Hlavní obsah stránky

ZE SVĚTA

Zdroje jsou dostupné v Knihovně knihovnické literatury Národní knihovny ČR.

Veřejné knihovny v německém Sasku připravují společnou průkazku do knihoven, díky které bude možné si okamžitě vypůjčit e-media zdejších knihoven, ale také digitálně platit své poplatky.

Ukazuje se, že náročné je získat souhlas jednotlivých zřizovatelů knihoven – měst a obcí. Tvorbu aplikace, která umožní vznik průkazky, také ovlivňuje komplikovaná legislativa. Městské a venkovské oblasti v Sasku se velmi liší. Města tvoří významná kulturní centra a zřizují velké veřejné knihovny, zaměstnávají 45 % knihovníků na plný úvazek a obsluhují 34 % saské populace. Ostatních 66 % saské populace žije v pěti venkovských kulturních oblastech a zřizuje 169 veřejných knihoven. Zatím jsou značné rozdíly mezi městy a obcemi v oblasti digitálních služeb a digitální gramotnosti. V roce 1994 byl založen Saský institut pro komunální zpracování dat. Cílem jeho aktivit je optimalizace využití IT v Sasku a také implementace zákona o zlepšení online přístupu k administrativním službám (platný od roku 2017); do konce roku 2022 má zdigitalizovat státní správu a samosprávu v Sasku. Digitální průkazka do knihovny se má stát jednou z aplikací ve smyslu uvedeného zákona a osobní návštěvy úřadů se mají stát minulostí. Institut byl pověřen implementací a spoluprací s městskými knihovnami. To bude vyžadovat značné náklady pro zřizovatele knihoven a specializované technické řešení celé operace. Aplikace by měla být vytvořena v průběhu roku 2021.

(BuB Forum Bibliothek und Information – Jahrgang 73, Nr. 4, 2021, s. 158–159)

Na Univerzitě Dar es Salaam v Tanzánii proběhla rozsáhlá bibliometrická studie mezi postgraduálními studenty, která zkoumala metodologii výzkumu a zjistila nedostatečné využití v aplikaci konceptů této metodologie.

Pokročilé kvalitativní a kvantitativní analýzy dat studenti využívají nedostatečně. Výzkum je zásadní pro identifikaci, řešení sociálních problémů a rozšiřování znalostí nejen v Tanzánii. Výzkumné dovednosti a competence jsou důležité pro výchovu kvalitních absolventů univerzit, kteří dokážou prokázat kritické myšlení a kreativitu. Generování platného a spolehlivého výzkumu vyžaduje pečlivé plánování, výběr metod výzkumu a dodržování akceptovaných postupů. Významnou roli zde mohou hrát knihovny. Ty ovšem požadují dostatečné financování k zajištění nezbytných informačních zdrojů, technologických zařízení a finance pro celoživotní vzdělávání svých zaměstnanců. Univerzitní knihovny v Tanzánii jsou značně podfinancované, i když byl založen speciální fond (TETFund) pro finanční podporu vysokoškolských institucí. Akademické knihovny jsou hlavní podpůrnou infrastrukturou pro výuku, výzkum a šíření výsledků vědy. Fond TETFund se ovšem ve složité ekonomické situaci Tanzánie více zaměřuje na finanční podporu sociálně slabých studentů a podpora univerzitních knihoven je nedostatečná.

(IFLA Journal – Volume 47, Number 2, June 2021, s. 129–141)

Jedním z hlavních oddělení Rakouské národní knihovny je Odbor akvizice a zpracování knihovních fondů.

V Rakouské národní knihovně má zvláštní význam. Na všechna média, která uchovává tato knihovna, se vztahuje zákon, podle kterého musí všichni vydavatelé v Rakousku povinně zaslat povinné výtisky všech dokumentů. Rakouská národní knihovna je tak kulturní pamětí republiky. Odbor akvizice a zpracování knihovních fondů ročně „vyprodukuje“ cca 40 000 nových dokumentů do depozitářů knihovny. Je rozdělen do tří oddělení (akvizice médií, indexování předmětů, knihařská dílna) a pracuje zde 55 zaměstnanců. Jedním z hlavních úkolů je získávání takzvaného archivního výtisku, který knihovna získává od roku 1922 a od roku 1946 je důležitou součástí Rakouské národní bibliografie. Dnes je tato rakouská bibliografie pochopitelně v online podobě a je důležitým referenčním dílem pro všechny rakouské knihovny. Nákup zahraničních knih zajišťuje aktuálnost a rozmanitost knihovních fondů. Nejen knihovníci, ale také čtenáři mohou dávat návrhy na zakoupení knih do fondu knihovny. Velkou roli v akvizici hraje také mezinárodní výměna, která byla v období studené války se zeměmi východního bloku složitá. Díky činnosti knihařské dílny se knihy restaurují a všechna média nesou razítko vlastnictví Rakouské národní knihovny.

(Magazin der Österreichischen Nationalbibliothek – Nr. 1, April 2021, s. 20–21)

Připravil ROMAN GIEBISCH