Hlavní obsah stránky

KNIHOVNA Z OBÁLKY

Národní technická knihovna v Praze

Fakta a zajímavosti:

  • Nová budova NTK se nachází v areálu vysokých technických škol, ČVUT a VŠCHT, a též v blízkosti Akademie věd. Pozemek vymezený ulicemi Technická, Thákurova, Bechyňova a Studentská má rozlohu 11 740 m2. Z toho zastavěná plocha objektu činí 6150 m2. Od 1. 8. 2009 je oficiální adresa knihovny: Národní technická knihovna, Technická 6, 160 80 Praha 6-Dejvice.
  • Knihovna je navržena v půdorysu zaobleného čtverce o rozměrech 70x70 metrů a je symbolicky pojata jako technická učebnice. Autorem architektonického návrhu je nástupce vítěze architektonické soutěže z roku 1991, ateliér Projektil Architekti, s. r. o., který je společně se společností HELIKA, a. s., též zpracovatelem projektu stavby.
  • Budova má pět nadzemních pater, která jsou určena pro knihovní a administrativní účely a tři podzemní podlaží, do nichž je situováno parkoviště pro 300 automobilů a depozitář knih pro cca 1,2 milionu svazků.
  • Knihovna NTK nabídne 1200 studijních a více než 300 relaxačních míst, badatelnu a archiv historického fondu, studovny odborných časopisů a norem, dále školicí středisko s možností variabilních sestav míst k sezení, konferenční sál s 230 místy a zázemím, moderní AV technikou, režií a tlumočnickými kabinami.
  • Čtyři počítačové učebny mají kapacitu 180 míst, dále je zde umístěno 18 týmových a 29 individuálních studoven, z toho dvě pro tělesně handicapované a dvě individuální multimediální, vhodné pro zrakově postižené.
  • Návštěvníkům bude sloužit 34 informačních terminálů pro přístup do on-line katalogů, volně umístěná PC po celé knihovně a WiFi síť s přístupem zdarma pro registrované uživatele, dále samoobslužná kopírovací a tisková zařízení, kavárna se 150 místy, čajové kuchyňky, nápojové a občerstvovací automaty.
  • Celkové náklady na novou Národní technickou knihovnu dosahují částky 2,249 miliard Kč.

 

Zdroj: Tiskové zprávy STK, Občasník o výstavbě NTK z roku 2008

Foto: Lukáš Kalivoda, Kateřina Bobková