Hlavní obsah stránky

TÉMA: Oceněné knihovny a knihovníci: Městská knihovna roku 2023

VÍT RICHTER Vit.Richter@nlp.cz

Jako každé léto, i to letošní bylo zasvěceno hledání našich nejlepších městských knihoven. V roce 2023 byly do druhého kola vybrány městské knihovny v Havířově, Kutné Hoře, Kyjově, Litvínově, Novém Bydžově, Ostrově nad Ohří, Přelouči, Táboře. Městskou knihovnu 2023 jsme hledali již počtrnácté a musím konstatovat, že vyhodnocení té nejlepší se stává rok od roku složitější.

V prvních ročnících bylo běžné, že se pozornost soustředila na několik málo favoritů, ale současné knihovny se rychle rozvíjejí, více se staví a rekonstruuje a uplatňují se nové nápady. O to je složitější vybrat tu nejlepší. Při hodnocení používá komise (Daniela Divínová, Kateřina Hubertová, Vít Richter, Marie Šedá) dost komplikovaný hodnoticí systém se čtyřiceti kritérii. Každý komisař k nim přiděluje body, ty se sčítají, váží podle významu a nakonec se ještě hlasuje. Je to tedy složitá matematika.

V letošním roce první místo po velmi těsném hlasování získala Knihovna Kutná Hora, vedená Gabrielou Jarkulišovou. Od roku 2022 působí v kompletně zrekonstruovaném historickém objektu školy (pozn. red.: blíže viz Jak Kutná Hora ke knihovně přišla. Čtenář, č. 9/2022, s. 332–334). Je vybavena moderními systémy, pohodlným a přívětivým zázemím. Najdeme zde zákoutí s četbou pro různé věkové i zájmové skupiny čtenářů. Kromě tradičních výpůjčních služeb knihovna provozuje Knihovnu věcí, kde nabízí dětem i dospělým půjčování předmětů – od didaktických pomůcek až po malířské stojany, šicí stroje nebo stany. Součástí knihovny je také příjemná kavárna a parkoviště se třemi desítkami parkovacích míst. Knihovna poskytuje široké spektrum odborných přednášek, besed, seminářů, workshopů, dílen, multikulturních aktivit, koncertů, výstav. Nabízí studijní, přednáškové a badatelské prostory pro veřejnost (https://www.knihovna-kh.cz/).

V těsném závěsu se umístila Městská knihovna Havířov, vedená Dagmar Čuntovou. Knihovna působí ve větším městě, a proto nabízí své služby také prostřednictvím devíti poboček ve všech městských částech, provozuje Městské informační centrum a výstavní expozici Historie psaná uhlím. Věnuje se zvyšování finanční gramotnosti dětí, ve své Roboherně pořádá workshopy robotiky a programování, poskytuje kurzy počítačové a mediální gramotnosti pro seniory. Mezi mladými je velmi populární K-klub. Velmi intenzivně podporuje čtenářství, organizuje čtenářské dílny ve školách, spolupracuje s domovy pro seniory, kde probíhá pásmo besed převážně s regionálními tématy, a využívá dobrovolníky především z řad mládeže (https://knihovnahavirov.cz/).

V pořadí třetí oceněnou knihovnou je Městská knihovna Litvínov, vedená Marcelou Güttnerovou. Ačkoliv knihovna působí v sociálně složitém regionu, stala se uznávaným a živým centrem, kde se lidé setkávají, vzdělávají, navazují nová přátelství a posilují komunitní život. Skvělým projektem je dětská herna, která slouží nejen k informačně vzdělávacím lekcím pro školy a další vzdělávací instituce, ale také pro volnočasové aktivity dětí. Najdeme zde kreativní a tvořivé dílny, prostory vybavené novými médii, technologiemi i roboty. Součástí knihovny je teen‑zóna pro mládež od 15 let, nazvaná Komnata nejvyšší potřeby. Mladým lidem je určena Knižní ozdravovna. Knihovna nabízí vzdělávací programy pro širokou veřejnost včetně seniorů a zapojuje se do všech celostátních projektů na podporu čtenářství (https://www.knihovna-litvinov.cz/).