Hlavní obsah stránky

KNIHOVNY V NOVÉM: Rozjezd přibržděný covidem

DANIELA DROBEČKOVÁ drobeckova@mksokolov.cz

Provoz Městské knihovny Sokolov v nových prostorách byl slavnostně zahájen 1. 9. 2020, tedy v ne zrovna ideálním čase těsně před nástupem druhé vlny epidemie koronaviru. Nyní knihovna sídlí na adrese Staré náměstí č. 135 a své služby poskytuje na 1500 m2. Objekt vznikl spojením bývalých domů č. 134 a 135. Pojme její knihovní fond, který v současnosti čítá kolem 100 000 svazků. Knihovna je pověřená výkonem regionálních funkcí pro veřejné knihovny na území bývalého okresu Sokolov.

Co bylo původně

Sídlem Městské knihovny Sokolov byl od roku 1960 sokolovský zámek, jehož polovinu (1000 m2) měla pronajatou od místního muzea. Prostředí zámku má pro knihovnu samozřejmě krásnou atmosféru, ale vzhledem k problematičnosti jakýchkoliv zásahů do historické budovy, nutnosti jejich konzultace s památkáři a také ke skutečnosti, že knihovna nebyla majitelem objektu, byly jakékoliv případné větší úpravy téměř neuskutečnitelné. V roce 2003, po zániku okresů, se stalo zřizovatelem do té doby okresní knihovny město Sokolov. Brzy potom se již začalo mluvit o tom, že by bylo třeba pro knihovnu postavit novou budovu. Jednak proto, že již nevyhovovala požadavkům pro poskytování moderních služeb, ale jednak také proto, že by i muzeum  potřebovalo více prostoru, neboť zámek je hlavní turistickou zajímavostí města.

Pro město byl zpracován projekt na stavbu zcela nové budovy knihovny na místě bývalé Okresní hygienické stanice. K realizaci tohoto projektu však nakonec nedošlo. Dalším místem, o kterém se uvažovalo v souvislosti s novou knihovnou, byla budova zrušené Základní školy v Sokolovské ulici. Ani tento záměr se nakonec neuskutečnil. V roce 2015 přišlo vedení města s myšlenkou rekonstruovat dva domy na Starém náměstí a vybudovat zde novou moderní knihovnu. Tím by se zároveň napomohlo větší návštěvnosti této lokality.

Postoj zřizovatele

Výběr lokality byl ovlivněn myšlenkou oživit oblast Starého náměstí, kde je vytvořena pěší zóna. Městská knihovna má roční návštěvnost kolem 50 000 lidí a předpokládalo se, že by tato skutečnost měla být přínosem i pro podnikatele v této části města. To velmi pomohlo prosazení záměru vybudování nové knihovny mezi představiteli města.

Ačkoliv se po nabytí domů č. 134 a 135 na Starém náměstí začala v roce 2015 plánovat rekonstrukce těchto objektů na knihovnu, k její realizaci došlo až v roce 2018. Stavba začala v březnu 2019, měla trvat 365 dnů a byla na ni plánována investice ve výši 30 miliónů korun. V průběhu přípravy projektu i realizace stavby byla velmi dobrá spolupráce jak s paní architektkou Olgou Růžičkovou, tak s vedením města a odborem rozvoje města. Konzultovali jsme především dispoziční řešení knihovny a také jsme se zúčastňovali kontrolních dnů.

Nečekaným úskalím realizace byla březnová pandemie koronaviru. Stavba měla být sice dokončena již v polovině března, ale v jejím průběhu docházelo ke zpoždění a nakonec se protáhla až do vyhlášení nouzového stavu. Tím nabrala ještě další zpoždění a nakonec byla dokončena až v červnu. Během letních prázdnin se postupně vyráběl a zařizoval interiér a stěhoval se knihovní fond.

Prostorové dispozice

Budova je třípatrová. V přízemí je umístěna čítárna, studovna, zvuková knihovna a dva přednáškové sály (jeden s kapacitou 72 míst a druhý, určený pro menší akce, s kapacitou 25 míst). Pro veřejnost je zde také přístup k internetu. Oba sály se dají uzavřít, a tak oddělit od prostor knihovny a se sociálním zázemím a kuchyňskou linkou je i zájemcům pronajímat.

V prvním patře se nachází oddělení pro dospělé, kde jsou k dispozici knihy a audioknihy. K dispozici čtenářům je také celoprosklená čítárna a individuální studovna.

Druhé patro patří oddělení pro děti a mládež, které je rozdělené na dvě části: pro malé děti a pro teenagery. K dispozici jsou zde čtyři osobní počítače. Dále je tady také i menší sál na akce pro školy a školní družiny. Ve třetím patře je umístěna administrativní část knihovny – ředitelna, ekonomické oddělení, oddělení zpracování knihovních fondů a oddělení regionálních funkcí.

Zaměstnanci v nové budově získali mnohem lepší a modernější sociální i pracovní zázemí; na každém patře je k dispozici i kuchyňka s myčkou nádobí (kromě oddělení pro dospělé, kam se již dispozičně nevešla). Nejpodstatnější je však skutečnost, že je ve volném výběru umístěno celkově mnohem více knih. Prostorově si velmi polepšilo především oddělení pro děti a žádné knihy nemusí být ve skladech.

Pohled uživatelů

Nová budova Městské knihovny Sokolov v době přípravy tohoto příspěvku zatím fungovala pouze měsíc a navíc začala naplno druhá vlna pandemie, takže prozatím nemůžeme objektivně posoudit návštěvnost. Ale z reakcí čtenářů, kteří k nám chodí, můžeme usoudit, že se jim nová knihovna líbí a že jsou v ní spokojeni.

Postřehy a pocity našich čtenářů jsme zaznamenali v malé anketě a o několik z nich se s vámi i podělím:

— pan Roman, návštěvník čítárny: Čítárna je pěkná, ale v bývalé knihovně byla prostornější.

— paní Květa, čtenářka oddělení pro dospělé: Je moc fajn, že se sem dostanou i maminky s kočárky. To dříve nebylo možné, protože nebyl k dispozici výtah.

— malý čtenář Péťa: To je pěkná knihovna! Po příchodu do dětského oddělení: Mamíí, tady je krásný kobereček.

A ještě z ohlasů rodičů malých čtenářů z dětského oddělení:

— paní Jitka: Moc se nám to tu líbí. Je to takové prostorné.

— pan Milan: Hezké, ale moc členité.

— paní Soňa: Krásné prostory, moc se nám tu líbí.

Dokonce jsme obdrželi i básničku:

Jaro, léto, podzim i zima,

do nové knihovny v Sokolově se chodí prima.

Je prostorná, pěkně veliká,

spousty akcí se tam naskýtá.

Knihovna je super místnost,

chodit do ní je jen radost.

Jsou tam hodné knihovnice,

usmívají se teď ještě více.

 
 

  

 
 

Foto: Roman Giebisch