Hlavní obsah stránky

UDÁLOSTI: Knihovny současnosti 2020

VERONIKA CHRUŠČOVÁ veronika.chruscova@mlp.cz

Letošní konference byla z jasného důvodu online.1 Může se zdát, že uspořádat online setkání je jednodušší než zorganizovat gigantickou třídenní konferenci v Olomouci. Prostě si všichni v jednu chvíli zapnou počítač a budou si povídat a poslouchat nebo se na sebe jenom dívat. Voilà, online KKS. Ale tady se hodí ocitovat Otce Ubu: Hovnajs.

Knihovny mimo čas a prostor – letíme ke hvězdám

Je s tím práce, jako když se gigantická třídenní konference přesouvá na Mars. Spousta věcí jde sama, protože všichni víme, kde Mars je (přibližně), tedy akce je na internetu (přibližně), všichni víme, že na to potřebujeme nějakou raketu, tedy potřebujeme sluchátka a kameru, a pak až tam budeme, postavíme habitat a zasadíme brambory, tedy začneme přednášet a poslouchat. Nicméně, kolem základní představy stojí organizační konstrukce, kterou je těžké postavit, když nemáte návod. Nikdo tuhle misi ještě neabsolvoval!

Řídící středisko dostává od pořadatelů mise, tedy garantů programových bloků, obsah. Ten je různý, neboť účastníci (přednášející) volí různé formy předávání obsahu (video, živý vstup, diskuze). Řídící středisko tedy musí zajistit několik verzí přenosu a ty pojistit, aby nedošlo ke ztrátě dat (cesta je daleká). Zároveň není jisté, jestli je raketa dost velká. Pro jistotu pro ty, co se nevejdou, se život z Marsu streamuje. Záznamy pak budou uchovány pro generace příští. Tedy budou opracovány do podoby videí, která zůstanou na youtube2, a jednotlivé přednášky pak jsou vydány ve formě sborníku3 (který vyšel za dotační podpory Ministerstva kultury prostřednictvím programu VISK 1 na konci roku 2020).

Nicméně plánování je jedna věc, realizace jiná. I když technici řídícího střediska napnou všechny síly a kabely, technika si stejně po většinu času dělá, co chce. Raketa (tedy kapacita online konferenční místnosti) je velká, ale diváci se přesouvají z rakety na zem, někteří zase zpátky. Sestříhat a vybalancovat záznamy pro pozdější sledování trvá déle než plánování celé mise. A ekonomika akce? Krom dotační podpory sborníku akci podpořily i některé firmy, které tradičně KKS navštěvují. Ale i s touto podporou se celý podnik, celá mise, dostává do minusu, protože diváci za jízdu ke hvězdám neplatí.

POZNÁMKA: Osobně si myslím, že jistá neochota požadovat za webináře vložné (se zdůvodněním: vždyť nás to nic nestojí) je neudržitelná a čím dříve pořadatelé (knihovny) od této praxe ustoupí, tím lépe. Uspořádat webinář je stejně nákladné jako uspořádat seminář, tedy lektoři musí dostat honorář, místnost si musíte pronajmout (i když je to online místnost) a jsou zde i další skryté náklady.

O čem byly Knihovny současnosti 2020?

Předpokládám, že je to u všech organizátorů akcí (nebo jim můžeme říkat i „event manažeři“) stejné. Naplánují výbornou akci, kam přivedou skvělé řečníky a potom… Potom se nestanou diváky.

Samotný obsah akce je pro organizátora zahalen tajemnem, neboť zná sice řečníka a anotaci, ale už nevidí samotnou přednášku, protože po celou dobu funguje jako informační uzel (někdy to bývá i uzlíček nervů). Tento uzel nestojí (ani neleží) na místě, ale stále luftuje dveřmi, běhá po schodech, zvedá telefony a šustí papíry. Zároveň odpovídá na tři dotazy a pokládá další čtyři otázky. V případě naší virtuální konference kupodivu žádná výše uvedená akce neodpadá, naopak přibývá zběsilé klikání myši, mačkání klávesnice, vyhrožování technologiím.

O čem tedy byly Knihovny současnosti 2020? To vážně netuším. Asi se budu muset podívat na záznam, což doporučuji i ostatním. Podle feedbacku se to celkem líbilo. Ale příště budu raději v Olomouci.

1 Osobně preferuji offline akci, kdy mohu vejít v osobní kontakt s kolegy či miniřízečky na rautu, nicméně Rada Sdružení knihoven ČR, organizátor konference, zvolila online podobu tradiční akce.

2 https://www.youtube.com/channel/UCrvFG6uWSCa09Z3Gu-VN0mw/playlists

3 https://sdruk.cz/o-nas/publikacni-cinnost/