Hlavní obsah stránky

INSPIRACE: Americká knihovna v Ústí nad Labem

JAN ČERNECKÝ cernecky@svkul.cz

V Severočeské vědecké knihovně v Ústí nad Labem vzniklo po půlročních přípravách malé americké centrum, nazvané American Library Ústí nad Labem (ALUL). Čtenáři se nově mohou těšit například na přednášky o americké literatuře, besedy s diplomaty, filmy nebo na konverzace v anglickém jazyce. Koordinaci veškerých aktivit nové americké knihovny v Ústí nad Labem bude zajišťovat Američanka Anne Heaton Petrak.

Severočeská vědecká knihovna v Ústí nad Labem (SVK UL) od začátku letošního roku intenzívně pracovala na navázání spolupráce s Velvyslanectvím USA. Hlavním cílem bylo vybudovat v prostorách knihovny malé americké kulturní centrum. Plody bezmála půlroční práce sklidila krajská knihovna v polovině června, kdy ALUL slavnostně otevřela.

Otevření naší americké knihovny předcházelo mnoho schůzek a jednání jak s Velvyslanectvím USA, tak s naším zřizovatelem Ústeckým krajem, protože bylo nutné sjednotit naše představy a vize a nastavit přesné parametry budoucí spolupráce. Abychom si udělali lepší představu, jak spolupráce mezi knihovnou a ambasádou funguje v praxi, vypravili jsme se s kolegy na služební cestu do knihoven v Brně a Ostravě, kde již obdobná centra fungují, popisuje přípravy ředitelka SVK UL Jana Linhartová.

V prvním pololetí letošního roku realizovala knihovna ve spolupráci s Velvyslanectvím USA dvě společné pilotní akce. Hlavním cílem bylo zjistit, jaký bude o nová témata mezi uživateli knihovny zájem, a zároveň otestovat, jak bude fungovat komunikace a spolupráce mezi oběma zmiňovanými institucemi. I když musely z důvodu vládních protiepidemických opatření probíhat naše první společné akce pouze online, podle mého názoru se vše od přípravy po realizaci vydařilo na výbornou. Velkou radost mi udělala především druhá akce, beseda s diplomatem Douglasem Morrowem, do které se zapojilo téměř 500 studentů z našeho kraje, hodnotí začátek spolupráce s ambasádou Spojených států Jana Linhartová.

Samotné slavnostní otevření ALUL se uskutečnilo 14. 6. v palácové vile C. H. Wolfruma, kde sídlí vědecká část knihovny. Slavnostního aktu se kromě hejtmana Ústeckého kraje a zástupců partnerů knihovny zúčastnila i americká chargé d’affaires Jennifer Bachus. Zastupující americká velvyslankyně v rámci svého úvodního proslovu mimo jiné řekla, že otevření americké knihovny v Ústí nad Labem považuje za začátek perspektivního a dlouhodobého partnerství mezi ústeckým regionem a Spojenými státy.

Díky zmiňované spolupráci se bude průběžně rozšiřovat a aktualizovat jak dokumentový fond, tak i nabídka kulturních a vzdělávacích aktivit Oddělení cizojazyčné literatury, jehož je ALUL součástí. Čtenáři se mohou nově těšit například na osvětové besedy a přednášky o americké literatuře, kultuře nebo historii, filmové projekce, diskuze s diplomaty či konverzační setkání v angličtině. Některé z těchto aktivit plánuje knihovna v rámci své krajské funkce nabídnout i dalším knihovnám v regionu.

V souvislosti s otevřením americké knihovny rozšířila Severočeská vědecká knihovna řady svých zaměstnanců o novou kolegyni, Američanku Anne Heaton Petrak, která bude činnost ALUL koordinovat. Anne nás zaujala již na prvním pracovním pohovoru. Kromě toho, že má velmi kladný vztah k literatuře a ovládá několik cizích jazyků, projevila obrovské nadšení a chuť do práce. Nepochybuji, že je naše americká knihovna v dobrých rukou, dodává k výběru nového zaměstnance Jana Linhartová.

Rozhovor s Anne Heaton Petrak

Američanka, která ovládá plynně několik cizích jazyků, žije v České republice a my měli to štěstí, že se rozhodla nastoupit k nám do knihovny. To zní skoro neuvěřitelně. Prozraď nám, prosím, na úvod něco málo o sobě.

Děkuji za tu příležitost. Jsem ze státu Washington na severozápadu USA. Mám magisterský titul z oblasti veřejného zdraví (se zaměřením na vědy lidského chování a vzdělávání) a certifikát ve výuce angličtiny mluvčím cizích jazyků (TESOL certifikate). Mám pracovní zkušenosti v neziskových organizacích (prevence domácího násilí a obchodování s lidmi, integrace a vzdělávání migrantů, hipoterapie), z výuky jazyků na školách (střední škola a druhý stupeň základní školy), jsem spisovatelka a překladatelka na volné noze a začínám podnikat. Miluju všechna zvířata, nejvíce koně, psy, kočky, velryby, delfíny, vlky... vlastně jakékoliv divoké zvíře. Věda, umění, hudba, příroda a cestování mě fascinují. Jsem velice upřímný člověk a ráda se směju. Mám českého manžela a jsme spolu už devět let. Moje oblíbené knihy jsou Černý Krasavec, Hrabě Monte CristoJak zabít ptáčka.

Jak ses vlastně o naší pracovní nabídce dozvěděla a co tě přimělo se do výběrového řízení na pozici koordinátora americké knihovny přihlásit?

Kamarádka, která podobně miluje knihy jako já, našla nabídku práce a poslala mi ji. Dodala: Oni prostě hledají tebe. Musíš se jim ozvat!

Bezprostředně poté, co jsi zvítězila ve výběrovém řízení, ses začala seznamovat s naší knihovnou a okamžitě ses zapojila do práce. To vše i přesto, že jsi v té době musela dojíždět do svého předchozího zaměstnání v jiném městě, což muselo být poměrně náročné. Jak jsi to všechno zvládala a co ti pomáhá odpočívat a vyčistit si hlavu?

Dobře, jsem zvyklá prostě fungovat na 150 %, s přístupem Go big or go home, aneb když už, tak pořádně. Ale učím se balancovat mezi svým psychickým zdravím a mezi pracovními povinnostmi. Mám různé koníčky, abych si vyčistila hlavu. Celý život jezdím na koních a teď mám dokonce svého mladého koně, kterého trénuji od jeho narození. Trénuji a věnuji se kocourovi doma, ráda chodím na túry po horách, bavím se s přáteli a rodinou po celém světě a samozřejmě čtu, obvykle mezi 50–100 knihami ročně.

I když jsi členkou naší knihovnické party jen chvilku, určitě už sis stihla udělat nějaký první dojem. Jak na tebe knihovna jako taková a služby, které nabízí, působí?

Jsem prostě dojatá. Výběr knih, jazyků, témat, služeb mě nechává „s bradou na zemi (v dobrém)“. Navíc akce a události zaměřené na vzdělávání a služby pro širší veřejnost mě fascinují a inspirují.

A co noví kolegové, přijali tě mezi sebe? Cítíš se v kolektivu knihovníků dobře?

Poté, co jsem překonala kamenné výrazy, které seděly naproti mně při výběrovém řízení, tak jo! (smích) Ne, dělám si legraci, ale opravdu je to radost chodit do knihovny a potkávat se s takovými skvělými lidmi, kteří mají radost a zájem o práci. Je to skvělý dojem a doufám, že probudím stejný inspirativní a kladný pocit i já v nich.

Jaké máš vize a plány s ALUL? Na jaké akce a aktivity se ve tvé režii mohou čtenáři těšit už na podzim letošního roku a co plánuješ do budoucna?

Moje vize je, aby celý Ústecký kraj byl bohatší díky přístupu ke kultuře z celého světa v anglickém jazyce. Augustin pravil: Svět je kniha a ti, co necestují, přečtou jenom jednu stránku. Já to vidím obráceně, že ti, co nečtou, se nikdy nezvednou z gauče. Proto mám v plánu nabídnout kroužky v anglickém jazyce, doučování ve skupinách i individuálně, knižní kroužky pro všechny věkové kategorie, přednášky, diskuze a besedy s odborníky z různých oborů, filmy, akce, které propojí aktivitu mozku i těla a další. A to jsou pouze mé nápady, ještě jsem se čtenářů ani nezeptala, co by chtěli! Knihy nám otevřou nejen svět, ale dokonce vesmír a celé lidské vědění. Jako u bývalé učitelky a celoživotní čtenářky moje láska ke knihám jenom roste. Chci podpořit vyučující i studenty anglického jazyka, aby se zamilovali do knih a měli z nich stejnou radost jako já.