Hlavní obsah stránky

KNIHOVNÁM V MALÝCH OBCÍCH

Místní knihovna ve Vědomicích

ZUZANA KULICHOVÁ region@knihovnalitomerice.cz

Vědomice jsou obcí s 850 obyvateli, která leží na pravém břehu Labe nedaleko města Roudnice nad Labem. K občanské vybavenosti patří i míst­ní knihovna. Její založení je datováno do roku 1941. Za okupace byly německou cenzurou mnohé kni­hy zničeny, po 2. světové válce však knihovna začala znovu fungovat a v roce 1958 již čítala 1500 svazků. V roce 1985 byl postaven nový obecní úřad, kam byla knihovna přestěhována. V roce 2007 následovalo další stěhování – tentokrát z prvního poschodí do přízemí. V knihovně bylo nainstalováno umyvadlo a v další fázi pak byla propojena s malou tělocvičnou a sociálním zařízením. Poslední úpravou bylo vybavení ku­-chy­ň­skou linkou a úložnými prostory pro uskladnění výtvarného materiálu. Tím byl dokončen multifunkční prostor, který je vhodný i k pořádání kulturních akcí.

V roce 2007 na místo knihovnice nastoupila Ing. Iva Fořtová, která dokončila retrokonverzi knihovního fondu a začala výpůjční činnost provádět v AKS Clavius REKS. Pustila se do organizování různých kulturních a výtvarných akcí pro občany obce. Již v roce 2009 bylo knihovně uděleno Čestné uznání za širokou nabídku aktivit pro děti i dospělé a hledání netradičních způsobů spolupráce v obci.

Co to konkrétně znamená? Pravidelné výtva­r­né dílny pro děti i dospělé, od roku 2008 každoroční Noc s Andersenem – při prvním ročníku byl zasazen strom Pohádkovník, dále Dětský den, Slet čarodějnic vědomických, na podzim Uspávání vědomických broučků s lampionovým průvodem, vánoční a velikonoční výstavy výrobků.

V roce 2009 v knihovně také zahájila provoz kavárnička U skřítka Knihovníčka, kde se pra­vi­del­ně každé pondělí scházejí u kávy ženy z obce. Půjčují si knihy a časopisy, vyměňují si recepty, ochutnávají navzájem své kulinářské výtvory. Tak vznikly i čtyři kalendáře s recepty – Moučníkový, Knedlíkový, Masíčkový a (zatím) poslední, na rok 2014, obsahoval recepty na zpracování výpěstků ze zahrady.

Pro seniory pořádá I. Fořtová školení, jak pracovat s počítačem a internetem. Letos požádala o zařazení do projektu Nadačního fondu manželů Livie a Václava Klausových Senioři komunikují. Podařilo se a v květnu proběhl kurz pro deset seniorů.

V letních měsících probíhá v knihovně „přívesnický“ tábor pro děti, tzv. Žabí tábor. Děti se v knihovně scházejí ráno v osm hodin, celý den se věnují různým aktivitám venku i uvnitř. Součástí programu je i vaření, výtvarné dílny, hudeb­ní produkce, čtení a sportování. Po celé léto také fungují zvláštní letní průkazky, kdy děti dostávají za každou přečtenou knihu žabičku a na konci léta je vyhlášen Čtenář léta, který je odměněn diplomem a tričkem.

Letos se knihovna zapojila do hry Lovci perel. Ovšem s přizpůsobenými pravidly. Za každou přečtenou knihu dostane čtenář perlu. Přečtení kni­hy potvrzují rodiče v Zápisníku perlorodek a navíc je každá přečtená kniha oceněna knihovnickými tolárky, které si děti promění za dárky při slavnost­ní akci v Den pro dětskou knihu.

Od roku 2006 probíhá v obci každoročně soutěž Okno do ulice, kde jsou hodnoceny nejhezčí květiny v oknech domů. Další fotosoutěže jsou také tematicky zaměřené – proběhla výstava fotografií hub nebo fotografií z dovolené (kde nejdále se čtou Vědomické noviny).

Dvakrát ročně navštěvují knihovnu děti z míst­ní mateřské školy. Seznámí se se skřítkem Knihovníčkem a s tím, jak to v knihovně chodí. Prohlédnou si i starý mlýnek na pohádky, který paní knihovnice používá při dalších akcích. Například v týdnu čtení, kdy se na akci Od pondělí do pátku, posloucháme pohádku scházejí děti k poslechu večerní pohádky.

V roce 2011 získala Místní knihovna ve Vědomicích Diplom za vzorné vedení obecní knihovny v rámci soutěže Vesnice roku v Ústeckém kraji. Je to pocta nejen nadstandartní činnosti paní knihovnice, ale i panu starostovi Václavu Tylovi, který má ke knihovně velmi vřelý vztah a podporuje všechny její aktivity.

I do budoucna má knihovna velké plány. Chys­tá se rekonstrukce osvětlení, obnova potahů na židlích (při výtvarných dílnách dvakrát v týdnu dostávají zabrat), úprava prostoru kolem Pohádkovníku a vybudování venkovního posezení před knihovnou. Iva Fořtová velmi hezky zpracovala i webové stránky knihovny se zajímavými odkazy, které pravidelně aktualizuje. Pokud se tedy chcete o činnosti knihovny dozvědět něco více (a že to stojí za to!), zde je adresa: http://www.knihovnavedomice.cz/.

Foto archiv knihovny