Hlavní obsah stránky

TIP DO VAŠÍ KNIHOVNY

PISTORIUS, Vladimír a Pavel Kočička. Jak se dělá e-kniha. Příprava elektronických publikací ve formátech EPUB a MOBI.

Příbram: Pistorius & Olšanská, 2015. 1. vyd. 272 s. ISBN 978-80-87855-15-7.

Nevíte si rady s přípravou elektronické knihy? Vezměte si na pomoc publikaci Jak se dělá e-kniha. Jak autoři hned v úvodu informují, e-knihy za sebou mají ještě poměrně krátkou historii – díky komerčním nakladatelům se objevily v roce 2009, o jejich hojnějším výskytu se dá hovořit ale až od roku 2011. S rostoucí oblibou moderních technologií nabývají na důležitosti, a proto si naši pozornost zaslouží i proces jejich vzniku. Sami autoři se soustředí spíše na praktičtější přínos publikace, odbornému rázu se však nelze vyhnout, přece jen se jedná o návod, jak takovou elektronickou knihu připravit.

Autoři pro „výrobu“ e-knihy zvolili ty nejběžnější formáty EPUB a MOBI. Prvnímu jmenované­mu, jenž je podporován firmami Google a Apple, je v knize věnován větší prostor z důvodu jeho využívání českými nakladateli, MOBI je formát značky Amazon a tím i čteček Kindle, které jsou v Česku hojně oblíbené (transformací prvního do druhého se pak zabývá devátá kapitola).

První kapitoly pojednávají o jazyku XHTML, v němž jsou data zapisována, a CSS, který umožňuje formátování. Tyto kapitoly nabízejí odpovědi i na typografické otázky. Důležitou volbou je také nástroj editace, kterým je v tomto případě editor Sigil, za jehož pomoci lze vytvořit z dokumentu ve Wordu elektronickou publikaci.

Kniha obsahuje ukázky jednotlivých postupů, šablony licenčních smluv pro elektronickou publikaci a stručné přehledy značek XHTML.