Hlavní obsah stránky

Nové technologie pro knihovny: E-knihy v knihovnách

JIŘÍ PAVLÍK jiri.pavlik@techlib.cz

V první části nové rubriky „Nové technologie pro knihovny“ se podíváme na dvě platformy s českými e-knihami a na autentizaci čtenářů. V dalších dílech si představíme nové technologie u autentizace uživatelů, discovery, kontextového linkování, ZÍSKEJ, Centrálního portálu knihoven ČR Knihovny.cz, CELUS, e-časopisů, audioknih a AI v knihovnách.  

Palmknihy a BOOKPORT jsou v současné době dvě platformy s nejširší nabídkou e-knih v češtině pro knihovny. V nabídce Palmknih je především beletrie, v nabídce BOOKPORT především odborná literatura.  

Palmknihy

V nabídce platformy Palmknihy od Albatros Media je přes 11 000 titulů e-knih od 300 nakladatelů. E-knihy jsou čtenářům zpřístupňovány formou výpůjčky na 31 dní. Platformu využívá 225 knihoven v České republice, 28 knihoven ve Slovenské republice a jedna knihovna ve Velké Británii, sloužící české komunitě v Londýně. Půjčování je integrováno ve webových OPAC knihoven. Každá knihovna si může pro půjčování vybrat část z celkové nabídky titulů. Celkový přehled dostupných titulů na platformě Palmknihy je publikovaný na portálu https://www.pujcovani-eknih.cz/. E-knihy si čtenáři čtou v aplikacích Palmknihy pro iOS/iPadOS a Android.

BOOKPORT

V nabídce platformy BOOKPORT od Grada Publishing je přes 9000 titulů e-knih. E-knihy se zpřístupňují na základě ročních licencí knihoven. Některé knihovny pro čtenáře licencují vybrané kolekce titulů, některé knihovny licencují kompletní nabídku e-knih. Prostřednictvím CzechELib si akademické knihovny licencují čtyři kolekce titulů různého odborného zaměření. Využití mohou členové czechelibových konzorcií sledovat v systému CELUS. Díky datům využití ve standardu COUNTER si knihovny mohou v CELUS porovnávat využití e-knih v BOOKPORT a e-knih na ostatních platformách. Knihovny mají v katalozích a portálech e-knih importované MARC záznamy e-knih z BOOKPORT. E-knihy si čtenáři čtou ve webovém portálu BOOKPORT nebo v aplikacích BOOKPORT pro iOS/ iPadOS a Android po přihlášení účtem z knihovny přes federativní autentizaci eduID.cz.

 
Nová e-kniha Patrika Zandla z platformy Palmknihy ve webovém OPAC Jihočeské vědecké knihovny v Českých Budějovicích
 
 
Nová e-kniha Patrika Zandla na platformě BOOKPORT
 
Katalog e-knih na platformě BOOKPORT s možností přihlášení přes eduID.cz
 
V detailu e-knihy čtenář ťukne na tlačítko Přístup prostřednictvím eduID.cz a přihlásí se účtem ze své domovské knihovny
 
Po ťuknutí na tlačítko pro přihlášení čtenář vybere svou domovskou organizaci ve službě WAYF/DS eduID.cz

 

Ukázka přihlášení v BOOKPORT účtem z Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně

 

Po přihlášení účtem z domovské knihovny nabídne BOOKPORT čtenáři čtení vybrané e-knihy ve webovém prohlížeči on-line nebo stažení do aplikace  pro možnost čtení i off-line

 

Otevření e-knihy ve webové čtečce BOOKPORT

 

Vyhledání e-knihy Patrika Zandla v portálu Knihovny.cz z platforem Palmknihy i BOOKPORT

 

Integrace v Knihovny.cz

E-knihy z platforem Palmknihy i BOOKPORT jsou integrovány v Centrálním portálu knihoven ČR Knihovny.cz. V portálu je pro čtenáře na začátku ledna 2023 dostupných celkem 21 172 titulů e-knih obou platforem. Další technologie u e-knih a v portálu Knihovny.cz vám blíže představíme v následujících částech této rubriky.