Main content

OD REDAKČNÍHO STOLU

Milé čtenářky, milí čtenáři,

vy mladší, kteří vidíte, jak rodiče či prarodiče zvolňují krok, občas usnou po obědě v křesle a začínají si stěžovat tu na koleno, tu na záda…, i my, kteří to známe z vlastní zkušenosti, všechny nás může potěšit, že i ve zralejším věku se můžeme přístupnou formou učit novým věcem, vzdělávat se. A nejen to, také se dostat do společnosti, získávat nové přátele, zasmát se s nimi, sdílet své dojmy a zkušenosti, zažívat pěkné chvíle. Toto je obsahem virtuální univerzity třetího věku, které je věnována květnová rubrika Téma. V tomto vzdělávacím programu se angažují i knihovny, které bývají častými konzultačními středisky univerzity. Kromě informací, jak univerzita funguje, jak dlouho, kdo ji organizuje, kolik je v nabídce kurzů a konzultačních středisek aj. si můžete přečíst i o konkrétních zkušenostech z Královéhradeckého kraje, Dvora Králové a malé obce Rohatec. Možná se začnete těšit a vaše knihovna se do programu zapojí jako další konzultační středisko nebo budete hledat to nejbližší středisko pro vaše čtenáře. A to už je krok dobrým směrem v oblasti označené anglickým pojmem longevity, které se věnuje středová příloha časopisu. Chápe se šířeji než naše české označení dlouhověkost. Zahrnuje nejen délku života, ale také jeho kvalitu. Desatero pro longevity je užitečné si nejen přečíst.

Když jsem u toho desatera (mám na mysli tentokrát to „původní“). Příměr o soli a její důležitosti najdeme v Bibli, hodil se princezně Marušce v pohádce a použila ho i Gabriela Jarkulišová pro název článku o workshopu metodiků konaném v Havlíčkově Brodě, aby vyjádřila důležitost jejich práce. Podobného tématu se dotýká příspěvek o regionálních funkcích knihoven v pětiletém období do roku 2022, tentokrát uvádíme jeho první část. Nepřehlédněte také rozhovor s Josefem Baslem, vedoucím oddělení mezinárodních šetření České školní inspekce, o úrovni čtenářských dovedností českých dětí, jejich vývoji i srovnání se zahraničím. Je tu široký prostor pro spolupráci škol a knihoven i inspirativní náměty pro možné oblasti této spolupráce. A jestli chcete nápady pro konkrétní aktivity s dětmi v knihovně v návaznosti na školu, nepromeškejte příští rok soutěžní přehlídku OKnA. Letošní už nestihnete, ale přečíst si o ní můžete, je hned za středovou přílohou. Všem, kteří se přehlídky zúčastnili a šli tzv. „s kůží na trh“, velký respekt a vítězům gratulace!

Prolistujte, uvidíte víc než zmíněné.

Těm, které záda bolí, i těm ostatním, kteří zatím běhají po světě svižně a bezbolestně, přeji stálou pohodu, třeba i se Čtenářem v ruce!

PAVLA VLKOVÁ