Hlavní obsah stránky

Z ČINNOSTI PROFESNÍCH ORGANIZACÍ: Sekce SDRUK ČR pro regionální funkce se představuje

BLANKA KONVALINKOVÁ konvalinkova@kvkli.cz

Sekce byla založena v roce 2002. Pracují v ní metodičky a metodici krajských knihoven a odborníci Knihovnického institutu Národní knihovny ČR (NK) v čele s jeho ředitelem Vítem Richterem. Předsedkyní Sekce SDRUK ČR pro regionální funkce je od roku 2011 Blanka Konvalinková, autorka následujícího příspěvku a mimo jiné také ředitelka Krajské vědecké knihovny v Liberci. Předsednictví převzala od Ley Prchalové, která donedávna vedla Moravskoslezskou vědeckou knihovnu v Ostravě.

Programovou náplní jsou především aktivity směřující k vyrovnání úrovně kulturních a vzdělávacích služeb poskytovaných knihovnami, jež působí v obcích různých velikostí, a celková podpora rozvoje služeb knihoven finančně dotovaných kraji.

Porady a semináře

Sekce pořádá dvakrát ročně pracovní porady krajských metodiků v Praze a jednou za dva roky celostátní semináře s širší účastí knihovnické veřejnosti (počet účastníků je vždy kolem 160 osob). Řeší aktuální problémy, které se dotýkají všech krajů v souvislosti s regionálními funkcemi, v první řadě jejich financování. Kraje, které poskytují na plnění regionálních funkcí prostředky, se nezřídka domnívají, že snížení těchto financí – a k němu po nástupu nové rady kraje jednou za čtyři roky skutečně někdy dochází – nemá zásadní vliv na fungování menších knihoven. Ale v síti českých knihoven hrají právě regionální funkce významnou roli. Krajské a pověřené knihovny díky nim mohou poskytovat služby zejména malým obecním knihovnám, tedy těm, které vedou „dobrovolní“ knihovníci, pro něž knihovnická práce není hlavní profesí. Některé z nabízených služeb, např. vzdělávání, konzultace aj., jsou určeny i knihovnám s profesionálními pracovníky nebo veřejným odborným knihovnám.

V roce 2017 připravuje Sekce SDRUK pro regionální funkce společně s Knihovnickým institutem NK celostátní seminář, který proběhne 25.–26. října v Pardubicích. Je určen nejen metodikům, ale i širší knihovnické veřejnosti; uži-tečná je i přítomnost starostů obcí. Program se-mináře bývá bohatý a kromě problematiky regionálních funkcí se letos bude zabývat i aktuálními knihovnickými otázkami. Mezi ně patří zejména novela knihovního zákona, systém celoživotní-ho vzdělávání knihovníků (rekvalifikační kurzy), Katalog prací, další rozvoj Centrálního portálu knihoven, nové knihovnické automatizované systémy a další zajímavé a aktuální otázky.

Služby pověřených knihoven

Služby, které pověřené knihovny poskytují, se týkají široké škály činností knihoven. Prostřednictvím konzultací a metodických návštěv se řeší např. otázky zpracování a uspořádání knihovních fondů, výpůjční techniky, zařízení knihoven, kulturně vzdělávací činnosti aj. K základním službám patří pomoc při aktualizaci a revizi knihovních fondů, pomoc a instruktáže při změně knihovníka, v případě rekonstrukce či stěhová-ní knihovny… Významnou a velmi oceňovanou službou je půjčování výměnných souborů. Řada pověřených knihoven pro své knihovny nakupuje a zpracovává knihy hrazené obcemi, v některých krajích sdružují prostředky poskytnuté na nákup výměnných fondů krajem a obcemi. Rozvíjejí se kooperativní knihovní systémy spravované krajskými a pověřenými knihovnami, do nichž se zapojuje stále více knihoven. Díky nim pak mohou i velmi malé knihovny poskytovat služby na vysoké úrovni bez velké finanční zátěže.

Velký význam mají kontakty pracovníků regionálních služeb se zástupci obcí – zřizovatelů knihoven; na jejich podpoře závisí úroveň každé knihovny. Metodici také pomáhají při přípravě žádostí obcí do grantových programů na podporu knihoven.

Publikace

Všechny činnosti, které je možno žádat od krajských či pověřených knihoven, jsou vyjmenovány ve Standardu regionálních funkcí z roku 2002 a dále specifikovány v Metodickém pokynu Ministerstva kultury (MK) k zajištění výkonu regionálních funkcí knihoven a jejich koordinaci na území České republiky z roku 2005. V roce 2014 byl metodický pokyn na návrh Sekce SDRUK pro regionální funkce novelizován. V návaznosti na Standard pro dobrou knihovnu z roku 2012, na jehož přípravě se sekce rovněž významně podílela, byla vydána příručka Služby knihoven knihovnám: krajské programy regionálních funkcí na podporu knihoven.

Publikaci vydala NK s finanční podporou MK pod záštitou Asociace krajů ČR, Svazu měst a obcí ČR a Spolku pro obnovu venkova ČR s cílem propagovat regionální služby a informovat o rozsahu a financování programu regionálních funkcí. Publikace, která je určená zejména starostům a zastupitelům obcí, podává srozumitelnou formou přehled nabízených služeb a zároveň dokumentuje současné rozdíly v jednotlivých krajích. V elektronické formě je dostupná na adrese http://ipk.nkp.cz/docs/RF/sluzby_knihoven_knihovnam.pdf. Spolupráce sekce a Knihovnického institutu přinesla i další ovoce. Od roku 2016 je připraven (čeká na schválení MK) návrh standardu pro doplňování a aktualizaci knihovního fondu s názvem Dobrý fond pro dobrou knihovnu. Měl by přispět k pravidelné aktualizaci knihovního fondu v knihovnách České republiky.

Koncepce a statistiky

Sekce SDRUK ČR pro regionální funkce pružně reaguje na aktuální problémy a trendy v knihovnictví. V posledních letech se to týkalo zejména Koncepce rozvoje českých knihoven na léta 2010–2015 a ve spojitosti s tím i nové koncepce na léta 2016–2020 a Koncepce celoživotního vzdělávání. Pro Centrální portál knihoven bylo třeba připravit podklady na různých úrovních. Krajských a pověřených knihoven se konkrétně týkala příprava a naplnění Centrálního adresáře knihoven (CADR). Pracovníci regionálních služeb na všech úrovních pak hrají zásadní roli při seznamování široké knihovnické veřejnosti s centrálním portálem, jeho funkcemi a významem.

Nemalou roli hraje sekce také v oblasti statistiky knihoven. V roce 2016 se na půdě Knihovnického institutu uskutečnil workshop, který vyjasnil některé nepřesné formulace pro statistiku ve výkazech KULT; byla např. jednoznačně stanovena definice pojmu „registrovaný čtenář“. Nové definice začnou platit už pro data roku 2017. Na podzim letošního roku se na toto téma uskuteční v krajích „výjezdní“ praktické semináře pro metodiky pověřených a městských knihoven.

Veškeré informace týkající se regionálních funkcí lze nalézt na stránkách Knihovnického institutu NK (http://ipk.nkp.cz/…) a Sekce SDRUK ČR pro regionální funkce (http://www.sdruk.cz/sdruk/ odborne-sekce/sekce-pro-regionalni-funkce/clanek/sekce-pro-regionalni-funkce/).