Hlavní obsah stránky

Bodové knihy aneb Rozšíření nabídky knih pro nevidomé

DANIELA HLADÍKOVÁ> hladikova@gmail.com

Koncem roku 2009 byly na internetu spuštěny nové webové stránky, které nabízejí zájemcům knihy v Brailleově slepeckém písmu.

Hlavním důvodem ke vzniku tohoto projektu je skutečnost, že tištěných knih pro nevidomé není mnoho a jejich počet se v poslední době téměř nezvyšuje. Příčinou je snadný přístup zrakově postižených k poměrně velkému množství digitálních a zvukových knih.

Pro zrakově postiženého člověka je možnost širšího výběru titulů nepochybně velmi přínosná. Elektronické a zvukové knihy by však nikdy neměly zcela nahradit knihy tištěné. Je smutnou pravdou, že rychle přibývá nevidomých, kteří v rukou tištěnou knihu nedrželi možná několik let. Přitom hmatová četba je pro nevidomého člověka stejnou nezbytností, jako je četba pro člověka vidícího. Poslechem lze získávat informace, nelze však rozvíjet stejné schopnosti jako při běžném čtení. Některé umělecké hodnoty v podstatě není možné jinak než přímou četbou vůbec zachytit. O praktickém vlivu četby na gramotnost není třeba ani mluvit.

Hmatová četba má pro zrakově postižené ještě další zásadní význam. Přirozeným způsobem rozvíjí hmatové schopnosti člověka, vede tedy k neustálému cvičení jednoho z nejdůležitějších smyslů.

Proto bych velmi ráda přispívala k rozšiřování nabídky tištěných knih pro nevidomé. Na našich stránkách zatím zájemci naleznou necelou dvacítku titulů (podstatnou část tvoří knihy pro děti), nabídku však budeme stále rozšiřovat. Doufám, že výběr kvalitní, ale přitom čtenářsky oblíbené literatury zaujme natolik, že se čtenáři rozhodnou některou knihu si opravdu přečíst, a to v původním smyslu slova.

Snažíme se volit takové tituly, které u nás zatím v Brailleově písmu nebyly vytištěny, a proto by se také mohly stát vítaným obohacením fondů knihoven pro nevidomé. Více informací a kompletní seznam nabízených titulů je k dispozici na webové adrese www.bodoveknihy.cz.