Hlavní obsah stránky

Základní kameny nové budovy Národní knihovny ČR aneb Národ sobě II - 30

text JAROSLAV CÍSAŘ> foto EVA HODÍKOVÁ 

Kámen třicátý druhý / Krajská vědecká knihovna Liberec / Regionální organizace SKIP Libereckého kraje

Jako dvacátí druzí přišli na řadu se svými dary zástupci Krajské vědecké knihovny Liberec a Regionální organizace SKIP Libereckého kraje. Do základů nové budovy Národní knihovny ČR předávali pět kamenů, jedním z nich byla i žula z Podještědí. V přiloženém medailonku k ostatním kamenům z oblasti Libereckého kraje je motiv daru vyjádřen poeticky:

Kamení Severu

Jsme knihou času, jejíž stránky

ledovec tisknul vlastním čelem,

láva složila ve varhánky

jak pod pazourky mořských šelem,

jež meandr loupí v moréně.

Nám celkem nesejde na jméně,

když s láskou nás vyjmou ze země.

Žula z Podještědí je velmi kvalitním stavebním kamenem, vytěžila ho firma Tarmac Severokámen, a. s., a speciálně upravila pro uvedený účel. V současné době patří liberecká žula k dominantnímu stavebnímu materiálu především v Praze. Jsou z ní například zhotoveny obklady a dlažby ve stanicích metra Budějovická a Vltavská. Tento kámen se na různých stavbách u nás používá již velmi dlouho, použil ho například i Josip Plečnik při úpravách Pražského hradu v době, kdy byl prezidentem T. G. Masaryk. V rámci libereckého regionu to byl oblíbený materiál i při stavbách rozhleden.

Základní kámen z Podještědí pro novou budovu Národní knihovny ČR do Prahy přivezla skupina zástupců regionální organizace SKIP Libereckého kraje. Do rukou tehdejšího generálního ředitele NK Vlastimila Ježka jej osobně předala předsedkyně regionální organizace SKIP Hana Opatrná.

Její přání do vínku nového moderního národního stánku knih a knihovnicko-informačních služeb bylo jménem knihovníků libereckého regionu následující: „Přejeme přízeň zřizovatele a všech důležitých orgánů pro plynulý průběh stavby, dodržení všech parametrů vybavení a funkčnosti tak, jak bude naplánováno v projektu. Podle vlastních zkušeností víme, že šetření na zdánlivých maličkostech ve finále stavby se mnohonásobně vymstí. Krajská vědecká knihovna v Liberci jako starší sestra přeje upřímně, aby byla nová Národní knihovna ČR pro všechny budoucí uživatele oázou klidu, příjemného a současně inspirativního prostředí, bezpečným a stálým zdrojem klasických i moderních informačních dokumentů. Klasické pojetí knihovnické profese ctí tradici. Všichni věříme, že hrdost, kterou cítíme k naší PRVNÍ knihovně, bude i nadále oprávněná.

(Poděkování za pomoc a spolupráci Haně Opatrné.)

Příště: Knihovna Vincence Priessnitze v Jeseníku