Main content

Anketa – 75 let časopisu Čtenář

Jak by měl podle vás vypadat ideální knihovnický časopis?

Jak hodnotíte zaměření a obsah časopisu Čtenář?

 

Knihovnický časopis cílí na zaměstnance knihoven, kteří chtějí vědět, co je nového v jejich oboru, a to doma i v zahraničí. Ideální je, když nám díky takovému časopisu neunikne žádný zajímavý oborový seminář, a pokud ano, tak se z něho dozvíme, o co jsme svou neúčastí přišli. Čtenáře našich knihoven i nás knihovníky zajímá, co se kde čte a co to říká o naší současnosti i o nás samotných. Důležitá je rovněž znalost toho, co se kde podařilo a s čím se jiní potýkají stejně jako my. Dobré je, když nám připomíná různá kulturní výročí, zvláště ta týkající se domácích i světových autorů, abychom na ně mohli upozorňovat čtenáře a při té příležitosti pod dobrou záminkou doporučovat jejich díla. V případě Knihovny a tiskárny pro nevidomé K. E. Macana to navíc obnáší možnost tato díla přepisovat do Braillova písma a načítat do zvukové podoby. Naši čtenáři hned čtou (ať už prsty, nebo ušima) raději, když vědí, že čtou něco, o čem se mluví, co zajímá i ostatní.

Zaměření a obsah Čtenáře odpovídají tomu, co by mělo takové periodikum umět nabídnout. Měsíční periodicita je tak akorát, aby nic podstatného z knihovnického světa neuniklo a naopak, aby se násilně nemusela hledat témata. Na každém čísle je znát zkušenost a pečlivá příprava, což je pro důvěryhodnost každého periodika důležitá kvalita, nikoliv však samozřejmá!

BRIANA ČECHOVÁ, Knihovna a tiskárna pro nevidomé K. E. Macana

 

Ideální knihovnický časopis je aktuální, sleduje trendy u nás i ve světě a nebojí se být i trochu vizionářský. Obsahuje jak rozhovory se zajímavými osobnostmi z oboru, tak i odborné statě či zprávy z konferencí a seminářů. Na škodu nejsou knižní tipy a recenze. Nevyhýbá se ani historii oboru. Autoři jsou vybíráni pečlivě podle odbornosti. Dají se v něm najít i pozvánky na knihovnické konference a semináře většího rozsahu. Nezaměřuje se striktně jen na knihovnictví, ale zajímají ho i průniky knihovnictví s jinými obory.

Graficky upoutá na první pohled (barevná, graficky zajímavá obálka i barevné fotografie uvnitř čísla). Formu má tištěnou i elektronickou. Tištěnou formou dává na vědomí, že myslí i na čtenáře, kterým online čtení ještě nepřirostlo k srdci. Tištěná verze poskytuje jistotu archivace a slouží také jako výpověď doby. Elektronická propojuje knihovnickou komunitu – umožňuje komentáře pod články, kde se rozpoutávají odborné debaty k tématu. Ideální knihovnický časopis neobsahuje rušivé reklamy.

Časopis Čtenář je odborné knihovnické periodikum sledující novinky v oboru. Momentálně je asi jediným časopisem, který se komplexně věnuje celému českému knihovnictví: od malých knihoven až po ty největší. Přináší i informace zahraniční. Díky jeho měsíční periodicitě skutečně dopodrobna mapuje změny v knihovnictví a čtenářství, a to včetně vývoje technologií. Jen je škoda, že fotografie v něm jsou poměrně malé a černobílé.

PETRA ŘOUTILOVÁ, šéfredaktorka knihovnicko-informačního zpravodaje Královéhradeckého kraje U nás