Hlavní obsah stránky

KNIHOVNY V MALÝCH OBCÍCH: Komunitní centrum a knihovna Kostice

IVANA RAMPÁČKOVÁ knihovna@kostice.cz

V knihovně pracuji od února 2021. Předtím jsem působila jako učitelka na Základní škole ve Tvrdonicích. Komunitní knihovna je pro mě místo, kde se mohu realizovat a naplno rozvíjet svůj potenciál.

Představení knihovny a jejích služeb

Budova, v níž komunitní knihovna sídlí, byla postavena kolem roku 1925. Původně sloužila jako hostinec, později jako mateřská škola či poradna dětského lékaře. V roce 1993 ji odkoupila obec Kostice (1900 obyvatel, Jihomoravský kraj) za účelem provozování místní knihovny. Od té doby prošla budova řadou stavebních úprav, přičemž tou nejzásadnější byla kompletní rekonstrukce interiéru na konci roku 2020. Nově vzniklá komunitní knihovna je unikátní svým multifunkčním pojetím – vedle původní ryze knihovnické části vznikl zcela nový prostor, který slouží nejen jako místo pro pořádání kurzů, besed či projekcí, ale také jako čítárna s možností občerstvení. Dominantním prvkem jsou tři mobilní dřevěná schodiště se skrytým úložným prostorem, jež se využívají k sezení, sledování projekce nebo k prezentaci knižních novinek. Knihovna je vybavena novou PC sestavou, multifunkční tiskárnou, projektorem s nástěnnou tabulí, Apple TV, IPadem a sedmi notebooky s připojením na internet.

Návštěvníkům poskytujeme širokou škálu vyžití. Kromě knihovnických a informačních služeb pořádáme soutěže, kvízy, venkovní hry, podílíme se na organizaci kulturních a společenských akcí. V naší nabídce nechybí jak kroužky pro děti, tak kurzy pro dospělé a seniory. Pro malé čtenáře máme připraven dětský koutek s knižním skřítkem Pomocníčkem, do něhož si mohou schovat svoji oblíbenou hračku nebo knížku. Čas mohou strávit také nad některou z deskových her.

Při nákupu knih se snažíme vyhovět přáním a požadavkům našich čtenářů. Knihovní fond se každoročně doplňuje z prostředků obce a dvakrát ročně výměnnými soubory z Městské knihovny Břeclav. Knihy se řadí podle žánrů, které jsou pro lepší orientaci barevně odlišeny, naučná literatura podle zásad mezinárodního desetinného třídění. Na regálových rozřaďovačích literatury pro děti a mládež je vyobrazen skřítek Pomocníček.

K nové knihovně bezesporu patří nové webové stránky (www.knihovnakostice.com). Důležitá pro nás byla nejen jejich funkčnost a přehlednost, ale také vzhled, který by korespondoval s interiérem zrekonstruované knihovny. Webové stránky disponují rezervačním systémem, jenž slouží k registraci zájemců na připravované akce či k přihlašování dětí do zájmových útvarů. V sekci Knižní novinky jsou zveřejněny všechny nově zakoupené knižní tituly včetně jejich ukázek.

Aktivity během pandemických opatření

Plošné uzavření knihovnických služeb jsme využili k dokončení rekonstrukce knihovny a revizi knihovního fondu. V knižním „blešáku“ se nám podařilo prodat přes 700 vyřazených knih. Získaná částka byla použita na nákup nových knižních titulů. Dočasně jsme upravili výpůjční dobu knihovny. Místo čtyř hodin týdně máme nyní otevřeno každý den, díky čemuž se zvýšila návštěvnost i registrace nových čtenářů.

Pandemie koronaviru nás přiměla k hledání nových cest ve snaze přiblížit se našim uživatelům. Zaměřili jsme se tedy na aktivity konané v online prostředí. Na webové stránky jsme umístili únikovou hru Záhada zamčeného pokoje, vyhlásili jsme několik online soutěží (O nejkrásnější kostickou pohádku, Lego soutěž pro malé i velké stavitele či Fotosoutěž o nejlepší zdravý recept). Největší ohlas mělo knižní šifrování o roční registraci zdarma, které probíhalo v rámci akce Březen – měsíc čtenářů na Facebooku knihovny.

S příchodem jara jsme začali s realizací venkovních aktivit. Uspořádali jsme Velikonoční šifru, Kamínkovou pátračkuKnižní pátračku, jež se setkaly s velmi kladným přijetím širokou veřejností. Po postupném rozvolňování vládních opatření se nám podařilo uskutečnit Turnaj v Minecraftu a několik lekcí programování, o které je z řad dětí velký zájem. Během letních prázdnin v naší obci probíhalo Keškování. Dospělí čtenáři se mohli zapojit do FB a IG fotosoutěže Léto s knihou; děti se stávaly prostřednictvím prázdninové čtenářské soutěže Lovci zmrzlin.

Aktuálně máme za sebou dva turnusy příměstského tábora ve stylu Harryho Pottera. Podobná akce se v Kosticích uskutečnila poprvé. Příprava byla náročná, ale spokojenost dětí a rodičů nám byla největší odměnou, a tak jsme se nedlouho po tom prvním pustili i do druhého. Z plánovaného Rozloučení s prázdninami na konci srpna s řadou připravených akcí (opékání špekáčků, absolvování stezky odvahy a přespání ve stanu) zůstalo kvůli nepříznivému počasí pouze promítání filmu Jak vycvičit draka 3, jenž získal v internetové anketě nejvíc hlasů.

Co chystáme

Pro seniory to bude školení o používání nové optické sítě, která se v naší obci v současné době staví. V knihovně instalujeme IPTV simulátor pro názornou ukázku „naživo“ a budeme zároveň poskytovat poradenství o této síti.

Závěrem bych chtěla poděkovat našim sponzorům a vedení obce Kostice, bez nichž by se všechny zmíněné akce nemohly uskutečnit! Moc si jejich podpory a pomoci vážím! Stávající výborná spolupráce je základem pro to, aby se knihovna stále více začleňovala do komunitního života obce a pomáhala tak svým obyvatelům budovat lepší místo pro život.

Foto: archiv obce Kostice