Hlavní obsah stránky

INSPIRACE: Do Jičína za Rumcajsem

VĚRA TRYBENEKROVÁ trybenekrova@knihovna.jicin.cz

V letošním roce si připomínáme 110. výročí narození spisovatele Václava Čtvrtka, který se považuje za významného pokračovatele klasiků českých pohádek. Jeho jméno je i součástí názvu naší knihovny. Co měl s Jičínem společného? Sice se narodil v Praze, ale v Jičíně prožil své rané dětství u svého dědečka Václava Fejfara v době první světové války, kdy jeho otec narukoval na vojnu a jeho matka se s ním a jeho bratrem vrátila do rodného domu do Jičína. Jičín se tak stal velkou inspirací v jeho pozdější tvorbě. V paměti mu utkvělo město s krásným okolím, k němuž získal hluboký vztah.

Jeho osobní vyznání mluví za vše: Mám tu krajinu rád, proto Rumcajs může bydlet jenom tam. V Jičíně začal malý Vašík také chodit do školy a naučil se tam číst. Dovedu si přivolat pocit okouzlení a překvapení, že dokáže-li člověk správně k sobě sesadit písmena, uvidí a uslyší příběh, vzpomínal později.

Václava Čtvrtka a jeho pohádky nám v Jičíně kromě knihovny připomíná ještě náměstí Václava Čtvrtka, restaurace Řáholec na Husově ulici, Rumcajsova stezka, les Řáholeček, Rumcajsova ševcovna, interaktivní expozice Rumcajsův svět Radka Pilaře a nutno zmínit i festival Jičín – město pohádky, kdy právě Čtvrtkova tvorba přispěla k novému označení města a v roce 2006 prohlášení Jičína hlavním městem pohádek.

Jičínské knihovnice se i v pandemickém období uzavřených knihoven rozhodly Čtvrtkovo výročí přeci jenom oslavit trochu více. Když děti nemohou do knihovny, musí knihovna vyrazit za dětmi. Knihovna Václava Čtvrtka v Jičíně připravila pro děti a jejich rodiče soutěže. Každý měsíc uveřejňuje jedno video s informacemi o Václavu Čtvrtkovi s jednou soutěžní otázkou. Děti mohou správné odpovědi zasílat Věře Trybenekrové přímo na e-mail (trybenekrova@knihovna. jicin.cz), případně na adresu dětského oddělení (deti@knihovna.jicin.cz) nebo psát na facebookový profil Čtipíska Knihovnického.

Soutěž věnovaná Václavu Čtvrtkovi vznikla jako součást projektu Booktuberky. Knihovnice dětského oddělení a klubu pro mládež Free Time pravidelně natáčejí videa o knihách, audioknihách nebo o dění v knihovně a Čtipísek Knihovnický, maskot dětského oddělení, je publikuje na svém facebookovém profilu. Videa jsou samozřejmě k dispozici i na YouTube pod popiskem Booktuberky a na webu dětského oddělení jičínské knihovny. Během natáčení jednoho z těchto videí se zrodil nápad pravidelné videosoutěže pro děti. A posléze se k tomu přidal i nápad vyhlášení velké výtvarné soutěže o putování za Rumcajsem.

Čtenáři se mohou se Čtipískem Knihovnickým a videy i soutěží blíže seznámit na Facebooku a webu pod těmito odkazy: https://www.facebook.com/ctipisek/, https://knihovna.jicin.cz/deti/.

 

MICHAELA SEHNALOVÁ sehnalova@knihovna.jicin.cz

Na podrobné informace k soutěžím a na vztah k Václavu Čtvrtkovi jsem se zeptala přímo Věry Trybenekrové.

Jak vnímáš osobnost Václava Čtvrtka? Zasáhla tě jeho tvorba nějak výrazněji ještě před tím, než jsi začala pracovat v knihovně, která je po Čtvrtkovi pojmenovaná?

Když jsem byla malá holka, chodila jsem na základní školu do Miletína. A měli jsme tam literární soutěž. Vítěz pak mohl jet do Jičína, kde se měl setkat přímo s Václavem Čtvrtkem. To jsem si moc přála. Jenže já jsem skončila druhá a nikam jsem nejela. Pamatuji se, že mě to tehdy hodně mrzelo...

To je zjevně událost, kterou si dítě zapamatuje. Čtvrtek si tě ale našel i tak. V jičínské knihovně pravidelně organizuješ putování po stopách Vašíka Cafourka, představuješ jeho knihy dětem a letos jsi připravila soutěž věnovanou Čtvrtkovi. Jak jsi na ten nápad přišla?

Jičínské knihovnice začaly natáčet videa o knihách a o dění v knihovně. Nazvaly jsme to Booktuberky. No a já jsem přemýšlela, jak Čtvrtka v roce výročí jeho narozenin trochu připomenout. Tak jsem o něm v jednom z videí mluvila a příspěvek zakončila hádankou. A takhle to vzniklo. Pravidelně každý měsíc děláme nové video a vyhlásili jsme soutěž Namaluj (nebo popiš) svou cestu do Jičína za Rumcajsem. V tvořivosti se meze nekladou, děti se mohou vyjádřit jakýmkoliv výtvarným způsobem. Výsledky chceme vyhlásit na Letním knihovním jarmarku v sobotu 28. 8. 2021. Všichni, kteří se chtějí zapojit, mohou své příspěvky zasílat do 31. 7. Přijímáme je jak poštou na adrese Knihovny Václava Čtvrtka v Jičíně (Denisova 400, 506 01 Jičín), tak na e-mailové adrese deti@knihovna.jicin.cz

Takže těch soutěží je víc?

Ano, přesně tak. Každý měsíc děláme video, ve kterém dávám nějakou hádanku ze života nebo tvorby Václava Čtvrtka. Jsou to hádanky, které jsou primárně určené našim čtenářům. Odpovídají, my si poznamenáme do karty čtenáře, že správně odpověděli, a při jejich návštěvě výpůjčního okénka jim zároveň předáme i drobnou cenu. No a soutěž, která bude vyhlášená o jarmarku, je pro všechny: trvá dlouhodobě, děti mohou malovat, kreslit, fotit, psát,… prostě jakkoliv ztvárnit své putování za Rumcajsem z dob před pandemií. Mohou třeba ztvárnit vzpomínku na návštěvu Jičína během pohádkového festivalu, jak byly s rodiči na dovolené v Českém ráji nebo jak hledají knihy Václava Čtvrtka v rodinné knihovničce…

To zní skvěle, hned mám chuť se zúčastnit. Těšíš se na vyhlášení výtvarné soutěže?

Těším se moc. Z videí nemáme tak velikou zpětnou vazbu, jakou bych si přála. Takže pokud soutěž děti osloví, začnou se k nám do knihovny hrnout obrázky, a to bude veselé.

Baví tě být booktuberkou, tedy youtuberkou, která informuje o literatuře?

No, není to úplně můj šálek kávy. K sociálním sítím mám přeci jenom dál než mladší kolegyně. Ale je to týmová práce. Já mám na knihovnické práci ráda především kontakt s lidmi. Těší mě, když přijdou děti a nadšeně vyprávějí o knize, kterou právě přečetly, a chtějí další. V současné době mohou mít knihovny otevřená alespoň výdejní okénka, tak mě vždycky potěší, když si některé dítě přijde půjčit knihu, o které jsme si dopoledne povídali během online knihovní lekce v rámci distanční výuky.

Kde bereš inspiraci k otázkám, které na konci každého videa pokládáš?

Ptám se na to, co mě samotnou zajímá nebo co by mě jako dítě zajímalo.

Moc děkuji za přiblížení soutěží pro děti a jejich internetového obsahu.

Foto: archiv Knihovny V. Čtvrtka v Jičíně