Hlavní obsah stránky

ZE ZAHRANIČÍ: Střípky z konference IFLA v Aténách

LENKA PRUCKOVÁ pruckova@kmol.cz

V neděli 25. srpna byla za účasti asi 3500 delegátů zahájena v řeckém hlavním městě Aténách již 85. konference IFLA. Jejím letošním hlavním tématem bylo Libraries: dialogue to change. IFLA má v současnosti 1474 členů ze 149 zemí, nejvíc z Evropy (599).

Po úvodním slově předsedkyně Glórie Pérez-Salmeron ze Španělska (mimochodem letošním rokem jí mandát končí a její nástupkyní se stane Christine Mackenzie z Austrálie) a generálního tajemníka, jako vždy burcujícího Geralda Leitnera, se objevila mladá řecká politička Sophia Zacharaki, náměstkyně ministra pro školství a další vzdělávání, do jejíž gesce knihovny patří. Překvapila velice kultivovaným projevem se znalostí změn, kterými knihovny v současnosti procházejí. Uvědomovala si, že jsou nezbytné.

Přestože se jednalo o zahájení konference a každý by čekal zejména zdvořilostní zdravice a oficiality, vystoupení profesora aténské univerzity Loukase Tsoukalise (www.loukastsoukalis.gr/?lang=en), které se týkalo změn probíhajících v současném světě, bylo opravdu výborné a zvedlo všechny z křesel. Dovedně spojil témata globalizované ekonomiky a hrozby klimatických změn, zapříčiňujících migrační vlny, s informačními technologiemi, které s sebou nesou velké množství ničím nekontrolovaných dat. Dotkl se i problémů s umělou inteligencí. A právě v silném a mocném spojenectví knihoven podporujících vzdělávání ve společnosti založené na účasti všech občanů viděl profesor Tsoukalis sílu, která napomůže demokratickému řešení přicházejících změn.

Z oficiálního jednání IFLA i ze svých osobních jednání bych ráda zmínila několik zajímavostí:

IFLA Library Map of the World (https://librarymap.ifla.org) je webová stránka, která se snaží shromažďovat informace o knihovnách. V současné době obsahuje již data ze 125 zemí, 13 profilů jednotlivých zemí (Česká republika bude v dohledné době doplněna) a bohužel zatím pouze 18 aktivit, které se snaží naplnit cíle udržitelného rozvoje (tzv. SDG), z nichž dvě pocházejí z ČR! Jsou to Knížka pro prvňáčkaS knížkou do života. Dík za to je třeba vyslovit především Lindě Jansové, jež tam uložila informace o těchto „vlajkových lodích“ činnosti našich veřejných knihoven.

— Na konferenci zaznělo mnoho příspěvků o tom, jak se knihovny snaží naplnit cíle udržitelného rozvoje. Nebylo by proto špatné, aby se také zapojily knihovny z ČR, např. formou celoročního tématu, což zaznělo také na červnovém jednání naší Priority 6. Iniciativa vzešla i z pracovní skupinky Udržitelnost v knihovnách v čele s  Eliškou Bartošovou. SDG aktivity provozují – a dobře – i vysokoškolské a odborné knihovny. Pokud by se rozhodly zviditelnit i na mezinárodním fóru, bylo by účelné, aby se spojily s L. Jansovou, která jim se zpracováním a posláním příspěvku poradí.

— V Sekci veřejných knihoven IFLA, jejíž jsem členkou, bylo dohodnuto, že jednání IFLA mezi dvěma konferencemi (tzv. mid-term) proběhne koncem března 2020 v Praze a v Olomouci. Očekává se příjezd asi 20 představitelů knihoven z celého světa. Jako hlavní téma se nabízejí regionální funkce, protože malé knihovny jsou specifikem naší země. Věřím, že dokážeme spojit své síly tak, aby od nás zahraniční hosté odjížděli s dobrým pocitem.

— Na Valné hromadě IFLA se odhlasovalo zvýšení členských příspěvků o 2 %, jež by se tři roky nemělo měnit. Řadu členských zemí to zaskočilo (právě nedávno se podařilo stabilizovat rozpočet IFLA, šetří se a získávají se sponzoři), takže hlasování nebylo jednomyslné.

— Absolvovala jsem velice příjemnou schůzku s ruskými kolegy, kteří pracují na projektu modernizace ruských veřejných knihoven; má rozpočet 10 milionů eur každý rok a osobně ho podporuje i prezident Putin. Do roku 2024 chtějí zmodernizovat celkem 660 knihoven. Ruští kolegové se vyptávali (a natáčeli si odpovědi) na náš systém knihoven, způsob jejich výstavby, na naše zajímavé aktivity, vzdělávání knihovníků, celostátní společné projekty apod. Kdyby se podařilo zorganizovat podobnou aktivitu i u nás...

— Řecko se od loňského roku může pochlubit novou budovou Národní knihovny. Byla postavena díky Nadaci Stavrose Niarchose a je součástí velkého moderního komplexu, zahrnujícího rovněž budovu opery, rozlehlý park a umělý kanál s mořskou vodou. Na střeše budovy opery je prosklená vyhlídka – maják s výhledem až na moře. Architekt Renzo Piano se nechal inspirovat antickou agorou, tj. místem setkávání komunity. Celý areál je volně přístupný. Služby knihovny reflektují moderní trendy, např. poprvé tu v Národní knihovně nabízejí také knihy pro děti, teenagery a běžné čtenáře včetně vzdělávacích a interaktivních programů pro malé i velké.

— Nejen u nás ale i kolegové z jiných zemí IFLA pracují na různých způsobech hodnocení, evaluace, zpětné vazby nebo výzkumech vlivu knihovnických služeb na rozvoj některých schopností a dovedností uživatelů. IFLA nabízí možnost zdarma využít svou platformu www.projectoutcome.org.

Ve čtvrtek 29. 8. 2019 večer po téměř tříhodinovém maratónu inspirujících projevů, předávání medailí IFLA (letos je získali Kai Ekholm z Finska a Barbara Schleihagen z Německa) a nejvyššího ocenění IFLA Honorary Fellow (letošními laureáty se staly bývalá ředitelka nadace Deborah Jacobs a bývalá předsedkyně IFLA Donna Scheeder, obě z USA), po poděkování starému výboru a představování nového ukončila nastupující  předsedkyně Christine Mackenzie konferenci. Příští, 86. konference IFLA se uskuteční 15.–21. 8. 2020 v Dublinu (původně schváleným místem byl Auckland); konference v roce 2021 se bude konat v nizozemském Rotterdamu.