Hlavní obsah stránky

KRAJANSKÉ KNIHOVNY: Spolupráce s krajanskými knihovnami

JANA NAHODILOVÁ jana.nahodilova@okenko.uk

V březnu 2022 uspořádala Česká asociace první Mezinárodní konferenci krajanských knihoven, a tím zahájila spolupráci krajanských knihoven ve světě s Národní knihovnou ČR (NK ČR), Pedagogickou knihovnou J. A. Komenského (PKK) a profesní organizací Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR (SKIP). 

Lucie Macháčková z NK ČR a Edita Vaníčková Makosová z PKK úzce spolupracují s Lenkou Kanellia z České asociace v několika zásadních oblastech. Díky této spolupráci se zvyšuje povědomí o práci krajanských knihoven, dochází k jejich materiální podpoře a zároveň se zajišťuje vzdělávání nadšenců pracujících v krajanských knihovnách. Došlo k založení pracovní skupiny krajanských knihoven, která se soustředila na zmapování knihoven a jejich zázemí a potřeb.

Krajanské knihovny mají možnost se prezentovat v pravidelné rubrice v časopise Čtenář a doposud se takto čtenáři časopisu mohli dozvědět o knihovnách v Aténách, na Islandu, v Londýně, v Düsseldorfu a v Řezně, v Manchesteru, v Canbery, v Bologni, Madridu či v Calgary.

Každá krajanská knihovna se může také přihlásit k nominaci na Cenu dětského srdce, kterou vyhlašuje Národní pedagogické muzeum a knihovna J. A. Komenského, a to nejen do kategorie počin školních knihoven, ale od roku 2022 nově také v kategorii počin krajanských knihoven. Doposud tak byl oceněn Český krajanský spolek v Aténách, Česká a slovenská škola Okénko v Londýně a Hravá knihovnička České školy v Řezně.

Knihovny v České republice navíc pravidelně podporují krajanské knihovny materiálně sbírkou kvalitních knih z druhé ruky a přes 200 knih pro děti a mládež již putovalo do všech koutů světa.

Stěžejní oblastí pro krajanské knihovny je poskytování metodického vedení, nástrojů pro další rozvoj a celkové usnadnění jejich práce. Důležité informace tak nyní mohou získávat knihovnice z krajanských knihoven v rámci speciální elektronické konference Krajané. Vzdělávání a podpora knihovnic probíhá především v rámci cyklu webinářů, které se poskytují zdarma, a v oblastech, které specificky trápí krajanské knihovny.

První již zmiňovaná Mezinárodní konference krajanských knihoven se soustředila na důležitou roli, kterou hrají pro krajanskou komunitu, a její spojení s českou kulturou a literaturou i jazykem. Mimo prezentaci několika krajanských knihoven – Okénko Londýn, v Calgary a na Islandu – získali účastníci konference důležité a praktické informace pro pracovníky malých a školních knihoven: od zpracování fondů po aktivity na podporu čtenářské gramotnosti. Všichni se dozvěděli o připravovaných aktivitách včetně ceny v kategorii Počin krajanských knihoven či o článcích v časopise Čtenář. Odnesli si také tipy na nejlepší knihy či na to, jak uspořádat čtenářské workshopy.

První specifický webinář pro krajanské knihovny se konal již v květnu 2022 a zaměřil se na knihovní fond a jeho uspořádání. Vedly ho dvě zástupkyně Knihovnického institutu NK ČR. Lucie Macháčková během svého vstupu představila základní pravidla pro správu, evidenci, doplňování a průběžné aktualizování knihovního fondu. Svoji přednášku pak doplnila tipy na místa, kde se inspirovat při doplňování knihovního fondu včetně celostátních projektů na podporu čtenářství. Marie Šedá se věnovala elektronickým a zvukovým zdrojům, které mohou krajanské knihovny využít. Navíc představila facebookové profily e-knih a možnosti poslechu zvukových knih.

V říjnu 2022 proběhl druhý webinář, který byl zaměřený na profesní rozvoj a e-learningové vzdělávání pro krajanské knihovny a seznámení s činností organizace SKIP.

Jan Lidmila, zástupce Moravské zemské knihovny v Brně, představil portál kurzy.knihovna.cz jako platformu nabízející e-learningové oborové kurzy. Podrobně popsal několik kurzů, které jsou vhodné pro pracovníky v krajanských knihovnách. Zmínil také další e-learningové kurzy vytvářené českými knihovnami či studijní materiály, z nichž lze při knihovnické práci čerpat informace i inspiraci.

Předseda SKIP Roman Giebisch představil organizaci, v jejímž čele stojí. Vysvětlil její poslání a spolupráci se státními organizacemi, zřizovateli knihoven a informačními institucemi. Uvedl také příklady aktivní reakce na dění ve společnosti, které knihovny nesmějí opomíjet, a následnou pomoc SKIP. V rámci mezinárodní spolupráce přizval také krajanské knihovny k účasti v profesní organizaci SKIP včetně jejích projektů, jako je S knížkou do života (Bookstart), Už jsem čtenář – Knížka pro prvňáčka, Březen – měsíc čtenářů či Čtenář roku.

Třetí webinář pro krajanské knihovny v lednu 2023 se věnoval komiksům a tomu, jak využít komiksy pro děti a mládež (nejen) ve výuce českého jazyka a českých dějin. Webinář vedla vedoucí PKK Edita Vaníčková Makosová.

V posledních letech se podle výzkumů čtenářství oddaluje u dětí hranice, kdy jsou schopny komfortně a samostatně číst dlouhé texty. Vzniká tak nepoměr mezi stupněm obtížnosti textu a atraktivitou témat, které děti dovedou bez překážek číst. U dětí bilingvních nebo dětí vyučovaných v jiném než mateřském jazyce může být tento rozpor překážkou v prožívání příjemného čtenářského zážitku. Jednou z cest, jak z toho ven, je nabídka vhodných komiksových titulů. Během semináře jsme se podívali na zajímavé tituly české komiksové tvorby a ukázali si cesty, jak komiks využít ve výuce.

Ve čtvrtém webináři nám lektorka Michaela Mrázová, knihovnice a propagátorka nových technologií v knihovnách, představila platformu Canva. V dvojdílném školení v březnu 2023 jsme se zaměřili na základy práce s nástrojem Canva, tvorbu vizuálních materiálů, jako jsou plakáty, pozvánky, infografiky a další vizuální materiály. Prakticky jsme si vyzkoušeli, jak si zlepšit grafické schopnosti a jak vytvářet kvalitní materiály pro uživatele pomocí šablon a designových prvků.

Pátý seminář pro krajanské knihovny, který se konal v říjnu 2023, se zaměřil na sociální sítě (nejen) pro krajanské knihovny. Marketingová manažerka nakladatelského domu Albatros media Olga Zbranek Beirnátová nám nejdříve představila jednotlivé sociální sítě: jak fungují, jaký obsah je pro ně vhodný a zda jsou vůbec relevantní. Dozvěděli jsme se, co můžeme od prezentace na sociálních sítích čekat, a dostali jsme tipy na to, kdy a jak publikovat, jak pracovat s fanoušky apod. Blíže jsme se věnovali zejména tvorbě obsahu. Dostali jsme praktické tipy na to, co vůbec na sítě dávat, jak tvořit jejich obsah, jaké můžeme využít jednoduché formáty a nástroje či aplikace.

Práce krajanských knihoven není jednoduchá. Velká část knihoven nemá své vlastní prostory. Vzdálenost od České republiky také omezuje možnost nákupu knih a pravidelného rozšiřování knihovního fondu. Ne všechny knihy jsou nutně vhodné pro bilingvní děti. Navíc většina pracovníků v krajanských knihovnách jsou nadšenci, kteří nemají nutně knihovnické vzdělání, a proto základní kroky jako tvorba katalogu či aktualizace knihovního fondu nejsou vůbec jednoduché.

Přesto se objevuje stále více a více míst, kde krajanské knihovny postupně rozkvétají. Je to také díky spolupráci a podpoře, kterou nám v posledních dvou letech nabídly knihovny a knihovnické organizace v České republice, jmenovitě Lucie Macháčková a Edita Vaníčková Makosová. Děkujeme a těšíme se na další spolupráci. Doufáme, že naše zkušenosti a naše unikátní pozice jsou či v budoucnosti mohou být přínosné i pro vás.