Main content

TÉMA: Knihovny a senioři: Dobrovolnický seniorský tým při knihovně ve Vsetíně

KATEŘINA JANOŠKOVÁ  kjanoskova@mvk.cz

Při Masarykově veřejné knihovně Vsetín funguje již několik let tým seniorských dobrovolníků, kteří pomáhají při plánování a organizaci akcí knihovny nebo pomáhají zlepšit její služby. Tým, který tvoří cca šest seniorů a tři knihovnice, se pravidelně schází čtyřikrát do roka, ale má schůzky i průběžně nad dílčími úkoly. Většinou se jedná o zástupce z řad bývalých pedagogů, ale také bývalých knihovnic; zastoupeny jsou rovněž i jiné, např. technické profese.

Poznávací vycházky

Na prvním místě zmíním Ing. Jana Hajzlera, který dlouhodobě navštěvuje vsetínskou knihovnu jako čtenář a návštěvník akcí. V roce 2011 začal jako jeden z prvních studentů studovat Virtuální univerzitu 3. věku (VU3V) ve Vsetíně a od počátku se stal pro své spolužáky přirozeným „seniorským lídrem“ – stmeloval kolektiv, byl obětavým a přátelským kolegou a začal přicházet s různými kreativními nápady a podněty, které pomáhaly především seniorským uživatelům knihovny.

Pan Hajzler se stal členem seniorského dobrovolnického poradního týmu při knihovně a v roce 2016 (v té době se již ze zdravotních důvodů přestali zapojovat jiní dva kolegové) se začal spolu s Ing. Milanem Drlíkem aktivně podílet na přípravě a realizaci vycházek pro seniory při knihovně. Pod jeho vedením se tato aktivita proměnila v systematický, velmi populární celoroční cyklus, který se těší velké oblibě a návštěvnosti. Hlavním cílem a záměrem bylo oslovit a „podchytit“ zejména zájemce méně fyzicky zdatné. Třeba i ty, pro které nebyla turistika celoživotní vášní a koníčkem, nicméně se dostali do životní etapy, kdy nechtějí jen tak „sedět“ doma sami, často už bez svého životního partnera. Chtějí se potkat s jinými vrstevníky, spolužáky z VU3V, strávit aktivně čas venku, udělat něco pro své zdraví, poznat nová nebo dlouho nespatřená místa, dozvědět se i něco nového a necítit hendikep, že fyzicky nestačím…

Přesně pro tyto účastníky Jan Hajzler připravuje své vycházky a nachází u nich odezvu. Nejde o výrazné fyzické výkony. Zodpovědně dlouhodobě plánuje trasy v bližším i vzdálenějším okolí Vsetína. Dříve spíše méně početné skupinky účastnic a účastníků se rozrostly do úctyhodných až čtyřicetičlenných výprav! Každé úterý vyrážejí autobusem nebo vlakem do míst, kde provozují nenáročnou turistiku, často spojenou s exkurzí či návštěvou nějakého místa. Po návratu se ještě účastnici sejdou v hospůdce a proberou společné zážitky, starosti i radosti. Oblíbené je také společné opékání špekáčků. O letních prázdninách rozšiřuje hlavní organizátor pan Hajzler účast na výletech také o rodiče (prarodiče) s dětmi, což má skvělý mezigenerační rozměr. I zde se vždy lidé naučí něco nového, poznají historii a genia loci.

Přestože na vycházky vyráží každý na svou zodpovědnost, příprava těchto akcí, kontakt s účastníky, zajištění veřejné hromadné dopravy a pozice „styčného důstojníka“, pomocníka a dokumentátora během vycházek je velmi náročná. Jan Hajzler ji zastává zcela nezištně, dobrovolně a s otevřeným srdcem. Na „ukončení sezóny“ vždy zorganizuje závěrečné promítání s ohlédnutím za uplynulými výlety. Milou a přátelskou atmosféru těchto setkání při čaji a kávě dotváří také společný zpěv. V roce 2019 se pod vedením pana Hajzlera uskutečnilo 44 vycházek, kdy celkový počet 1156 seniorských účastníků ušel úctyhodných 390 km.

Rukodělné aktivity a jiné

Z dalších členů je třeba zmínit také paní Rokytovou, která i přes vleklé zdravotní problémy stále „drží“ seniorský klub Tilia, který se schází při dětské knihovně v Luhu. Členky klubu se zaměřují na tvoření, rukodělné aktivity, čtení a přednes. Pravidelně se zapojují do akcí knihovny pro veřejnost (Valašské Vánoce, Valašské Velikonoce, Den seniorů atd.).

Nejnovější členkou týmu je bývalá ředitelka vsetínské knihovny Helena Gajdušková, jejíž hlavní náplní je vedení kurzů trénování paměti a mozkového joggingu. Seniorští dobrovolníci se pravidelně zapojují také do čtení v institucích (Charita Vsetín, Diakonie Vsetín, nemocnice), do výprodejů knih apod.

Vsetínská knihovna shledává toto propojení jako velmi přínosné. Profesní a osobní zkušenosti těchto dobrovolníků-pamětníků oceňuje při své každodenní činnosti.

Foto: archiv MVK Vsetín