Hlavní obsah stránky

UDÁLOSTI: Lze nahradit osobní setkání? (zpráva o videokonferenci hudebních knihoven)

ZUZANA PETRÁŠKOVÁ zuzana.petraskova@nkp.cz

Rok 2020 měl být pro hudební knihovny, hudební muzea, hudebně dokumentační pracoviště a jejich pracovníky velkou výzvou pro předvedení odborné činnosti. Byl již připraven bohatý program i místa konání výročního kongresu Mezinárodní asociace hudebních knihoven IAML, který se měl po téměř třiceti letech konat v červenci v Praze. Přípravný výbor spolupracoval s hudebními knihovnami celé republiky při plánování a chystání doprovodných programů, mnozí se přihlásili i s referáty, někteří jako aktivní pomocníci. A kolegové ze světa se do Prahy opravdu těšili…

Změna formy

Ale vše bylo jinak, a to nejen s naším kongresem. Snad každý, kdo připravoval nějaké programy pro letošní jaro, léto, vlastně pro celý rok nejen v oblasti kultury, musel hledat jiné formy setkávání. Stejný osud nyní potkal i seminář pro hudební knihovníky, jehož jako vždy velmi lákavý program připravilo hudební oddělení Mahenovy knihovny v Brně na říjen roku 2020. Velmi nás potěšila reakce kolegů na výzvu, abychom se setkali alespoň online, a mohli si tak vyměnit informace o současné situaci v knihovnách, o práci České národní skupiny IAML (ČNS IAML), o plánech do budoucna. K virtuálnímu setkání, které se konalo dne 14. 10. 2020, se podařilo připojit 25 účastníkům otevřených k diskusi. Ti, kterým se spojení nepodařilo, byli s programem seznámeni písemně a své názory do konference posílali jinými elektronickými kanály.

Z programu

Online setkání zahájila předsedkyně ČNS IAML Zoja Seyčková. Představila účastníkům Ludmilu Šmídovou, uchazečku na novou tajemnici výboru. Ta v kvalitně připravené prezentaci předvedla práci, které se v hudebním oddělení Národní knihovny ČR nyní věnuje. Návrh na její zvolení byl jednohlasně přijat. Ve zprávě o činnosti shrnula Zoja Seyčková všechny přípravné práce, které proběhly k odvolanému kongresu IAML 2020 v Praze, a informovala o přesunutí kongresu na další rok.

Blanka Ellederová podala zprávu o současné situaci veřejných knihoven v ČR i ve světě a o možnosti účasti na chystaném kongresu, kde budou moci ukázat, jaké služby a programy mohou svým návštěvníkům nabízet.

Zuzana Petrášková shrnula ve stručnosti historii a současnou činnost soupisových, tzv. R-projektů (RISM, RILM, RIPM).

Hana Borková ujistila přítomné, že v katalogizaci hudebnin nedošlo k zásadním změnám. Pracuje se na tvorbě autoritních hesel pro žánry.

Setkání oživily obrazové prezentace kolegyň Aleny Bittmarové a Lucie Jirglové z veřejných knihoven v Ostravě a v Pardubicích. Krásné záběry nalákaly účastníky k návštěvě těchto knihoven při některém dalším semináři.

Zájem vyvolala prezentace s výstižným komentářem Ivy Horové o historii a současnosti Národní fonotéky. Informace je možné získat na adrese www.narodnifonoteka.cz

Z diskuse

Následovala diskuse, ve které Petr Munclinger (Městská knihovna Krnov) projevil zájem o řešení možnosti sdílení zvukových nahrávek a audioknih a o způsob zpracování jiných než pevných nosičů zvukových dokumentů („e-nahrávky“). Tuto problematiku řeší více hudebních knihoven. Jan Pirner (Specializovaná knihovna NIPOS) podal informaci o nepříznivé situaci pro uchování sborové činnosti vzhledem k omezení možnosti zpěvu.

Nový termín

Pro ty, kteří se nemohli k online konferenci připojit, je připraven podrobný zápis se všemi odkazy k řešeným otázkám, vystavený na adrese www.nkp.cz/iaml. Z ohlasů, které již na konferenci hudebních knihoven přicházely, lze soudit, že byli všichni účastníci spokojeni. Budeme stále v kontaktu a doufáme, že příště se již opravdu setkáme osobně. Kongres je nově naplánován na 25.–29. 7. 2022; uskuteční se opět v Městské knihovně v Praze a v Národní knihovně ČR.