Hlavní obsah stránky

OD REDAKČNÍHO STOLU

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

přijměte naše poděkování, že jste se Čtenářem strávili letošní rok. Mnozí z Vás jako dlouholetí předplatitelé, jiní se přidali poměrně nedávno. Máme radost z každé nové objednávky a přemýšlíme nad každým odhlášením odběru. Snažíme se vzít si z obojího spíše to dobré. U nových předplatitelů si říkáme, jaký článek je zaujal natolik, že se rozhodli pro předplatné – klidně nám napište, bude to pro nás prima zpětná vazba. U těch, kteří předplatné ruší, se někdy snažíme opatrně zeptat, co je k tomu vede. Zmiňovány jsou finanční důvody, dostupnost všech informací na internetu nebo absence času k tomu „si po práci ještě něco číst“. Nehodnotíme, ale opět máme snahu se poučit: nezvyšujeme předplatné, ladíme délku příspěvků a jejich grafiku, aby byly „k učtení“, a zpracováváme témata, o kterých si můžete přečíst na internetu (a přiznejme si, že dnes je to opravdu vše), zase nějak jinak. Jak se nám bude dařit dále, poznáme. Roli Čtenáře spatřujeme také v tom, že mapuje knihovnictví nepřetržitě více než 65 let (vstupuje do 68. ročníku), a tak si mu dovoluji popřát, aby se mu dařilo i nadále. Záleží to také na Vás.

V naší anketě z roku 2014 se 73 % respondentů vyjádřilo, že by každá profesionální knihovna měla mít ve fondu knihovnické časopisy, 14 % odpovídajících se domnívá, že nikoli, a 13 % se přiklonilo k odpovědi jen některé. Vy přispíváte k tomu, že v knihovnách tyto časopisy opravdu jsou. Děkujeme. A nejde jen o Čtenáře.

Z aktuálního čísla bych upozornila na dva příspěvky. První, ač je spíše praktický, jsme zařadili jako téma, protože si myslíme, že byste ho neměli minout. Možná se právě v příštím roce chystáte na nový web, a tak vám znalost či povědomí o základních pravidlech jeho přístupnosti přijdou vhod. S tématem souvisí také článek o tom, jak se vyhnout typografickým hříchům. Vznikl jako bonus k seriálu o e-knihách, ale může se hodit všude tam, kde je potřeba se písemně prezentovat. Zbytek výběru ponechávám už na Vás.

Přeji Vám za redakci Čtenáře krásný adventní čas, radostné Vánoce a úspěšný vstup do nového roku.

LENKA ŠIMKOVÁ