Hlavní obsah stránky

KRAJANSKÉ KNIHOVNY: Česká knihovna v Calgary

ANDREA NAVARRO ŽELJAZKOVÁ andrea@calgaryczechschool.ca

Největší česká knihovna v západní Kanadě spadá pod záštitu České školy v Calgary. Díky několika dárcům z řad krajanů žijících v Kanadě a dovozu nových knih z České republiky několikrát do roka se naše knihovna měsíc od měsíce rozšiřuje o nové přírůstky titulů českých knih a časopisů pro děti a dospělé. Oblíbenou sekcí knihovny jsou tradiční české kuchařky a cestopisy.

O českou knihovnu s velkým nadšením pečujeme společně s našimi vyučujícími, stážisty a dobrovolníky. Momentálně jsme nejvděčnější za to, že jsme se mohli v rámci České školy přestěhovat do větších prostor, a tím pádem může česká knihovna poskytovat větší přehled o dostupné literatuře pro všechny čtenáře. Po otevření dveří do České školy v Calgary uvidíte knihovnu, která v současnosti láká čtenáře svými už více než třemi tisíci tituly.

Naše knihovna využívá knihovnický systém KOHA, ve kterém jsou evidovány všechny tituly, které máme ve svém fondu. Tento systém je velmi přehledný jak pro čtenáře, tak pro nás jako administrátory. Díky němu si mohou čtenáři zamluvit či zapůjčit tituly, o které mají zájem, a s předstihem se podívat, zda je žádaná kniha k dispozici v policích knihovny.

Knihovna je rozdělena na dvě části: na knihy pro dospělé (čeští a zahraniční spisovatelé) a na knihy pro děti, mezi kterými lze nalézt tituly knížek pro všechny věkové kategorie spolu s tradičními českými pohádkami nebo komiksovými knížkami o české historii.

V knihovně nemůžete přehlédnout také náš „čtenářský strom“, který slouží jako čtenářská motivace (nejen) pro děti. Po přečtení knížky či časopisu na něj mohou čtenáři přidat svůj vlastní papírový lísteček se jménem a názvem přečteného titulu. S tímto projektem jsme začali tento školní rok, a tak uvidíme, jaký o něj bude zájem a jak se uchytí. Cílem je zaplnit strom lístečky různých barev, velikostí, jmen a titulů.

Vize české knihovny v Calgary pro tento školní rok je rovněž více zpřístupnit české knihy krajanům žijícím v Calgary. Dále plánujeme pro žáky České školy uspořádat tradiční Noc s Andersenem. Během školního roku bychom také rádi uskutečnili čtenářské dílny, které měly v minulém školním roce veliký úspěch.

Foto: archiv knihovny