Hlavní obsah stránky

KNIHOVNY V MALÝCH OBCÍCH: V čele aktivit na podporu čtení

KATEŘINA FLAJŠINGEROVÁ knihovna.moutnice@email.cz

Místní knihovna Moutnice se nachází ve stejnojmenné jihomoravské obci, která má kolem 1200 obyvatel. Od roku 2006 sídlila v budově základní školy, kde měla vymezenu jednu místnost. Prostory v základní škole se ale postupem času jevily značně nedostačující a uvažovalo se o novém umístění. To knihovně umožnila nově vystavěná budova obecního úřadu, kam se knihovna na jaře roku 2016 přestěhovala. Nové prostory kladou důraz především na víceúčelovost. Nenachází se zde pouze knihovna, ale prostory slouží i jako zasedací a obřadní síň, dvakrát do roka se zde koná vítání občánků, besedy, výstavy aj. Knihovna je nyní vybavena moderní technikou včetně připojení k wi-fi a interní televizí, která knihovně slouží právě při různých besedách a dalších pořádaných akcích.

Ve fondu knihovny se nachází více než 5000 knižních svazků, rozdělených do následujících kategorií: krásná literatura pro dospělé, naučná literatura pro dospělé, krásná literatura pro děti a mládež a naučná literatura pro děti a mládež. Literatura pro děti a mládež a komiksy mají v prostoru knihovny své zvláštní místo. Mimo tyto kategorie můžete v moutnické knihovně nalézt také tzv. sdílenou knihovnu, kde se nachází vyřazené knihy a neevidované knižní dary. Čtenáři si je mohou libovolně odnášet domů, vracet podle svého uvážení, případně za ně přinést do knihovny knihy jiné.

V posledních dvou letech moutnická knihovna zaznamenává nárůst jak čtenářů, tak výpůjček. K poslednímu dni v měsíci říjnu 2019 jsme v knihovně evidovali 86 čtenářů, což odpovídalo stejnému počtu registrovaných čtenářů za celý rok 2018. Počet výpůjček ke stejnému datu překročil o dvě stě rok 2018 a o čtyři sta rok 2017. Pokud jde o věkovou skladbu uživatelů knihovny, nejvíce čtenářů nám narůstá právě mezi dětmi. Tento nárůst připisuji především podpoře čtení v místních vzdělávacích institucích a jejich výborné spolupráci s naší knihovnou. Kromě pravidelných tematických návštěv se tyto instituce aktivně zapojují i do akcí pořádaných knihovnou a zároveň samy iniciují akce na podporu čtení.

Místní knihovna Moutnice každoročně pořádá několik akcí s cílem podpořit vztah ke knihám a četbě. Jsou zaměřeny především na dětské čtenáře, ale snažíme se, aby stranou našich aktivit nezůstali ani starší návštěvníci. Usilujeme o to, aby se zde takové akce konaly v průběhu celého roku, aby si čtenáři v každém ročním období nalezli nějakou „svou akci“, na kterou by se mohli těšit a do níž by se mohli zapojit.

První takovou akcí v roce je Velká knižní soutěž, která prověřuje všeobecné znalosti knih, orientaci v knihovně a knižním katalogu, ale nutí také účastníky k tomu, aby se dozvěděli něco navíc o různých knihách, které se ve fondu moutnické knihovny nacházejí. Soutěž má několik částí, jejichž úspěšné splnění navede čtenáře ke konečnému řešení, které se skrývá v prostorách knihovny. Loni se do soutěže zapojilo dvacet soutěžících z řad dětí i dospělých. S příchodem léta se v naší knihovně mohou nejmladší čtenáři těšit na Týden čtení, během něhož se čtou různé pohádky a příběhy pro děti. Na podzim je to potom projekt Jižní Morava čte. Tento projekt financuje Jihomoravský kraj a jeho cílem je prostřednictvím různých akcí, besed, ale především literárně-výtvarných soutěží podnítit dětské čtenáře k četbě a zájmu o knihy. V roce 2019 bylo jako téma vybráno Tajemství knihovny a v obci se do projektu zapojilo téměř sedmdesát dětí ve věku 5–15 let. V prosinci potom proběhlo vánoční čtení, které má v naší knihovně více než desetiletou tradici. Děti ze základní školy vždy napečou perníčky a sejdou se společně s ostatními rodinnými příslušníky v knihovně, kde rozsvítíme stromeček a poslechneme si příběh s vánoční tematikou. Vedle toho knihovna pořádá také různé příležitostné akce – besedy, výstavy aj.

Vloni se obec Moutnice zapojila do soutěže Vesnice roku. V jejím rámci jsme získali Diplom za moderní knihovnické a informační služby a stali se Knihovnou roku 2019 Jihomoravského kraje. Za tato ocenění vděčíme především dobré komunikaci a spolupráci v rámci obce, bez které by knihovna nemohla fungovat tak, jak funguje. Odměnou je pro nás kromě daného ocenění i výše zmiňovaný nárůst čtenářů a to, že se do knihovny rádi vracejí, ať už pro určité tituly knih, nebo kvůli akcím, které se zde konají.