Hlavní obsah stránky

VYUŽITÍ NOVÝCH TECHNOLOGIÍ: Covid-Slany.cz aneb Informační server jako centralizovaný zdroj informací

MILOSLAV NIČ  nicmila@gmail.com

Současná pandemie narušila mnohé plány, a tak zasáhla i můj seriál článků o budoucnosti veřejných knihoven ve světě průmyslu 4.0. Vedle standardních každodenních povinností jsem věnoval zbytek času programování a správě serveru https://covid-slany.cz/, který se stal centralizovaným zdrojem informací pro slánské občany v probíhající mimořádné situaci. Na psaní futuristických úvah se mi tak nedostává času ani energie. Protože je však vznik a správa informačního serveru tematikou, která je moderním knihovnám blízká, podělím se s vámi alespoň o získané zkušenosti.

Rychlé poskytnutí informací

Informační systém pro Covid Slaný byl zprovozněn velmi rychle. Od prvního nápadu v pátek 13. 3. večer k oficiálnímu zprovoznění serveru v pondělí 16. 3. uplynulo jen několik desítek hektických programovacích hodin. Nyní, koncem března, server pravidelně navštěvují stovky slánských občanů a mnoho dalších návštěvníků se objeví jednou za čas. Každý den zveřejňuji několik novinek a doplňuji řadu informací. Po čtrnácti dnech provozu je zřejmé, že server plní účel, ke kterému byl vytvořen, a usnadňuje komunikaci v této těžké době.

Server plní i další účel, který jsem dříve nepředpokládal. Způsob, jakým se informace zadávají, umožňuje velmi jednoduše vyčleňovat informace, které jsou přínosné nejen obyvatelům Slaného, ale všem občanům republiky. Již několik dní se ze stejného zdroje dat vytváří sesterský web https:// cr.covid-slany.cz, na kterém jsou vynechány informace důležité pouze pro Slaný a jeho bez­pro­střed­­ní okolí.

Nebudu se pouštět do podrobností z programování, myslím, že to naprostou většinu čtenářů nezajímá, a tak jen pro pár jedinců poznamenám, že webová aplikace byla napsána v prostředí Angular 9, je staticky poskytována webovým serverem Nginx a řadu administrativních úkonů usnadňují programy napsané v jazyce Python 3.

Pokud chcete velmi rychle vytvořit informační systém, který vzhledem k okolnostem musíte okamžitě a bez jakéhokoliv testování spustit, je klíčové ujasnit si hlavní důvody jeho vzniku. Stejně důležité je objektivně posoudit, na co má­te, či nemáte kapacity. Sebedokonalejší systém, který by začal fungovat za pár měsíců, by byl zbytečný. Jednoduchý systém, který umožňuje sdělovat základní informace, není třeba psát. Každé město má webové stránky, kam se dá několik informací umístit tak, aby si je dostatečně motivovaní lidé našli.

Spolehlivost komunikačního prostředí

Cílem vznikajícího webového serveru bylo přinášet velké množství aktuálních informací s nepatrným zpožděním, a to způsobem umožňujícím efektivní zpětnou vyhledatelnost. Další úlohou bylo sloužit jako jednotná informační brána. Město Slaný nadále využívá osvědčené komunikační kanály, server Covid Slaný zajišťuje, že během několika minut či hodin jsou informace zpřístupněny z centralizovaného místa. O tom, jak je roztříštěnost sdělovaných informací neefektivní, se můžeme již několik týdnů přesvědčovat na nejvyšší státní úrovni.

Udržitelný systém také někdo musí průběžně plnit. Mám s webem třicetileté zkušenosti a několikrát jsem byl svědkem toho, jak sebelepší plány ztroskotaly na zdánlivých maličkostech. Od počátku bylo zřejmé, že alespoň první týdny se všeho musím ujmout sám, ale způsobem, který umožní zapojení dalších lidí v budoucnosti.

Informace pocházejí z řady zdrojů vnějších (web vlády, ministerstva, státní organizace) i vnit­ř­ních (přímá komunikace se starostou a dal­šími lidmi, informace z odborů městského úřadu i sdělení na jiných informačních kanálech města, zejména Facebooku). Na úrovni města se podařilo vytvořit velmi rozumné neformální komunikační prostředí, které spočívá zejména v tom, že mne starosta a další lidé průběžně upozorňují na cokoliv, co kde publikovali, nebo mi posílají emaily s informacemi v přílohách. Komunikace státních orgánů je bohužel mizerná, a to ještě používám eufemismus. Když pominu fakt, že tisková prohlášení jsou psána úřednickým dialektem, který se někdy jen vzdáleně podobá rodnému jazyku, některé prohřešky proti správné praxi jsou ne­om­lu­vitelné. Jako příklad mohu uvést tiskové prohlášení vlády, ve kterém se po několika hodinách objevila zásadní nová informace, částečně měnící význam předchozího textu. Na změ­nu přitom nebylo nikde upozorněno, a aniž navazovala na předchozí text, byla přilepena ke konci odstavce.

I z tohoto důvodu současná situace vyžaduje, aby každý informační zdroj byl spolehlivě uveden, a to způsobem, který významně neprodlouží časové úsilí při publikaci individuálních příspěvků. Chybám se nevyhne nikdo a možnost pohodlného ověření faktů je klíčová.

Tyto úvahy vedly ke konceptu webové aplikace, ve které se jedna část několikrát za den mění a obsahuje stručná sdělení na jednom či dvou řádcích. Řada informací se svou povahou ale na pár řádků vejít nemůže. Řešení poskytlo provázání novinek s rejstříkem, o kterém budu psát v následující části.

Rejstříky

Lidé často hledají poučení pro svoji konkrétní situaci. Samozřejmostí tedy musela být i sekce, která informace k nejčastějším situacím shrnuje. Opět se ale dostáváme k rozporu mezi přehledností a podrobností. Navíc je zde významné riziko přehlédnutí, kdy se při velkém množství neustále měnících dat zastaralé údaje nevymažou. Bylo třeba najít způsob, který by umožnil změnit informace na jediném místě. K takovému propojení a automatické aktualizaci opět přispělo propojení s rejstříkem.

Rejstříky jsou užitečné. Kdybych psal pro jinou čtenářskou komunitu, asi bych byl donucen tento fakt obhajovat, protože řada dnešních uživatelů si myslí, že všechno magicky najde vyhledávání. Další si zase neuvědomují, jak často rejstřík používají, ať už se na webu jmenuje či tváří jakkoliv. My však víme, že encyklopedie je jen tak dobrá, jako její rejstřík. Covid Slaný je svého druhu krizovou encyklopedií, a tak rejstřík je jejím základním kamenem. K jednotlivým heslům se přiřazují informace, které jsou propojeny s ostatními částmi webu.

Rejstřík je i základním prvkem vyhledávání. Nejdříve se zobrazují hesla, která hledaný řetězec přímo obsahují, poté následují hesla s výskytem hledaného řetězce v názvech jednotlivých sekcí a nakonec jsou hesla, kde byl řetězec nalezen v doprovodném textu.

Každá krize je zároveň příležitost. Po čtrnácti dnech ostrého provozu je systém vyladěn a do programu zasahuji jen výjimečně. Nebýt mimořádné situace, nebyl bych se k psaní obdobného programu dostal. Nyní je zřejmé, že po uklidnění situace bude možné systém nasadit pro řešení běžných komunikačních problémů města.

První krok byl učiněn o víkendu. Ve stejném systému se nyní generují i zprávy pro mobilní aplikaci MojeObec (http://www.mojeobec.cz/), kterou jsme ve Slaném nedávno začali využívat. Díky propojení s Covid Slaný se její uživatelská základna výrazně rozrostla, takže po návratu do standardních podmínek bude snazší poskytovat občanům relevantní informace.

Správa serveru

Na závěr se krátce zmíním o způsobu, jakým se server spravuje. Naprogramovat plnohodnotný redakční systému za pár hodin nelze. Existující redakční systémy by se pro specifické potřeby Covid Slaný musely značně upravovat. Informa­ce navíc přibývají velmi rychle, server spravuji na úkor pracovního i volného času a zadávání do standardních redakčních systémů by mne zahltilo.

Naštěstí existuje Google Drive a jeho aplikace Google Sheets. Všechny informace jsou obsaženy v pěti tabulkách v Google Drive. Každá tabulka má stejnou strukturu, a tak mohu použít pro jejich zpracování stejný program. V jedné tabulce jsou novinky (a zároveň řádky, sloužící ke generování zpráv pro aplikaci MojeObec), v druhé tabulce jsou situace, ve třetí rejstřík, ve čtvrté propojení rejstříku se situacemi a v poslední páté dlouhé texty, které vkládám do hlavních tabulek s pomocí identifikátoru. Texty mohu v případě potřeby formátovat v HTML, a to včet­ně vkládání obrázků, videí nebo audionahrávek.

Tím, že je redakční systém založen na Google Drive, nabízí se pro budoucnost spolupráce ně­kolika redaktorů a v případě potřeby půjde systém rozšířit o přímé editování z webu aplika­ce, protože Google Drive programátorům nabízí docela pohodlné nástroje.

Ve chvíli, kdy budete číst tyto řádky, bude server https://covid-slany.cz/ nepoměrně starší a mož­ná i trochu pozměněný. Nevím také, jaká bude celková situace v republice nebo ve světě. Doufám, že omezení pohybu lidí už nebude tak přísné jako nyní, doufám, že se Covid vyhne mým rodičům a postarším přátelům a že si ani jinde nevybere příliš krutou daň.