Hlavní obsah stránky

NEUŠLO NÁM

Časopis Malý tvořivec i pro děti, které teď do knihovny nemohou

Vyšlo nové číslo elektronického časopisu Malý tvořivec – Jaro 2021. Ti, co časopis znají, se na každé nové číslo těší. Knihovnice obvykle využívají pracovní listy pro práci s dětmi v knihovně. Ale v této nelehké době se děti do knihoven nedostanou. Přesto může časopis najít uplatnění. 

Z důvodu množících se dotazů vznikla na webu Klubu tvořivých knihovníků na stránkách Malého tvořivce (https://www.skipcr.cz/odborne-organy/klub-tvorivych-knihovniku/maly-tvorivec)  nová sekce Doporučení pro knihovny a citace.

Kvůli autorským právům nelze umísťovat na webových stránkách knihoven celý PDF soubor jednotlivých čísel. Ale knihovny mohou na svém webu umístit výše uvedený odkaz, kde zájemci naleznou linky na jednotlivá čísla časopisu. Čtenáři nebo jejich rodiče si mohou číslo doma otevřít, vytisknout celé nebo jednotlivé pracovní listy a vesele luštit.

Časopis vychází s licencí Creative Commons CC BY-NC-ND 3.0 CZ. Spoluautorky časopisu poskytly svá autorská práva k veřejnému zpřístupnění a k legálnímu využívání a sdílení za podmínek: Uvést původ (tj. citovat) + Pouze nekomerční užití + Žádné modifikace (viz piktogram).

Kvůli zvýšení povědomí veřejnosti o potřebě zachování autorských práv by bylo vhodné ke zveřejněnému odkazu na časopis na webu knihovny okopírovat i informace z výše uvedené webové stránky sekce Doporučení pro knihovny a citace, eventuálně i s příklady citací.

A co uvést na závěr? Kdyby nám někteří knihovníci chtěli pomoci s vlastními autorskými pracovními listy, ozvěte se na moji mailovou adresu. Redakční rada časopisu další spoluautory a další kvízy a úkoly ráda přivítá.  Taktéž přivítáme konstruktivní zpětnou vazbu k vylepšení našeho časopisu. Jinak pro všechny děti platí – luštěte, bavte se, plňte zajímavé úkoly. A třeba vás při tom může někdo vyfotografovat.

ALENA VOLKOVÁ BALVÍNOVÁ balbal@seznam.cz