízen vždy pouze na období adventu. Pořádá ho Moravský dobročinný spolek, z. s. Posledních šest ročníků proběhlo v MZK, v některých letech se antikvariát konal na více místech zároveň. Podstata je jednoduchá – lidé darují svoje přečtené a nepotřebné knihy. Darované knihy se zde ocení a přímo prodávají. Ceny se pohybují od 20 korun, nejdražší knihy tu najdete v částce přesahující 200 korun. Celá tržba pak putuje do zapečetěné kasičky neziskové organizace – v posledních ročnících do kasičky Nadačního fondu dětské onkologie KRTEK.

Charitativní antikvariát přitahuje milovníky knih, kteří mají zájem podpořit dobrou věc. Požadavkem na přijímané knihy je pouze to, aby nebyly potrhané nebo znečištěné. Pokud splní tato kritéria, rádi přijímáme knihy z jakékoliv kategorie. Příjem probíhá přímo na místě v otvírací době antikvariátu, není nutné se předem ohlašovat. Pro nás je důležité nejen množství darovaných knih, ale také jejich kvalita. Velmi si ceníme, když dárci přistupují ke knihám jako k daru. To znamená, že i když oni sami je ve své knihovně nechtějí, tak věří, že mohou potěšit někoho jiného. V ideálním případě přispějí pěti nebo deseti knížkami, které najdou nového majitele velmi rychle. Během let existence antikvariátu si to dárci stále více uvědomují a některé knihy se prakticky ihned vyprodají.

Pokud jde o zájem o knihy nabízené v našem antikvariátu, vedle české a zahraniční beletrie jsou velmi populární knihy poezie, o umění, historii a cestopisy. Do antikvariátu si zvykli lidé chodit i s dětmi pro dětskou literaturu. Knihy na pultě se neustále obměňují, a tak nikdy nevíme, jaké poklady se v daný okamžik v antikvariátu objeví. Rádi máme i své stálé zákazníky, přicházejí opakovaně a vždy si něco koupí. Charitativní antikvariát je umístěn v prostorách vstupní haly MZK a je přístupný všem bez ohledu na to, zda jsou čtenáři knihovny.

Výtěžek z darů se předává Nadačnímu fondu dětské onkologie KRTEK, který ho využívá k financování ubytovny pro rodiče onkologicky nemocných dětí. Ta je umístěna v Černých Polích v Brně naproti dětské nemocnici, aby mohli být rodiče malým pacientům nablízku. Pobyt pro rodiče je tam zdarma. Peníze získané prostřednictvím Charitativního antikvariátu tedy přispívají k tomu, aby blízcí lidé mohli být spolu i v nejtěžších chvílích.

Charitativní antikvariát propojuje lidi a organizace, kteří se snaží udělat něco dobrého, byť nemusí. MZK a další pronajímatelé podporují akci tím, že poskytnou bezplatný pronájem a příznivé podmínky k prodeji. Dárci vyřadí knihy a přijdou je darovat. Na druhé straně je někdo jiný objeví jako literární poklad a potěší jej. I když loňský výtěžek nebyl rekordní, má velkou cenu díky vůli mnoha institucí a lidí, kteří se na organizaci antikvariátu podíleli. Je příkladem toho, že i prostřednictvím jednoduchých akcí můžeme vytvářet změny a přispívat k lepšímu světu.

Autorka pracuje pro Moravský dobročinný spolek, z. s.