Hlavní obsah stránky

OD REDAKČNÍHO STOLU

Milé čtenářky, milí čtenáři,

zdravím vás nad stránkami nového, již 76. ročníku časopisu Čtenář. Na začátku každého takového přelomového data se obvykle uvádějí předsevzetí, návrhy, jak vše bude lepší a dokonalejší. Stojím nohama na zemi, a tak se planých a většinou nehmatatelných slibů vzdávám. Kromě toho, co je očividné a například závěry poslední ankety do určité míry narýsované, pokud takováto šetření neberete na „lehkou váhu“. Redakční tým spolu s redakční radou vždy usiluje o to, abychom vám stále přinášeli zajímavé a aktuální informace z oblasti knihovnictví (v dnešní době elektronických médií je to však aktuálnost relativní), jak se k tomu zavázala kolegyně ve svém posledním editorialu jubilejního 75. ročníku. Seriál připomínající tuto skutečnost uzavírá popis okolností, které provázely vydání úplně prvního čísla Čtenáře.

Jistě vaší pozornosti neušla nová podoba obálky, která letos vzniká ve spolupráci s výtvarníkem Miroslavem Huptychem. Rubrika „Periodika na území dnešní ČR“ však z obsahu časopisu nezmizela – jen se už neodráží na titulní stránce, pokračuje a navíc bude mít od února souputníka v představování historického regionálního tisku… Překlad obsahu se od roku 2024 omezuje pouze na angličtinu.

To, co je pro běžného čtenáře neviditelné a bude probíhat během celého roku, je příprava na zesílení informačního potenciálu titulu za pomoci elektronického šíření informací. Bráním se nadnesenému konstatování, že už v přespříštím roce elektronickou formu Čtenáře nepoznáte… Ale přál bych si, aby takový výsledný efekt nastal!   

Z obsahu čísla ještě upozorňuji na téma měsíce, které je tentokrát věnované aktivitám knihoven pro teens. Naší pozornosti neušlo ani letošní stoleté výročí pražské Slovanské knihovny. K problematice naprosto aktuální patří zase výsledky nejnovějšího průzkumu „Češi jako čtenáři 2023“, který proběhl v součinnosti Národní knihovny ČR a Ústavu pro českou literaturu AV ČR. Navazuje na předchozí výzkumné studie z období let 2007–2018. Rozhovor s Annou Vandasovou najdete v rubrice „Medailonky nadějných“, ve které představujeme nastupující knihovnickou generaci. Neušla nám ani skutečnost, že se město Chodov v Karlovarském kraji může pochlubit zbrusu novou knihovnou. Samozřejmě i obsah ostatních rubrik, které zde výslovně nevypichuji, jsme se snažili naplnit pro praxi knihoven co možná nejpřínosněji. 

Zvu vás k návštěvě informačních chodníčků vytyčených časopisem Čtenář v roce 2024 a přeji vám během této cesty co nejpříjemnější a nejužitečnější zážitky.

JAROSLAV CÍSAŘ