Hlavní obsah stránky

KNIHOVNÁM V MALÝCH OBCÍCH: Divoká karta pro knihovnu v Batelově

IRENA BREZOVIC brezovic@kkvysociny.cz

V roce 2015 reprezentovala Kraj Vysočina v celostátní soutěži Knihovna roku Místní knihovna v Batelově. Letos se v tomto kraji přihlásilo do soutěže Vesnice roku jen 15 obcí a knihovna ani jedné z nich neodpovídala požadavkům celostát­ní soutěže Knihovna roku.

Zvolili jsme proto druhou z možností volby – nominaci knihovny „divokou kartou“. Požádali jsme metodičky jednotlivých pověřených knihoven o tipy a z nich pak vybrali výše jmenovanou knihovnu. (Pozn. redakce: I když nyní už známe absolutní vítěze soutěže, neváhejte a čtěte dále.)

Na první pohled se jedná o knihovnu, na které její zřizovatel (městys Batelov) rozhodně nešetří. Knihovna se rozkládá na celkové ploše 250 m2. Je prostorná, moderní, příjemná a hlavně – úplně bezbariérová, i když je umístěná na dvou po­dla­žích. V prvním patře budovy je informační centrum, kde jsou návštěvníkům k dispozici tři po­čí­ta­če s bezplatným připojením k internetu. V tom­to podlaží se nachází i oddělení pro dospě­lé čtenáře s beletrií a naučnou literaturou v rozsahu téměř 15 000 svazků.

Podkroví, které s hlavním podlažím spojují scho­dy s plošinou pro vozíčkáře, je vyhrazeno pro dětské čtenáře a mládež. Kromě regálů s kníž­ka­mi a časopisy je zde i útulný koutek se skluzavkou, houpačkou, rohovým posezením a nejrůznějšími hračkami pro nejmenší.

Knihovna odebírá 78 titulů periodik, což je 36 titulů na 1000 obyvatel (v benchmarkingu knihoven je průměr u knihoven srovnatelně velkých obcí 9,94 titulu na 1000 obyvatel).

Knihovna je výjimečná i v poměru výpůjček na jednoho registrovaného čtenáře: v roce 2014 vykázala 21 150 výpůjček, to je 65,5 výpůjčky na jednoho čtenáře (v benchmarkingu je průměr 42,7 výpůjčky na jednoho čtenáře).

Kromě excelentních knihovnických a informačních služeb se paní Bohumila Kotounová, která je knihovnicí od roku 1993, věnuje i dalším činnostem – pořádá kulturní a vzdělávací akce pro veřejnost, připravuje besedy pro družinu a základní školu, organizuje Pasování prvňáčků na čtenáře apod. Za zmínku stojí i jedinečná spolupráce knihovny a místního rodáka, spisovatele a cestovatele Zdeňka Hynka (mimo jiné autora čtyřdílných Pověstí z Batelovska), který v knihovně pravidelně pořádá výstavy svých fotografií.

Za samozřejmost paní knihovnice považuje i donášku knih seniorům a zdravotně indispo­novaným čtenářům, realizaci výpůjček v rámci meziknihovní výpůjční služby a zajišťování nejrůznějších studijních materiálů (včetně povinné škol­ní četby) pro čtenáře.