Hlavní obsah stránky

NEUŠLO NÁM

Blog Toulky s knihovnou

Blog benešovské knihovny Toulky s knihovnou vznikl vlastně docela nenápadně. Na začátku byly články publikované v měsíčníku Zpravodaj města Benešov – pravidelné tipy na výlety, turistické trasy s popisem cesty, historií míst a staveb a připomenutí přírodních lokalit v našem regionu. Zajímavostí a příběhů z blízké i vzdálené historie začalo přibývat, a tak jsme se rozhodli založit v srpnu 2020 tento blog.

Jako ideální zdroj literatury a informací nám slouží obsáhlá část fondu knihovny a studovny zaměřená právě na náš region, její historii a osobnosti. Ať už je to krajina Posázaví, která byla celoživotní inspirací Františku Hrubínovi a Janu Morávkovi, Ostředek a Postupice pro Svatopluka Čecha, Vrchotovy Janovice a osobitá Sidonie Nádherná nebo kraj Podblanicka. A protože je to knihovnický blog, najdete k jednotlivým výletům také literární tipy na knihy z naší knihovny.

Každou naplánovanou trasu nejdříve projdeme, takže zjistíme, jak dobře udržované jsou turistické značky, kde je trasa méně vhodná třeba pro cyklisty nebo rodinu s kočárkem. Fotografie pořízené na výletě jsou důležitou součástí článku a další si může zájemce prohlédnout v navazujícím Výletu ve fotografiích. Zatím máme zveřejněno deset tras a každý měsíc přidáváme další výlet. Doufám, že se nám tímto blogem podaří připomenout a znovu objevit zajímavá místa našeho okolí, která jsou mnohdy poněkud opomíjená. Více informací najdete na webových stránkách naší knihovny www.knihovna-benesov.cz, rubrika Toulky.

JIŘINA KOZLOVÁ jirina.kozlova@post.cz