Hlavní obsah stránky

Databáze České knihy

MILAN ŠILHAN> silhan@sckn.cz  (editor databáze České knihy, šéfredaktor čtrnáctideníku Knižní novinky)

Databáze vydaných titulů České knihy, provozovaná Svazem českých knihkupců a nakladatelů na webových stránkách www.ceskeknihy.cz, je určena k rychlému oznamování nově vydaných titulů. V současné době jde o nejaktuálnější přehled nových knih. Fungovat začala v roce 2002 a obsahuje více než 32 000 záznamů (stav k 31. 5. 2009). V databázi je zaregistrováno více než 750 nakladatelů. Zhruba třetina z nich ji využívá pravidelně. Zastoupeni jsou téměř všichni významní a velcí čeští nakladatelé (např. Euromedia Group, Fragment, Fraus, Mladá fronta, Argo, MOBA, Computer Press, BB/art, Albatros, Academia, Svojtka & Co., Jan Vašut, Portál, Paseka, Baronet, Domino, SPN - pedagogické nakladatelství, Fortuna a další), jakož i mnoho nakladatelů menších, státních institucí, knihoven, archivů, muzeí či vysokoškolských nakladatelů (Masarykova univerzita v Brně, Univerzita Palackého v Olomouci, Západočeská univerzita v Plzni, VŠE v Praze, ČVUT v Praze, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Mendelova lesnická a zemědělská univerzita v Brně, Česká zemědělská univerzita v Praze, pražská AMU, brněnská JAMU a další). Databáze prošla od doby svého spuštění úpravami sloužícími k jejímu zpřehlednění tak, aby mohla být co nejvíce využívána a byla uživatelsky „příjemná“. Od roku 2007 navíc funguje denní editor databáze, který edituje zapsané tituly a koriguje případné chyby, nepřesnosti a nejednotnosti ve způsobu zapisování, vzniklé při zadávání titulů ze strany nakladatelů.

Databáze je založena tak, že do ní své tituly zapisují sami zaregistrovaní nakladatelé. Jedinou podmínkou je, že jednotlivé tituly musí mít přiděleno ISBN, což je vedle názvu povinný údaj. Další informace o publikaci zde však uživatel najde samozřejmě také: nakladatel, autor, rok vydání, počet stran, cena, vazba, stručná anotace atd. Záleží však již na každém nakladateli, které informace o knize do databáze vloží. K titulům je možné přidat i barevnou reprodukci obálky, čehož již mnozí také využívají. Ideální stav je, když nakladatel vydá nový titul a ihned jej zapíše do databáze, která se tak denně plní desítkami nových záznamů. České knihy slouží nejen samotným nakladatelům a Svazu českých knihkupců a nakladatelů, resp. redakci časopisu Knižní novinky pro přípravu bibliografické přílohy, ale také knihkupcům, knihovnám a veřejnosti. Pokud se zaregistrujete, mohou vám výpisy novinek chodit pravidelně denně či jednou za týden (vždy v pondělí ráno) na váš e-mail v souboru typu TXT resp. CSV. Databáze také poskytuje kontaktní informace o zaregistrovaných nakladatelích.

Je zdarma otevřena každému zájemci o údaje o vydaných titulech a poskytuje několik možností prohledávání: tazatel může zadat jednoduchý dotaz týkající se autora, názvu knihy či ISBN. Dále lze zadat tzv. globální dotaz, při němž se zadaný řetězec vyhledává ve všech polích a při němž mohou být kombinována až tři výběrová kritéria (např. autor, nakladatel a rok). A konečně umožňuje zájemcům stáhnout si soubor obsahující informace o všech titulech zde zaznamenaných po určitém datu (o všech novinkách). Tento textový soubor typu TXT nebo CSV má jednoduchou strukturu, v níž jsou jednotlivá pole seřazena ve stanoveném pořadí a jsou rozlišena oddělovačem. První řádka souboru obsahuje záhlaví s názvy jednotlivých polí, takže jejich obsah může být snadno identifikován. Data mohou být například otevřena a prohlížena v Excelu, jejich využití však už závisí na každém uživateli - knihkupci či knihovny takto mohou získávat zcela aktuální informace o právě vydaných titulech. Stáhnuté informace o novinkách navíc mohou být přímo importovány do různých vlastních databází, čímž lze odstranit každodenní vypisování stejných údajů o novinkách všemi knihkupci, případně knihovníky (za tímto účelem je ovšem třeba upravit vlastní příslušné programy).

Redakce Knižních novinek si tituly z databáze stahuje do své bibliografie, jejímž prostřednictvím plní nakladatelé, kteří se Svazem českých knihkupců a nakladatelů uzavřeli smlouvu, tzv. nabídkovou povinnost vůči vybraným knihovnám, která pro ně vyplývá ze zákona o neperiodických publikacích. Pokud jsou tituly ohlášeny právě prostřednictvím databáze, je tato služba pro nakladatele zdarma.

Veškeré užívání databáze České knihy je bezplatné. Pro veřejnost i pro knihkupce a knihovníky se tak otevírá cesta k aktuálním informacím.