Hlavní obsah stránky

NAPSALI JSTE NÁM: Jak mi knihovna změnila život

KATEŘINA KALIVODOVÁ FOLTÁNKOVÁ katka@literarnialchymie.cz

V antologiích a v časopisech vycházejí moje povídky, vyšla mi kniha pro děti a vedu kurzy tvůrčího psaní. Ale kdybych nechodila do knihovny, můj život se dost možná ubírá jiným směrem.

Onen zlomový okamžik nastal na podzim 2007. Na nástěnce v Knihovně Karla Dvořáčka ve Vyškově jsem si všimla letáku, který informoval o nové literární soutěži. Jmenovala se Vyškovský cedník a pořádala ji právě místní knihovna. Tehdy jsem chodila na gymnázium, psaní mě bavilo a řekla jsem si, že bych ji mohla zkusit. Napsala jsem povídku Tajemství žlutého javoru a zpětně ji hodnotím jako svůj první seriózní text.

„Ono se to fakt někomu líbí!“

Když jsem zjistila, že mi porota udělila první místo, byl to báječný pocit. Moje práce se líbila lidem, kteří toho přečetli už opravdu hodně, a navíc uspěla i ve srovnání s pracemi ostatních. Za rok jsem se Vyškovského cedníku zúčastnila znovu a opět vyhrála. Byla to pro mě obrovská vzpruha, protože to znamenalo, že první úspěch nebyla náhoda nebo omyl.

Začala jsem číst o tvůrčím psaní vše, co se mi dostalo pod ruku, protože jsem chtěla být ještě lepší. Zároveň mě úspěchy v literární soutěži postrčily k tomu, abych si zkusila splnit svůj sen. Chtěla jsem se psaní věnovat profesionálně a začala jsem studovat žurnalistiku.

Zbytečné chyby začínajících autorů

Potěšilo mě, když mě zanedlouho oslovili z vyškovské knihovny a nabídli mi místo v porotě jejich literární soutěže. V tuto chvíli v ní sedím nepřetržitě už dvanáct let a pod rukama mi prošly stovky příběhů. Poznala jsem, jak malý rozdíl často dělí práce, které jsou oceněné, a ty, kterým umístění těsně unikne. Mnohdy měly originální nápad, ale jejich autoři byli nezkušení a dopouštěli se zbytečných chyb. Říkala jsem si, že kdyby jim někdo trochu poradil, příští rok by si mohli odnášet diplom oni.

Takto to šlo několik let, až mě napadlo, že bych tím někým mohla být právě já. Proto jsem v roce 2014 začala pořádat kurzy tvůrčího psaní. Nejdřív pro mládež, později pro dospělé. Z vlastní zkušenosti jsem věděla, že autor se nejvíc naučí praxí. Proto jsem do svých lekcí kromě výkladu zařadila i spoustu aktivit, aby si účastníci všechno hned vyzkoušeli. Navíc kurzisté píší absolventskou povídku, na kterou ode mě dostanou zpětnou vazbu. Po úpravách jejich text vydám ve sborníku, který na poslední hodině společně pokřtíme.

Seznam literárních soutěží

Studentům mimo jiné doporučuji, aby zkusili literární soutěže. Chtěla jsem jim říct, kdy se jaké konají, ale byl to problém. Neexistoval žádný ucelený seznam. Proto jsem ho na svých webových stránkách www.literarnialchymie.cz začala tvořit. Za ta léta se z něj stal největší seznam literárních soutěží na českém internetu, ze kterého čerpají tisíce psavců. Je v něm přes dvě stě soutěží a každý měsíc ho aktualizuji. Pokud v knihovně pořádáte literární soutěž, která v něm zatím není, napište mi a já ji přidám.

Mezitím jsem se dál věnovala vlastní tvorbě. Vyšla mi dětská kniha Sedm princezen. Jinak nejraději píšu fantasy a sci-fi povídky. Moje povídka U Gutenberga! byla nominovaná na literární cenu Aeronautilus. V loňském prosincovém čísle časopisu Čtenář jste také mohli najít moji vánoční povídku Čarodějnice, která ukradla Vánoce. Také na webu Literární alchymie najdete moji povídku Šípky a trní a mysteriózní příběh Bestie.

E-mailové dopisy

Kromě psaní mě neuvěřitelně baví i čtení, proto jsem spustila e-mailový klub pro knihomoly. Zájemcům jednou měsíčně posílám e-mailový dopis. Doporučuji v něm román, který mě nadchl, a dělím se o zákulisí svého psaní. Začínající autoři se tak třeba dozví, že pokud se jim příběh nedaří napsat na první dobrou, nic se neděje. I já své příběhy mnohdy přepisuji. Také v něm upozorňuji na nově vyhlášené literární soutěže. Pokud byste chtěli tento dopis dostávat i vy, stačí, když se přihlásíte na mém webu.

Od doby, kdy jsem se poprvé přihlásila do Vyškovského cedníku, už uplynulo patnáct let. Za tu dobu jsem ušla velký kus cesty. Na jejím začátku stála právě knihovna. Díky vítězství v její soutěži jsem začala víc věřit, že je můj sen o psaní reálný. Vaše knihovna taky určitě pořádá spoustu zajímavých akcí. Někdy se účastníci možná „jen“ pobavili nebo dozvěděli něco nového, jindy to na jejich život mohlo mít mnohem větší vliv, než by vás napadlo.