Hlavní obsah stránky

UDÁLOSTI: Noc s Andersenem již podevatenácté

HANA HANÁČKOVÁ, MIROSLAVA ČÁPOVÁ  detske@knihovnabbb.cz

Devatenáctá pohádková Noc s Andersenem proběhla v letošním roce v pátek 29. března na 1775 místech – v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, ale také na Slovensku či v Polsku, Slovinsku, v USA, Chorvatsku, Německu, Saúdské Arábii, Turecku, Řecku, Švýcarsku, Itálii, Velké Británii, na Novém Zélandu či na Maltě, v Austrálii, Francii, Bulharsku i Rakousku, ve Španělsku a Portugalsku. Ve více než 20 zemích světa zažilo pohádkové dobrodružství mezi knížkami celkem 98 853 malých i velkých účastníků!

Velkolepou oslavu výročí narození Hanse Christiana Andersena připravili v knihovnách, školách, na radnicích, např. na radnici v Montceau, v Českých školách bez hranic, v klubech dětí, divadlech, muzeích, domech dětí i dětských domovech, u skautů a pionýrů, u hasičů, ochránců přírody, na hradech i zámcích, v rodinných i mateřských centrech. Děti nocovaly v Centru pro dětský sluch Tamtam hned na třech místech, na Velvyslanectví ČR v Tel Avivu, ve francouzské mediatéce, v uherskohradišťské nemocnici či v domově pro seniory, Noc připravil Dům kněžny Emy v Neratovicích, zapomenout nesmíme na společné setkání dětí na české ambasádě v saúdskoarabském Rijádu...

Dánský pohádkář byl inspirací nejen pro noční a večerní programy; jeho jménem zvali do knihoven i škol na poetické večery, pohádková dopoledne, v Kamenici, Pístině a Slavonicích děti zažily Andersenovo odpoledne, ve Vidči to byl celý den s Andersenem, v Ústí nad Orlicí samotnému nocování předcházel o týden dříve večer s Andersenem pro mladší dětí, jinde zase probíhal týden s Andersenem, v Kunovicích proběhl večírek s Andersenem… Vše se odvíjelo podle místních podmínek a možností kreativních organizátorů připravit dětem pořad věnovaný čtení pohádek, na něž se někdy zapomíná. Uvádíme jeden názor za všechny: Noc s Andersenem pořádáme v Kolíně již potřinácté a stále nás to baví a jsme rádi, že naše dětské čtenáře také.

Velvyslanec Dánského království pan Ole Frijs-Madsen se vydal na návštěvu do azylového domu Magdala pro maminky s dětmi v Praze, a děti tak slyšely pohádku v dánštině i češtině. Zástupce pana velvyslance, politický rada Michael Bennett Jensen, zavítal do Městské knihovny Antonína Marka v Turnově, kde vypravili pod vedením krále a královny pohádek Českého ráje a starosty města Turnova velikánský pohádkový průvod městem, čítající na 600 pohádkových postaviček a účastníků.

Knihovna Neratovice uvádí, že si povídali o Andersenovi a přečetli jeho pohádku. Hans Christian poslal dětem vzkaz, ke kterému se ale musely dobrat splněním několika úkolů. Prvním z nich byl kvíz Jak dobře znáte Neratovice? Poté děti hledaly ve fondu knihy, skládaly skládanky a luštily doplňovačky. Znění tajenky je dovedlo ven, kde se v týmech vydaly hledat mušličky. Proběhla také honička za dvěma rozpustilými rybičkami, které nakonec předaly dětem vzkaz, kam mají nalezené mušličky donést. V Neratovicích také navštívili strom, který vysadili vloni.

V Obecní knihovně Batňovice se na palubu nalodila posádka složená z dětí, knihovnice a pomocníků, kteří vypluli na širé moře a překonávali nástrahy. Prozkoumali neznámou pevninu a podle indicií zjistili, že je to Dánsko. Navštívili hlavní město Kodaň. Seznámili se s panem Andersenem a jeho pohádkami. Do lodního deníku si zapisovali poznatky z plavby. Bez mořské nemoci se v sobotu všichni v pořádku vrátili.

Na mnoha místech zasadili noční spáči tradičně pohádkové stromy. Zasadili sme tiež Andersenovník, kučeravú vŕbu. Verím, že na ňu deti budú dávať pozor. Namiesto diskotéky tancovali metlový a stoličkový tanec..., přišlo hlášení z Prešova. Děti z Úpice také čekala o půlnoci cesta k Pohádkovníku; stromek zalily, ověnčily košťátky a zatančily u něj rituální tanec, aby byl chráněný před vším zlem.

Křídla Albatrosu kolem nás krouží už neuvěřitelných sedmdesát let, uvedla knihovna v Podbořanech. Andersen zíral, namalovali a napsali o tom poselství celému nebi a hvězdám, které na ně blikaly. Zkoušeli štěstí, kdo porazí víc kuželek i kdo sní víc buřtů. Plná břicha provětrali procházkou a cestou necestou tmou černočernou narazili na zlatý poklad...

Ačkoli je to k nevíře, kdysi kdesi v centru velkého města byla jedna velká knihovna a v ní pracovala spousta knihovníků a mezi nimi i zlotřilá knihovnice Berta. Na první pohled milá, sečtělá dáma, ovšem po setmění, kdy se knihovna uzavřela, tropila svým kolegům knihovníkům jednu neplechu za druhou… Celá akce byla inspirovaná knihou Ester Staré A pak se to stalo. Knihovníci z Centra dětského čtenářství Knihovny Jiřího Mahena v Brně vymysleli jedenáctou pohádku O neposlušné knihovnici Bertě, patřící tematicky do této knihy. Děti ji nejprve četly a pak se to skutečně stalo! Do poklidného andersenovského večera a čtení vtrhla Berta, všude rozházela listy z knih a taky dětem předala dopis, kde prosila o vysvobození ze svého zakletí.

Na mnoha spacích místech zaměřili programy a aktivity na rozsáhlé dílo spisovatele Ondřeje Sekory, jehož 120. výročí narození si připomínáme právě letos. Tak např. v Obecní knihovně Staříč putovali s Ferdou Mravencem po světě, Ferdové, Berušky a motýlci soutěžili v Prachaticích, v Kolíně-Štítarech měly děti za úkol najít jedenašedesát Ferdů Mravenců, což se podařilo. V knihovně v Pelhřimově děti stavěly mravenčí věž ze špejlí a plastelíny, vyráběly hmyzáky na kolíčky, hrály šipkovanou s úkoly. V pobočce Městské knihovny v Praze v Korunní ulici uspořádali společnou výpravu do světa breberek a broučínků… První se zjevila paní Můra, s lucerničkou vypůjčenou od svatojánského broučka. Přiletěla děti poprosit o pomoc s hledáním hmyzího domečku, kam by se mohli její kamarádi schovat. A tak se děti, vyzbrojené baterkami, vydaly ve skupinkách plnit úkoly, jejichž rozluštění je dovedlo k cíli. Jinde si zase připomínali 90. výročí narození Františka Nepila…

Těšíme se zase za rok na pátek 27. března 2020, kdy proběhne jubilejní, v pořadí již dvacátá pohádková Noc s Andersenem.