Hlavní obsah stránky

Od redakčního stolu

Vážení a milí čtenáři,

od roku 1999 jste v únorových nebo březnových číslech nacházeli hodnocení webových stránek českých knihoven. Tohoto úkolu se ujal a s pečlivostí a vytrvalostí sobě vlastní až dodnes na něm pracuje Ing. Aleš Brožek. Tabulka, která byla před 11 lety poprvé součástí jeho příspěvku, obsahovala 56 kolonek, tedy tolik veřejných knihoven se dostalo pod autorův drobnohled. A dá se říci, že to byl tenkrát téměř úplný adresář knihovnických webů.

Délka hodnotící tabulky se však postupně prodlužovala a zabírala ve Čtenáři stále větší prostor - ta za rok 2009 by už spolykala všech 40 stran. Proto ji najdete jen v elektronické verzi časopisu, v jeho tištěné podobě přinášíme pouze doplňující komentář, v němž autor naznačuje, že je to naposled, co si tímto způsobem „obohatil“ vánoční svátky! Tak uvidíme.

Přes výše zmiňovaný nárůst webových stránek knihoven je však stále dost těch, které svou prezentaci teprve připravují. Pomoci jim v tom může hradecká městská knihovna, která koncem loňského roku dokončila vývoj nové šablony webu pro malé knihovny - verze 2.0, o níž přinášíme podrobnou informaci.

Turistická sezona je pro většinu z nás v nedohlednu, avšak v informačních centrech přípravy na ní běží na plné obrátky. Potvrdit to mohou mnohé knihovny, které taková centra provozují. A ty, které by se do podobného dobrodružství chtěly pustit, může prvními kroky provést důkladně zpracovaný příspěvek M. Beyerové, který jsme bez nejmenších pochybností zařadili do rubriky Jak na to… Věříme, že se stane ohmatanou příručkou všech odvážných.

Abychom však nebyli jen vážní, zařadili jsme do tohoto čísla příspěvek R. Badoška, který se dokázal podívat na složité téma s nadhledem a humorem. Domníváme se, že jeho typologie specifických čtenářů a rady, jak se k nim chovat, mohou zaujmout knihovníky ve službách.

Z množství článků, na které se v tomto přehledu nedostalo, bych ještě ráda upozornila na česko-slovenský projekt, který otevřel možnosti spolupráce dětí z obou republik, a připravil také půdu pro vzájemné hlubší poznávání. Dík za něj.

OLGA VAŠKOVÁ