Hlavní obsah stránky

VZDĚLÁVÁNÍ: Udržitelnost v knihovnách

ELIŠKA BARTOŠOVÁ elusnica@gmail.com (za neformální pracovní skupinu Udržitelnost v knihovnách

Letošním hlavním komunikačním tématem knihoven bude téma (nebo spíš témata) udržitelnosti, vycházející z celosvětově přijatých Cílů udržitelného rozvoje. Do průzkumu, který proběhl v ČR na podzim loňského roku, se zapojilo 345 knihoven různých velikostí (výsledky budou publikovány v únorovém čísle Čtenáře). Mnohé z nich už se těmto tématům věnují a další by chtěly začít nebo se nejprve dozvědět víc.

Ve spolupráci s českou kanceláří OSN jsme pro vás připravili celoroční cyklus vzdělávání o udržitelnosti pro knihovny. Společně s experty budeme otevírat naléhavá společenská témata, rozšiřovat obzory a přemýšlet, jaká je či může být role knihoven v udržitelném rozvoji, a to v místě a kontextu, ve kterém působí. Budeme sdílet inspiraci a know-how, tipy na aktivity, kterými mohou knihovny tato témata přinášet svým uživatelům, a aktivity, jejichž prostřednictvím mohou oslovovat nové uživatele.

Celoroční cyklus vzdělávání o tématech udržitelnosti začíná úvodním online seminářem, který proběhne 25. 1. 2021 od 10:00 hod. Dozvíte se, co se chystá i jak se můžete zapojit. Úvodní seminář je zdarma; zaregistrujte se na udrzitelna.knihovna.cz a získáte podrobnější informace. Připojte se!