Main content

OD REDAKČNÍHO STOLU

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

dojmy z uplynulého 14. ročníku konference Kniha ve 21. století, která proběhla v polovině února v Opavě – ostatně osobně jsem organizátorkám vysekl poklonu za perfektně připravenou akci jak z hlediska obsahu, tak z hlediska logistiky – ve mně přehlušují nostalgii z rozloučení s tématem připomínání 100. výročí vydání prvního knihovního zákona u nás. S jeho přípravou i realizací jsem strávil poslední bezmála čtyři roky. Vy jste se s výsledky tohoto snažení mohli setkávat na stránkách časopisu předchozích patnáct měsíců. V tomto čísle počtrnácté a naposledy... Pokud mi elán vydrží, rád bych publikované i nepublikované příspěvky, použitá i nepoužitá fota shrnul do podoby samostatné publikace.

Snad to bylo důstojné připomenutí pro oblast našeho knihovnictví památného počinu s dosahem až do současnosti, který stále představuje pro knihovníky výzvy, jak v téhle nekonečné štafetě důstojně navázat na podněty dnešních měnících se podmínek a potřeb společnosti, které musí knihovny naplňovat žádoucím a lákavým obsahem. Pod stále platnou frází „král je mrtev, ať žije král“, použitou i  Shakespearem, bych vás tentokrát rád opětovně pozval na cyklus zcela odlišný, který poznamená následující dva ročníky časopisu. Budeme vám představovat nové stavby a přestavby knihoven, které v České republice vznikly v období posledních zhruba deseti let. Nejedná se kromě jiného o nic menší a méně závažné úkoly než obhájit potřebu rekonstrukce a výstavby knihovny před jejím zřizovatelem, uvést dostatečné argumenty pro zajištění provozu a vybavení a v neposledení řadě navrhnout adekvátní náplň s ohledem na reálné potřeby uživatelů. Nebudeme se vyhýbat ani konfrontaci s vyspělým zahraničím.

Omlouvám se, že vás už nebudu moci osobně a podrobně provést obsahem březnového čísla. Zůstane to tedy především na vašem zájmu a chuti. Zadoufám, že pro vás bude stejně zajímavé jako pro redakci příprava nového seriálu, která započala už v polovině roku 2019. Jako určitou satisfakci přijměte alespoň sdělení, že další čísla Čtenáře přinesou také příspěvky s některými tématy, která zazněla a o kterých se posléze mluvilo v kuloárech výše zmiňované opavské konference...

JAROSLAV CÍSAŘ