Hlavní obsah stránky

KRONIKA: Blahopřejeme!

NADĚŽDA PICKOVÁ a SOŇA HUSÁRIKOVÁ  mestska@knihovna.celakovice.cz

 

V listopadu oslavila své kulaté narozeniny paní Naděžda Štěrbová, dlouholetá ředitelka Městské knihovny Čelákovice. Do knihovny nastoupila 1. 1. 1970 jako absolventka střední knihovnické školy a jediná pracovnice. V roce 1973 byla přijata druhá profesionální knihovnice. Od 70. let dosahovala knihovna stálého vzestupu, budují se katalogy generální, autorský a názvový. V těchto letech započala spolupráce se školami nejen ve městě, ale i v okolních obcích. Z původních nedostačujících a nevhodných prostor se N. Štěrbové podařilo v 80. letech přemístit knihovnu do zadaptované několikapodlažní vily ve městě. Později iniciovala její rozsáhlou rekonstrukci (2001–2002). Dětské oddělení se postupně rozšířilo na celé patro budovy a v podkroví vznikly kanceláře. Nové prostory umožnily rozvoj dalších aktivit knihovny pro veřejnost a zejména pro práci s dětskými čtenáři. Během let se knihovna rozrostla o dvě pobočky a taktéž vykonávala metodickou pomoc pro přilehlé obce. V roce 1992 se Městská knihovna Čelákovice stala samostatným právním subjektem.

Pod vedením N. Štěrbové se knihovna zapojila do mnoha knihovnických projektů, sledovala nové trendy, využívala moderní výpočetní techniku.

V květnu 1995 proběhl v Čelákovicích 2. řádný sjezd SKIP. Zúčastnilo se ho 200 delegátů a hostů, včetně zahraničních.

V roce 1994 byl zakoupen do knihovny první počítač. Započalo elektronické zpracování knih do knihovního systému LANius, v roce 2000 bylo zahájeno elektronické půjčování dokumentů.

Za dobu svého působení se N. Štěrbová zasloužila o všestranný rozvoj knihovny. Vždy podněcovala kolektiv k aktivitě v oboru: k účasti na seminářích, přednáškách, odborných školeních a rovněž na setkáních a poradách knihoven. Stála u vzniku dlouhodobých projektů knihovny, jako jsou tematické cykly besed, literární soutěže a výstavy amatérského umění čtenářů. V roce 2011 byl paní Štěrbové, která vedla naši knihovnu 40 let a z malé obecní knihovny postupně vybudovala moderní kulturní zařízení, udělen první motýlek v historii Papilio Bibliothecalis jako „ocenění za soustavnou přínosnou činnost v oboru“. Když paní Štěrbová odcházela v roce 2009 z funkce ředitelky, pracovalo v knihovně již sedm knihovnic.

Naděžda Štěrbová v knihovně pracuje doposud. Za všechny pracovnice knihovny jí přejeme hodně zdraví do dalších let!

Foto: archiv MěK Čelákovice