Hlavní obsah stránky

INSPIRACE Z KNIHOVEN

Robotické safari

Text a foto PETR SCHINK

Po linoleu se s tichým vrčením žene podivné stvoření – samý kablík, trčící rameno a senzor. Kolečka se točí, blikající monitor na zádech dává tušit, že v elektronickém mozečku tvora se cosi odehrává. Těsně předtím, než by měl robůtek narazit do stěny, mění směr a v elegantním oblouku se vyhýbá neodvratné havárii… jen aby se vzápětí střetl s nohou promítacího plátna a poroučel se k zemi. Skupina dětí přesto jásá, dvě děvčata se ujmou péče o nešťastného robota a sbírají odlámané součástky. Příští model jejich samohybu bude už určitě vydařenější.

Lego Mindstorms, tak se jmenuje stavebnice, kterou do vítkovické pobočky Knihovny města Ostravy přinesli doktorandi z Vysoké školy báňské. Navzdory značce Lego ovšem nejde o pouhou skládačku s barevnými pajduláky. Každá stavebnice obsahuje stovky drobných součástek, ale hlavně takzvanou inteligentní cihlu – centrální jednotku, která se dá naprogramovat k různému typu chování. Aby to celé fungovalo, nesmí chybět soustava senzorů. Některé reagují na hluk, jiné na dotyk či světlo. Pokud si tedy alespoň trochu rozumíte s počítačem, můžete si doslova na koleně vyrobit robotického mazlíčka, který vás bude následovat po pokoji, vyhne se překážkám, odliší od sebe různobarevné objekty… Meze urču­je jen vaše představivost a samozřejmě šikovnost. Jakkoli dobře naprogramovaný robot je nakonec k ničemu, když z něj během jízdy opadávají kousky a neudrží rovnováhu.

Studenti Střední technické a dopravní školy z Ostravy-Vítkovic se snažili seč mohli, nad několika krabicemi s legem strávili dobrou hodinu, přesto někteří roboti připomínali spíše frankensteinovská monstra, která se po zapojení chvíli zimničně chvěla na podlaze, než se raději s úlevou rozpadla. Inu, cvičení dělá mistra. Podle reak­cí většiny studentů i učitelů by podobná stavebnice zcela jistě našla uplatnění třeba v počí­tačové učebně, zatím však musely děti vzít zavděk touto jedinečnou příležitostí. Díky spolupráci knihovny s VŠB se jim snad nenaskytla naposledy.

Teď už ale nerušte – podlaha se doslova hemží elektronickými šváby – ten můj se právě rozhodl vyzkoušet variantu robotického suma a vypadá to, že vyhrává!

Rekonstrukce Obecní knihovny v Mrákotíně

HANA MAZUROVÁ

Obecní knihovna v Mrákotíně na Vysočině se po letech stagnace vyloupla do krásy. Zůstala sice ve stejných prostorách jako dříve, ale celý objekt prošel generální rekonstrukcí z peněz evropských fondů. Za téměř 7 000 000 Kč se podařilo opravit budovu obecního úřadu, ve které sídlí nejen knihovna, ale i přilehlá klubovna a sál na pořádání různých kulturních a společenských akcí. Objekt ve vlastnictví obce byl po opravě nově vybaven nábytkem a částečně i počítačovou technikou.

Fond knihovny prošel důkladnou aktualizací a revizí. Knihy byly zapsány do automatizovaného knihovního systému, byly nově označe ny a obaleny. V rámci dotačního programu VISK 3 získala obec grant na nový počítač a kvalitnější připojení k internetu, aby knihovna mohla rozšířit služby uživatelům. Samozřejmostí je doplňování nabídky knih z výměnných fondů Městské knihov ny Chrudim, která je pověřenou knihovnou, i další spolupráce s okresní metodičkou. Vše by se ale neobešlo bez nadšení a úsilí knihovnice, starostky a jejich pomocníků. Kromě půjčování knih začali pořádat různé akce, výstavy a tvořivé dílny ve spolupráci s dalšími organizacemi a spol ky v obci. A nejen to – pozvali své spoluobčany a vyrazili s nimi i mimo knihovnu. Na pěším pochodu se vydali například za dějinami „Ďáblovy bible“ (Co dex gigas vznikl totiž v nedalekých Podlažicích).

Obecní knihovna v Mrákotíně se stává komunitním centrem v tom nejlepším smyslu. Práce s dět mi, programy pro všechny věkové kategorie i dobrá spolupráce s obecním úřadem a zájmovými spolky už přinášejí výsledky. I když knihovna obnovila činnost teprve nedávno, vložené úsilí se začíná vyplácet nejen v počtu nových čtenářů, ale i tím, že se kolem knihovny neformálně soustřeďuje kulturní život obce.

Foto Jana Hamplová