Hlavní obsah stránky

OD REDAKČNÍHO STOLU

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

první článek tématu prosincového čísla (tentokrát je věnováno informační gramotnosti) začíná titulkem Jsme napřed! – to my jsme tady v redakci taky. Nejde to jinak, technologický postup vytváření každého čísla si vyžádá svůj čas. A tak zatímco advent má v době vzniku úvodníku teprve pár dnů a liturgický rok i krátké chladné dny nás vyzývají k pokoji a poklidnému posezení někde v teple, tady dáváme dohromady podklady pro již 72. ročník časopisu, naplno ponořeni do koncepce Čtenáře pro rok 2020, sháníme materiály pro obálky, které (poté, co se na obálkách v lednu až březnu ještě vystřídají historické fotky knihoven posledních tří krajů) předvedou budovy knihoven nových nebo v posledním desetiletí zcela zrekonstruovaných. Ale zpět k prosincovému číslu. Je trochu objemnější, na osm přidaných stran se vešel nejenom rejstřík, ale i několik článků, které nám tu „stály ve frontě“ a které jsme chtěli uveřejnit ještě letos. Je to zejména rozhovor s designovanou prezidentkou IFLA na období 2021–2023 Barbarou Lison, domluvený na letošní konferenci Knihovny současnosti. K téže konferenci se vztahuje i pohled z úplně jiné strany, který na příkladu Hostivic ukazuje, že zmíněná akce může být inspirací i pro knihovny v malých obcích. A ještě se podařilo na získané místo zařadit druhou část rozhovoru s emeritním ředitelem NK ČR Vojtěchem Balíkem i dokončení článku o dějinách knihovnického vzdělávání v Čechách.

Dovolte mi trochu se za končícím ročníkem časopisu ohlédnout. V souvislosti se stoletým výročím prvního knihovního zákona jsme celý rok brouzdali regionální knihovnickou historií, s velkým nasazením a často nelehce, po množství mailů, telefonátů a leckdy téměř detektivním pátrání se v redakci podařilo shromáždit mnoho obrazových i textových materiálů z dějin knihovnictví v jednotlivých krajích před i po vydání tohoto zákona. Bylo zajímavé sledovat, čím jsou které kraje specifické, a co je naopak všechny spojuje. V prosincovém čísle jsme se dostali do jižních Čech a tři kraje si necháváme ještě na počátek roku 2020.

Jsme napřed! je heslem tématu Informační gramotnost. Závod s časem... nezaspat, čteme dále. Vnímáme tu naléhavost, vztahování k rychle ubíhajícímu času. Připadá mi, že to s adventem docela koresponduje. A tak z redakce přejeme pokojné svátky i v té rychle plynoucí době a doufáme, že zůstanete našimi čtenáři i v roce příštím.

PAVLA VLKOVÁ