Hlavní obsah stránky

KNIHOVNY V NOVÉM: Než začnete stavět knihovnu – doporučení pro výstavbu a rekonstrukci knihoven 

VÍT RICHTER  Vit.Richter@nkp.cz

Postavit nebo rekonstruovat knihovnu je mimořádně složitý úkol a pro většinu knihoven i jejich pracovníků je to akce, se kterou se setkají pouze jedenkrát za svůj knihovnický život. O to složitější je připravit dobré zadání pro novou knihovnu a celou stavbu úspěšně zvládnout. Zpravidla jsme zaskočeni tím, jak málo máme zkušeností, a také zjistíme, že ve svém okolí nenajdeme zkušeného poradce. Proměnit knihovnu na vzdělávací, kulturní či komunitní centrum je náročný a dlouhodobý proces, který ovlivňuje celá řada faktorů. O to důležitější je mít možnost využít zkušeností a dobré praxe, která je obsažena v různých typech doporučení a standardů.

V prvním kroku bychom se měli zamyslet nad tím, jakou knihovnu chceme mít v blízké i vzdále­nější budoucnosti a jakou knihovnu a jaké služby bude obec či město a jejich obyvatelé opravdu potřebovat. To bychom měli na samém počátku srozumitelně popsat a formálně potvrdit v nějakém koncepčním či strategickém materiálu, se kterým se knihovna obrátí na vedení obce. Nemusí to být vždy rozsáhlý a složitě strukturovaný dokument a menší knihovny si mohou vystačit jen s několika stránkami. Podstatné je, aby zejména vedení obce mělo k dispozici kvalitní podklad, na základě kterého by mohlo rozhodnout o budoucím rozvoji knihovny. Při přípravě koncepce knihovny může pomoci studijní text Zpracování koncepcí, plánů a programů v oblasti knihovnictví a informačních služeb a systémů.1

Velmi dobrou pomůckou pro počáteční uvažování a rozhodování o rekonstrukci či výstavbě knihovny je Dotazník – budova knihovny: charakteristika – provoz – hodnocení2, který připravila Sekce IFLA pro výstavbu a vybavení knihoven. Jeho cílem je poskytnout vedení knihovny a projektantům základní identifikaci stavu prostor a vybavení knihovny i podrobný výčet problémů, témat, která budou zahrnuta do přípravy plánování výstavby. Dotazník je velmi návodný a je připraven tak, že ho lze přizpůsobit vlastním podmínkám i účelu. Nemusí vždy zahrnovat všechny otázky, kterých je celkem 246. Dotazník je možné využít jako součást přípravy na výstav­bu, ale také pro celkové hodnocení dokončené výstavby nebo i pro zjišťování spokojenosti uživatelů. Cílem je, aby objekt knihovny splňoval nejvyšší standard kvality z hlediska designu, funkčnosti i vhodného prostředí.

Otázky dotazníku jsou uspořádány do tří blo­ků:

Velmi kvalitní pomůckou pro výstavbu knihoven je český překlad technické zprávy meziná­rod­ní organizace pro standardizaci ISO Kvalita­tiv­ní podmínky a základní statistika pro bu­do­vy knihoven – plocha, funkčnost a design.3 Materiál charakterizuje údaje pro plánování budov knihoven. Poskytuje také pomoc při výběru technického vybavení budov pro jednotlivé funkční prostory knihoven. Obsah materiálu je využitelný pro všechny typy knihoven, ale zejména pro akademické a veřejné knihovny. Uvádím jeho hlavní kapitoly:

— Plánování budov knihoven

— Prostory pro speciální služby

— Prostor pro uživatelská místa

— Prostory pro akce a výstavy

— Výpůjční prostory

— Prostory pro referenční a informační služby

— Prostory pro sbírky

— Prostory pro zaměstnance knihovny

— Technické náležitosti budovy

— Skladovací podmínky

— Systémy dopravníků

— Bezpečnostní a ochranné systémy

— Světlo a osvětlení

— Akustické podmínky

— Konstrukce podlahy a krytiny

— Volný výběr

— Bezbariérová budova.

Velmi praktickou pomůckou pro přípravu stav­by knihovny je text Doporučení pro výstavbu, rekonstrukci a zařizování knihoven zřizovaných a/nebo provozovaných obcemi na území České republiky, který připravila Národní knihov­na ČR ve spolupráci s Ateliérem ATREA spol. s.r.o.4 Cílem doporučení je formulovat základní parametry použitelné při výstavbě, rekonstrukci a vybavování veřejných knihoven. Doporučení obsahuje řadu odkazů na technické a stavební normy, a protože bylo zpracováno již v roce 2012, je nezbytné si při jeho využití ověřit, zda v některých případech nedošlo k aktualizaci. Doporučení je zaměřeno na tyto oblasti:

— Urbanistické zásady

— Architektonické a stavební řešení

— Technická zařízení budov a hygienické pod­mín­­ky

— Provozní doba knihovny

— Typologie prostor, funkční a provozní uspořá­dá­­ní

— Typy pracovišť, nábytkové a přístrojové vybavení a jeho technické podmínky

— Informační technologie v knihovně

— Orientační systém

— Typologie knihovních jednotek

— Příklady architektonických a dispozičních řešení            

— Postup při přípravě stavby nebo rekonstrukce knihovny a její realizaci.

Při výčtu základních domácích doporučení pro výstavbu a rekonstrukci knihoven bychom neměli zapomenout na publikaci našeho nejvýznamnějšího odborníka na výstavbu knihoven, Ladislava Kurky Architektura knihoven, kterou v roce 2011 vydal SKIP.5 Publikace je praktickým průvodcem po celém procesu přípravy a realizace stavby knihovny od jejího zadání, volby umístění až po její nastěhování do nového objek­tu. Důležitou součástí této publikace je i historický přehled výstavby a rekonstrukce knihoven v českých zemích od 17. století po současnost.

Nejaktuálnějším doporučujícím materiálem je Metodický pokyn pro postupy rekonstrukce knihoven6, který připravilo Metodické centrum pro výstavbu a rekonstrukci knihoven. Materiál je určen především zřizovatelům a provozova­telům veřejných knihoven (působících v obci do 40 000 obyvatel), kterým poskytuje základní podklady a východiska při přípravě rekonstrukce knihovny spojené s modernizací a inovací jejích interiérů. Obsahově jsou kapitoly orientovány pře­devším na přípravné fáze rekonstrukce knihov­ny, spoluprá­ci knihovny s projektanty a na přípra­vu podkladů pro zadání a architektonickou soutěž:

— Funkce knihovny a její prostory       

— Architektonické a obecné stavební zásady

— Typologie prostor, funkční a provozní us­po­řá­dá­ní

— Rekonstrukce knihovny – plánování, důvody pro rekonstrukci, definování požadavků

— Postupy rekonstrukce a její realizace

— Úloha expertů

— Architektonická soutěž

— Jednotlivé kroky rekonstrukce.

Všechny výše uvedené publikace obsahují odkazy na základní domácí i zahraniční odbornou literaturu z oblasti výstavby a rekonstrukce knihoven včetně standardu. Knihovnický institut Národní knihovny ČR od roku 2003 pravidelně zpracovává na téma výstavby knihoven rešerše, které zachycují zdroje z celého světa.7 Získat základní informace k přípravě výstavby knihovny je dnes mnohem snazší, protože můžeme využít pomoci Metodického centra pro výstavbu a rekonstrukci knihoven.8 Webové stránky tohoto malého útvaru při Moravské zemské knihovně soustřeďují všechny důležité informace pro přípravu stavby, poradí i v orientaci při financování a jsou bohatým zdrojem inspirace pro uspořádání a vybavení nové knihovny. Nabízejí také rozsáhlou sbírku fotografií a příkladů řešení inte­riérů z domácích i zahraničních knihoven.

1 RICHTER, Vít. Zpracování koncepcí, plánů a programů v oblasti knihovnictví a informačních služeb a systémů: studijní text [online]. Ostrava: Moravskoslezská vědecká knihovna, 2019 [cit. 2020-03-08]. Dostupné z: https://www.svkos.cz/data/filemanager/source/studijn%C3%AD%20texty%20pro%20knihovn%C3%ADky/19_Zpracov%C3%A1n%C3%AD_koncepc%C3%AD_Richter.pdf.

2 IFLA. Dotazník – budova knihovny: charakteristika – provoz – hodnocení. Informace pro knihovny [online]. Praha: Národní knihovna ČR, 2019, 2013 [cit. 2019-11-30].Dostupné z: https://ipk.nkp.cz/docs/Dotaznik_Budovy_IFLA_CZ3.docx.

3 Technická normalizační informace TNI ISO/TR 11219 (01 3715) – Informace a dokumentace – kvalitativní podmínky a základní statistika pro budovy knihoven – plocha, funkčnost, design = Information and documentation – Qualitativeconditions and basic statisticsfor library buildings – space, function and design = Information et documentation – Conditionsqualitatives et statistiquesfondamentalespourbâtiments de bibliothèques – espaces, fonctions et conception. Praha: Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví, 2014. 164 s.Pozn.: Zprávu si lze zakoupit (orientační cena je cca 1500 Kč) nebo je také k dispozici k nahlédnutí v těch knihovnách, které mají zakoupenu licenci na zpřístupnění norem.

4 KURKA, Ladislav a RICHTER, Vít. Doporučení pro výstavbu, rekonstrukci a zařizování knihoven zřizovaných a/nebo provozovaných obcemi na území České republiky [online]. Rev.01. Praha: Národní knihovna České republiky – Knihovnický institut, 2012 [cit. 2020-03-08]. Dostupné z: http://ipk.nkp.cz/docs/Doporuceni_Vystavba_07_05_2012DEF.pdf.

5 KURKA, Ladislav. Architektura knihoven. Praha: Svaz knihovníků a informačních pracovníků České republiky, 2011. 86 s., 7 s. příl. ISBN 978-80-85851-20-5.

6 DOSTÁLOVÁ, Lenka a Monika KRATOCHVÍLOVÁ. Metodický pokyn pro postupy rekonstrukce knihoven. Brno: Moravská zemská knihovna, 2019. Pozn.: V době zpracování tohoto příspěvku byl metodický pokyn v procesu schvalování.

7 Rešerše jsou volně ke stažení na webu: Výstavba a rekonstrukce knihoven. Informace pro knihovny [online]. Praha: Národní knihovna ČR, 2020 [cit. 2020-03-08]. Dostupné z: https://ipk.nkp.cz/odborne-cinnosti/vystavba-a-rekonstrukce-knihoven.

8 Metodické centrum pro výstavbu a rekonstrukci knihoven [online]. Brno: Moravská zemská knihovna, 2020 [cit. 2020-03-08]. Dostupné z: https://mcvrk.mzk.cz/.