Hlavní obsah stránky

OD REDAKČNÍHO STOLU

Milé čtenářky, milí čtenáři,

čtu na webu: Sedíš v lobby a čekáš na náhodné spoluhráče? Už posté tě zabil finální boss? Zaboha nemůžeš najít poslední komponent na upgrade? Nebo se naopak chceš pochlubit speedrunem? … Tak přijmi tenhle quest a stav se do knihovny. Takto zvou brněnskou mládež do Knihovny Jiřího Mahena, konkrétně na pravidelné měsíční programy v rámci projektu TEEN. Trochu nepobírám...

O práci s mládeží v knihovnách se dočtete v rubrice Téma (tentokrát s omluvou nezmiňuji ostatní obsah čísla a setrvám u tématu). Spíše než přehled zde najdete střípky, nápady z míst, kde se daří děti a mládež k četbě přitáhnout. Poslední výzkumy četby dětí a mládeže u nás ukazují, že jiné mediální aktivity, zejména spojené s hraním her a komunikací na sociálních sítích, jsou pro čtení této věkové skupiny velkou konkurencí. Četba vyžaduje úsilí, knihu je třeba vyhledat, získat. Věk, kdy se četlo společně s rodiči, je pryč, jimi doporučované knihy ztrácejí na atraktivitě stejně jako samotná rodičovská autorita, potomek se podle svého založení vzpouzí, odchází ven či tiše mizí za zdmi svého pokoje, společnost mu dělá bledé světlo monitoru a displej chytrého telefonu, a pokud vychází z domu, mizí za vrstevníky kamsi… Kamsi? Třeba do knihovny!, napadá kreativní knihovníky, kteří boj o teenagery nevzdávají. Přilákat mládež (a zařídit, aby zůstala) je náročný úkol. A tak jsou knihovny aktivní na sociálních sítích, vznikají komunitní dílny s moderními technologiemi a robotickými hračkami, vytvářejí se programy mající zázemí v knihovnách – zázemí korespondující s potřebou těchto potenciálních dospělých scházet se s vrstevníky. Tak to chodí třeba v knihovnách v Poličce a v Dobříši, které v článcích představujeme.

Kromě všeho výše popsaného se nabízí něco, čeho si možná teenager ani nevšimne, co je sice pořád ještě zábava, ale také trochu vzdělávání, směrování k náročnějším aktivitám. A to jde knihovníkům dobře. A navíc – existují také knihovníci mladí, zapálení, kteří nejsou tak cítit rodičovskou autoritou, rozumějí moderním technologiím, z nedávna si dobře pamatují období svého dospívání a… rádi čtou! Výše jsem připomněla, že četba vyžaduje úsilí. Ale snad právě to je i dobře, ne?

Hodně trpělivosti, nápadů a chuti učit se nové věci za redakci přeje

PAVLA VLKOVÁ