Hlavní obsah stránky

UDRŽITELNOST ROZVOJE V KNIHOVNÁCH: Knihovny pro budoucnost

MONIKA HORÁKOVÁ monika.horakova@pedf.cuni.cz

Knihovny se nevznášejí ve společenském vzduchoprázdnu. Jsme důležitou hybnou silou. Je dobře, když zaujímáme pozice k aktuálním společenským problémům. Není divu, že ve světle zneklidňujících zpráv, které pravidelně vydává Mezivládní panel pro změnu klimatu, je tématem knihoven v České republice pro rok 2021 udržitelnost.

Zameťme si nejdřív před vlastním prahem

Když jsme se v Knihovně Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy zamýšleli nad udržitelností našeho vlastního provozu, vyvstala řada otázek. O některých jsme měli příležitost diskutovat také s kolegyněmi a kolegy ze švýcarských knihoven během semináře Udržitelnost v knihovnách, který pořádala v listopadu 2019 knihovnická organizace Bibliosuisse ve městě Aarau.

Jsou udržitelnější papírové knihy, nebo e-knihy? Jak měřit ekologickou stopu e-knih? Jaká svítidla jsou nejekologičtější? Třídíme správně odpad? Od koho nakupuje náš zřizovatel energie?

Z dlouhého seznamu možností, co vše zajistit, aby náš vlastní provoz byl udržitelný, jsme zatím u nás v knihovně vylepšili třídění odpadu (máme více nádob), plastové kelímky na pití u studovny jsme vyměnili za keramické hrnky a vyřazené knihy nově nabízíme v uživatelsky přívětivém e-shopu (knihovna.pedf.cuni.cz/wp), čímž se zvyšuje množství knih, které najdou nové uplatnění. A chceme pokračovat dál.   

I kdybychom třídili odpad sebelépe, není to systémová změna

Mezivládní panel pro změnu klimatu opakovaně varuje před globálními změnami, které lidstvo čekají. Správně vyladěné třídění odpadu v jedné knihovně uprostřed Evropy se tak jeví jako nepodkročitelné minimum, ale v celkovém pohledu je to málo.

Důležitá je širší spolupráce mezi knihovnami navzájem a také mezi knihovnami a občanskou společností. Efektivní cestou by mohlo být zapojování knihoven do společenských aktivit, které na problém udržitelnosti upozorňují v globálním měřítku. Jen tak bude náš hlas opravdu slyšet! Rukou podanou k mezigenerační spolupráci je celosvětové studentské hnutí Fridays for Future, které působí i v České republice.

Meziknihovnickou spolupráci za klimatickou spravedlnost začala rozvíjet např. skupina knihovníků a knihovnic z Německa, kteří přišli s iniciativou Libraries 4 Future (Knihovny pro budoucnost). Pod manifest nasbírali již více než 600 podpisů nejen z Německa, ale také z USA, Švédska, Lucemburska i České republiky.

V manifestu se píše, že klimatické změny jsou vážným společenským a politickým problémem. Knihovny by to měly zohlednit nejen ve svém každodenním provozu, ale také systematicky šířit vědecké poznatky o možných dopadech klimatických změn. Manifest je inspirován podobně jako české knihovny sedmnácti cíli udržitelného rozvoje OSN. Na závěr autoři a autorky vyjadřují podporu hnutí Fridays for Future a vyzývají politickou reprezentaci, aby podnikla veškeré potřebné kroky ke zmírnění dopadů klimatických změn.

Německá iniciativa je jedním z důkazů, že jako knihovny dokážeme reagovat na aktuální společenské dění a že jsme relevantní aktéři i pro nastupující generaci.