Main content

OD REDAKČNÍHO STOLU

Milé čtenářky, milí čtenáři,

jak již zmiňoval Hérakleitos, vše plyne a do jedné řeky nelze vstoupit dvakrát. Nám uplynul další měsíc s počasím tak proměnlivým, že jsme si užili jak dnů tropických, tak období chladných a deštivých. Za námi jsou povodně, někde si vydechli, že je velká voda minula, jinde sčítají škody a ještě dlouho se budou vypořádávat s následky toho, co voda natropila. Postiženým knihovnám a jejich pracovníkům přejeme hodně síly!

Jsme zvyklí se ohlížet i dívat dopředu, tak to je i u říjnového čísla Čtenáře. Za námi je největší tuzemská knihovnická konference i s vyhlášením nových držitelů Medaile Z. V. Tobolky – z redakce posíláme gratulaci všem oceněným! Že o historii mohou „vyprávět“ i věci tak všední, jako jsou razítka, se můžete dočíst v příspěvku o havlíčkobrodské knihovně, slavící letos 130. výročí vzniku. Uzavírá se i seriál, který nám dával nahlédnout na specifický svět knihovníků (tedy spíše knihovnic) pracujících s dětmi. Sluší se poděkovat Zlatě Houškové za jeho přípravu a tím i důstojné připomenutí 30 let existence Klubu dětských knihovníků SKIP. Zpět se obracíme i v recenzi knihy o dějinách Náprstkova muzea a jeho knihovny a stejným směrem se díváme i při připomínce loňských kulatin emeritní ředitelky kladenské knihovny Jiřiny Kádnerové z pera dnes již také emeritního ředitele téže instituce Jiřího Miky. Ti svůj štafetový kolík už předali a v současné době se dívají, jak si stojí nynější vedení Středočeské knihovny v Kladně. První část rozhovoru s Olgou Zeinertovou a Martinem Žížalou z Národní knihovny ČR je oba zastihuje v situaci, kdy si štafetový kolík s nápisem „akvizice v NK“ právě předávají. U rozhovorů ještě zůstaneme i v případě Kateřiny Mizlerové, kutnohorské knihovnice s oceněním MARK z roku 2023.

Další blok příspěvků je věnován soutěžím: hodnotilo se v Praze, Brně, na Slovensku v Žilině a známe tak mimo jiné nejkrásnější české knihy roku 2023. Na výstavu oceněných knih se můžete jít podívat do Národního muzea. Trochu dál je to do severských zemí, ale i tam (konkrétně do Dánska a Finska) se ve Čtenáři podíváte. V tuzemsku se vám představí nová budova knihovny Fakulty společenských věd UK v Praze-Jinonicích. A středová příloha pro „děckaře“ tentokrát konstatuje, že knih o filmu a divadle pro děti je jako šafránu – ale i zde zpracovatelé tématu nakonec našli a připravili inspirativní přehled literatury i her.

Vše plyne, vše se nějak mění, i časopis Čtenář čekají změny. Přejeme mu, aby byl ještě atraktivnější, účelnější a užitečnější a těšíme se na něj! Za redakci přeje klidný, pozvolný podzim

PAVLA VLKOVÁ