Hlavní obsah stránky

KNIHOVNY V MALÝCH OBCÍCH: Pestrost aneb Knihovna pro lidi

DARIA MATOUŠKOVÁ, VĚRA LÍSKOVÁ mkujezd@volny.cz

 

Újezd u Brna se nachází v Jihomoravském kraji necelých 20 km od Brna. Městem jsme teprve od roku 2006 a v současnosti máme okolo 3200 obyvatel. V roce 2015 byla Městská Jiráskova knihovna Újezd u Brna přestěhována do nově zrekonstruovaných a větších prostor poblíž středu města a základní školy. Interiér je vybaven novým nábytkem, počítače byly pořízeny díky dotacím Ministerstva kultury z programu VISK. Knihovna funguje také díky dobré spolupráci se zřizovatelem, který vždy podpořil nákup potřebného vybavení (dataprojektor s plátnem, tiskárna, klimatizace apod.).

V našem oboru všichni zaznamenáváme úbytek čtenářů či alespoň snížení počtu výpůjček. Naše knihovna se snaží svoje čtenáře a příznivce nalákat nejen novými knižními tituly nebo audioknihami. Dnešní doba si zkrátka žádá více pestrých akcí v knihovně, a to nejen pouze v rovině čtenářství. Jak ale odpoutat lidi od televizí a děti od počítačů a mobilů a nalákat je do knihovny? Tuto otázku si klademe na každé poradě knihovníků. Snažíme se vzájemně si poradit a obohatit se zkušenostmi z jiných knihoven.

Pořádat besedy s žáky základní a mateřské školy je dnes již nezbytností. Tyto akce teď v nové knihovně díky prostornějšímu interiéru můžeme zpestřit také výtvarnými dílnami nebo promítáním pohádky. Ani odpolední besedy pro veřejnost jsme v původní knihovně kvůli velmi omezenému prostoru dělat nemohly.

Nyní do knihovny zveme zajímavé osobnosti. A vyplatilo se to! Lidé si navykli navštěvovat besedy se spisovateli, cestovateli, zkrátka lidmi, kteří mají veřejnosti co říci. Velký ohlas mívá zvláště seriál besed s odborníkem na brněnské podzemí, kdy se knihovna vždy zaplní do posledního místa. Dobrou volbou jsou také cestovatelé, ať už se jedná o „dobrodruhy“ z daleka nebo z vedlejší vesnice. Rovněž besedy s rozhlasovými moderátory bývají více než hojně navštívené. Dojemné bylo i setkání s paní, která za války prošla koncentračním táborem. A tak bychom mohly své tipy dávat ještě nějakou chvíli – vloni u nás proběhlo celkem dvaadvacet besed.

S kolegy knihovníky se shodujeme v tom, že dnes knihovna zkrátka nesmí zaostávat za kulturním děním obce nebo města. Pokud na kulturní akce chybí finance – a myslíme si, že všichni knihovníci více či méně trochu bojují s rozpočtem, je možno využívat tohoto prostoru jako místa pro zábavu, třeba v podobě půjčování stolních deskových her. Naše nové a příjemné prostředí děti láká k setkávání s kamarády, k vypracovávání školních úkolů a projektů nebo prostě jen ke trávení volného času jinde než o samotě doma. Otevřeno máme 36 hodin týdně. Knihovna má zkrátka sloužit lidem a my doufáme, že všichni cítí, že v újezdské knihovně tomu tak je.

Foto: autorky