Hlavní obsah stránky

KNIHOVNY V NOVÉM: Knihovna Vincence Priessnitze v Jeseníku v novém

EVA PAVLÍČKOVÁ mvs@knihovna-jesenik.cz

PETRA FUSOVÁ fusova@mkzjes.cz

V srpnu letošního roku uplynuly dva roky, co se Knihovna Vincence Priessnitze v Jeseníku přestěhovala do nových prostor. Završilo se tak více než desetileté úsilí, kdy se pro jesenickou knihovnu hledalo nové umístění.

Co bylo…

Na ulici Lipovská sídlila knihovna od roku 1955. Její umístění ve středu města a současně vedle parkoviště bylo strategicky výhodné, ale budova jako taková se stávala stále více nevyhovující. Nesplňovala požadavky, které jsou kladeny na moderní knihovny dnešní doby, místa pro knihy bylo stále méně. Nepomohlo ani řešení externím skladem, který propůjčilo město Jeseník ve svých prostorách. Situace s umístěním knih byla velmi zoufalá a nedostačující byla i možnost konání přednášek a ostatních akcí v knihovně. Kapacita přednáškové místnosti byla 25 návštěvníků.

Vedení knihovny i města Jeseník se spoustu let snažila najít vhodné prostory pro novou městskou knihovnu. Postavit knihovnu na zelené louce se prosadit nepodařilo, hledal se vhodný objekt k přestavbě.

Cesta k nové knihovně

Nakonec modernizace jesenické knihovny přišla až s česko-polským projektem, zbudováním Centra společných aktivit a knihovny současně. K přestavbě byl vytipován obytný dům z majetku města uprostřed zadního traktu Divadla Petra Bezruče v Jeseníku, který byl přestavěn pro potřeby knihovny. Budova Centra společných aktivit (CSA) vznikla přestavbou někdejších objektů loutkového divadla a zahradního domku. Novou přístavbou byly propojeny prostory knihovny a CSA. Návrh přestavby je dílem ateliéru Nomi Architects (Anna Nová a Karolína Mikitová); na financování byly získány dotace z programů IROP a Interreg CZ-PL.  

Ke všem jednáním se zástupci města, projektanty i architekty byli zástupci knihovny přizváni, a mohli tak vznést své představy a požadavky potřebné pro funkční a moderní knihovnu. Přípravné fáze stavby tedy probíhaly společně, při realizaci stavby pak byli vždy přítomni při kontrolních dnech i zástupci knihovny.

Při každé přestavbě staršího objektu se často vyskytnou nějaké komplikace, takže i v našem případě se stavba lehce pozdržela, datum stěhování byl posunut. Nicméně v létě 2019 došlo pro jesenické obyvatele k zásadní změně, kdy byla knihovna přestěhována do nového objektu. Stalo se tak po mnoha letech čekání, ale dočkali se všichni.

Stěhování a otevření

Samotné stěhování knihovny probíhalo za pomoci klientů Azylového domu Jeseník a studentů SPŠ Jeseník. Knihy se ve staré budově vytřídily a část fondu byla převezena do externího skladu. Do nové knihovny tak putovaly pouze knihy s předpokladem vysoké „vypůjčitelnosti“.

Uzavření knihovny jsme využili pro plánovanou revizi a označení knih RFID kódy. Ve vstupních prostorách knihovny pak byla jako součást nové moderní knihovny nainstalována RFID brána.

Přestěhování knihovny přinášelo i mnoho nových otázek týkajících se změny lokality. Jak již bylo výše popsáno, stará budova knihovny stála v centru města, navíc v blízkosti velkého městského parkoviště. Kolem knihovny procházeli všichni, kteří mířili na vlakové nádraží. Mezi personálem knihovny panovaly obavy zejména z velkého poklesu návštěvnosti.

Nová knihovna je sice umístěna v blízkosti autobusového nádraží, poblíž supermarketu Penny, ale je skryta v areálu divadla a pohled zvenčí se na celou knihovnu nenabízí. Knihovnice tak byly vystaveny smíšeným pocitům, kdy radost z nové moderní budovy tlumily obavy z horší, okrajové lokality. Přestěhování do nové knihovny provázel i smutek z loučení se starou budovou, která umístěním v centru města maximálně vyhovovala.

V srpnu 2019 byl zahájen zkušební provoz a za měsíc byla knihovna a Centrum společných aktivit slavnostně otevřeny za účasti vedení města a zástupců polské strany. Veřejnost nás příjemně překvapila vysokou návštěvností. Knihovna byla v ten den opravdu plná natěšených čtenářů a návštěvníků, kteří si mohli prohlédnout novou knihovnu i prostory CSA. Do všech prostor knihovny i CSA je bezbariérový přístup. Dnes, po téměř dvou letech provozu, mohu říci, že se obavy z nízké návštěvnosti nenaplnily a čtenáři si k nám cestu našli.

Nové prostory

Návštěvníky při vstupu přivítá okázalý prostor recepce s odpočinkovou zónou. V prvním patře pak oddělení pro dospělé a multimediální učebna; ve druhém patře hudební sál, který je vybaven moderní technikou a skvělou akustikou.

Třetí patro poskytuje zázemí pro zpracování fondu a katalogizaci, a především oddělení pro děti, které je přizpůsobeno potřebám dětských čtenářů. Není hezčí pohled pro knihovníka, než když si v dětském oddělení čtou děti knihy ve vacích anebo si sednou s knihou na pódium mezi polštáře.

Samostatný vchod se zázemím má work-shopová místnost pro rozličné komunitní aktivity.

V období od srpna 2019 do dnešního dne prošlo novou knihovnou již mnoho spokojených čtenářů, kteří si na její prostory i umístění zvykli a cítí se v ní příjemně. Také obavy spojené s parkováním, které díky parkovišti vedle staré budovy bylo příjemnější, se nenaplnily. Všichni si zvykli a dnes již žádné nářky nad horším parkováním neslyšíme.

Celková spokojenost čtenářů a návštěvníků knihovny se projevuje i v počtu výpůjček a nenaplnily se tak černé scénáře knihovnic, že nové umístění knihovny bude znamenat úbytek počtu čtenářů a výpůjček. Každý, kdo dnes do nové budovy knihovny zavítá, je nadšený z jejího moderního vzhledu a rád se sem vrací.

Závěrem

Jsme nadmíru potěšeni, že po tolika letech hledání prostor pro novou knihovnu se vše zdařilo a Jeseník má moderní knihovnu se spokojenými čtenáři. Také knihovnice mají v nové budově příjemné zázemí v podobě kuchyňky a kanceláří. Jejich bývalý každodenní boj „kam s knihou“ byl, doufejme, navždy vyřešen i prostřednictvím nového skladu knih v suterénu.

Knihovna Vincence Priessnitze v Jeseníku v novém tak ukázala, že se není třeba bát umístění knihovny do jiné, i třeba méně přístupné lokality. Návštěvník, který chce knihovnu navštívit, si do ní cestu vždy najde, a pokud personál knihovny pro své návštěvníky vytvoří potřebné příjemné prostředí, založené také na individuálním přístupu, nemusí se nikdy bát, že bude na své klienty jen čekat.

Foto: archiv MěK Jeseník