Hlavní obsah stránky

TÉMA: České e-knihy pro knihovny

JIŘÍ PAVLÍK pavlik@cuni.cz

Prostřednictvím e-knih je možné nabídnout čtenářům výpůjčky bez ohledu na otevírací dobu knihovny a s komfortem vypůjčení z domova či například z dovolené. Knihovny nabízejí také velmi rozsáhlé kolekce e-knih pro čtení na místě samém. V tomto článku se podíváme, jaká byla nabídka e-knih v češtině pro knihovny na jaře roku 2015, a v jeho závěru si v krátkosti představíme výhody jednotného přihlašování v síti knihoven ČR, které mohou čtenáři použít speciálně při vypůjčování e-knih.

Pro lepší přehlednost si celkový souhrn v příspěvku rozdělíme na nabídku pro krajské, městské a obecní knihovny a nabídku pro univerzitní a odborné knihovny. Na podzim minulého roku představil nabídku e-knih v češtině pro knihovny také kolega Martin Hanák1.

KRAJSKÉ, MĚSTSKÉ A OBECNÍ KNIHOVNY

Výpůjčky

Pro krajské, městské a obecní knihovny nabízí v současné době nejzajímavější e-knihy k vypůjčování eReading.cz. Jako jedna z prvních knihoven zprostředkovala v minulém roce výpůjčky e-knih eReading.cz svým čtenářům například Středočeská vědecká knihovna v Kladně. Nyní je nabízí (nebo připravuje nabídnout) 55 knihoven v České republice a na Slovensku.2 V katalogu výpůjček eReading.cz3 je aktuálně bezmála 1500 titulů od desítek nakladatelů, včetně nejžádanějších knih a titulů držitelů ocenění Magnesia Litera: Stoletý staříkAnalfabetkakterá uměla počítatPadesát odstínů šediMuž jménem OvePoslední LaponecŽítkovské bohyněVyhnání Gerty SchnirchTichý dech… Knihovny mohou svým čtenářům nabízet kompletní katalog výpůjček nebo vlastní výběr z katalogu.

Výpůjčky e-knih eReading.cz jsou integrovány do knihovního systému4, čtenář si e-knihu vypůjčuje ve webovém OPAC. Výpůjčky jsou poskytovány na 21 dní a po vypršení výpůjční doby jsou automaticky vráceny. V jedné knihovně může mít čtenář vypůjčenu jednu, dvě či tři e-knihy současně podle nastavení knihovny. Náruživí čtenáři mohou mít registrace ve více knihovnách a využívat tak více výpůjček najednou. E-knihy mají čtenáři ihned po vypůjčení připravené ve svém účtu u eReading.cz, vypůjčení je samoobslužné. E-knihu si mohou stáhnout v aplikaci eReading.cz na iPadu, iPhone, iPodu Touch5 nebo v aplikaci na chytrém telefonu, tabletu6 či čtečce s Android7. Čtenáři mohou výpůjčky číst také na starších čtečkách eReading START 2 a START 3. Po stažení je čtení e-knihy možné už bez nutnosti připojení k internetu.

Řada městských knihoven využívá k zavedení výpůjček e-knih grantové podpory VISK8.

Náklady na jednu výpůjčku u eReading.cz činí pro knihovny 49 Kč, což jsou obvykle také náklady knihovny na vypůjčení tištěné knihy. Knihovna má možnost zpoplatnit čtenářům výpůjčky e-knih jako prémiovou službu. Například Krajská knižnica v Žiline účtuje čtenářům za výpůjčku e-knihy od eReading.cz v přepočtu 27 Kč9. Z každé výpůjčky vyplácí eReading nakladateli 28 Kč. Knihov­ny tímto způsobem přispívají k rozvoji knižního trhu výrazně lépe než v případě výpůjček tištěných knih, kdy je za jednu výpůjčku autorům vypláceno 0,50 Kč zprostředkovaně přes agenturu Dilia.

Kompletní katalog téměř 1500 titulů e-knih získávají knihovny zdarma, platba probíhá až v případě vypůjčení e-knihy čtenářem. Knihovny tedy neutrácejí akviziční prostředky za tituly, o které není zájem. Tento způsob akvizice je obvykle označován jako Patron Driven Acquisition či Demand Driven Acquisition. Knihovny do svého katalogu získávají zdarma také ukázky e-knih ve formátech ePub, mobi a PDF a to ke všem více než 6000 e-knih v katalogu eReading.cz, bez omezení na tituly k vypůjčení.

Proti neoprávněnému (pirátskému) šíření jsou výpůjčky chráněny vlastním DRM systémem eReading.cz. Interně je využíván formát ePub. Nabídkou legálních výpůjček e-knih knihovny také významně přispívají ke kultivaci českého trhu s e-knihami, který na svém počátku rozvoje trpí v nemalém rozsahu10 poškozováním autorských práv.

Společně s výpůjčkami e-knih nabízí eReading.cz knihovnám nově také cloudovou implementaci Open Source knihovního systému Koha s OPAC VuFind.

Čtení na místě

Pro čtení na místě mohou knihovny nabídnout e-knihy na platformě E-knihy do každé knihovny, kterou organizuje Městská knihovna v Praze. K dispozici jsou zde například e-knihy Nakladatelství Academia nebo Jan Melvil Publishing. E-knihy jsou poskytovány od nakladatelů zdarma a službu nabízí v současnosti 12 knihoven11. Proti neoprávněnému šíření jsou e-knihy na této platformě chráněny DRM systémem založeném na repozitářových systémech Kramerius nebo Aleph ADAM a na terminálovém zabezpečení.

Pro čtení na místě mohou knihovny využít také čtečky s výpůjčkami eReading.cz. E-knihy vypůjčené na účet knihovny u eReading.cz si čtenáři mohou vychutnat při prezenční výpůjčce knihovní čtečky.

V rámci projektu E-deposit Národní knihovny ČR byl připraven návrh novelizace legislativy, který knihovnám s právy povinného výtisku umožní zpřístupňovat pro čtení na místě kompletní produkci e-knih vydávaných v České republice12. Očekává se, že novelizace vejde v platnost v roce 2016.

Open Access

Několik knihoven vydává e-knihy v režimu Open Access a zpřístupňuje je volně na internetu. Tyto e-knihy pak mohou svým čtenářům nabízet také ostatní knihovny. Mohou je využívat například na čtečkách, které vypůjčují čtenářům prezenčně i absenčně. Atraktivní kolekce Open Access e-knih nabízí Městská knihovna v Praze, Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě či Knihovna Jana Drdy v Příbrami.

Odkaz na přehled nabídky Open Access e-knih i e-knih pro čtení na místě nebo k vypůjčování v knihovnách je uvedený na stránkách eknihy.knihovna.cz13.

UNIVERZITNÍ A ODBORNÉ KNIHOVNY

Výpůjčky

Univerzitní a odborné knihovny využívají výpůjčky českých e-knih na rozšířených amerických platformách Proquest ebrary, EBL, eBook Central nebo EBSCO eBooks. Velkou výhodou zde je to, že čtenáři mají e-knihy v češtině dostupné ve stejném prostředí jako tisíce e-knih v angličtině, které řadu let již při studiu využívají.

Na výpůjčky odborných e-knih se zaměřují také české platformy Levná knihovna, Flexibooks a Publikační systém Code Creators.

Čtení na místě

Pro čtení na místě mohou univerzitní a odborné knihovny výhodně využít modul DASH!, který je nabízen od Proquest zdarma k předplatnému kolekcí na platformách ebrary a Ebook Central. Prostřednictvím DASH! může knihovna zpřístupnit e-knihy pro čtení na místě ve formátu PDF. Čtenáři mohou e-knihy v knihovně studovat také na svém notebooku nebo tabletu. Proti neoprávněnému použití jsou e-knihy zabezpečené ve webové čtečce ebrary / Ebook Central stejně jako e-knihy dodávané prostřednictvím Proquest. Zpřístupňovat je možné digitalizované knihy z fondu knihovny na základě zákonné licence nebo licencované tituly od nakladatelů. Zpřístupnění tímto způsobem využívá Univerzita Karlova v Praze14.

Open Access

Vydávání odborných Open Access e-knih se věnuje například Nakladatelství Karolinum, Vydavatelství VŠCHT či KISK FF MUNI. Projekty E-deposit NK ČR15 a Česká digitální knihovna16, které v letošním roce finišují, by mohly přispět k tomu, že bude nabídka Open Acces e-knih v češtině uceleně dostupná na jednom místě.

JEDNOTNÉ ÚČTY ČTENÁŘŮ V SÍTI KNIHOVEN ČR

Nebylo by pěkné, kdyby se čtenáři ve všech knihovnách v ČR mohli přihlašovat jedním jménem a heslem? Nemuseli si již pamatovat různá přihlašovací jména a hesla pro svou obecní, městskou, krajskou knihovnu či pro odborné knihovny, které využívají? Právě to svým čtenářům již nabízí Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích, Městská knihovna v Táboře, Moravská zemská knihovna, Krajská vědecká knihovna Liberec, Univerzitní knihovna Technické univerzity v Liberci s řadou dalších knihoven17. Knihovny využívají účty mojeID, které provozuje sdružení CZ.NIC. Velkou výhodou mojeID je, že ověřený účet čtenáře v jedné knihovně lze použít pro on-line registraci čtenáře v knihovnách dalších. Validaci účtu mojeID nabízí Středočeská vědecká knihovna v Kladně a dalších sedm knihoven18.

 

1 HANÁK, Martin. Přehled poskytovatelů českých e-knih a jejich platforem. Ikaros [online]. 2014, ročník 18, číslo 9 [cit. 2015-03-12]. urn:nbn:cz:ik-14270. ISSN 1212-5075. Dostupné z: http://ikaros.cz/node/14270

2 https://sites.google.com/site/eknihyproknihovny/home/ereading-cz

3 http://www.ereading.cz/cs/vypujcky

4 Podporu pro výpůjčky eReading.cz mají implementovánu nebo ji připravují knihovní systémy Advanced Rapid Library, Clavius, Portaro, Koha, VuFind, Aleph; eReading.cz dodavatelům knihovních systémů nabízí API, které umožňuje integraci výpůjček eReading.cz do libovolného knihovního systému.

5 http://www.ereading.cz/cs/jak-cist-eknihy?id=18

6 http://www.ereading.cz/cs/jak-cist-eknihy?id=21

7 http://www.ereading.cz/cs/ereading-cz-4-touch-light-ctecka-e-knih

8 http://visk.nkp.cz/visk-3-informacni-centra-verejnych-knihoven-icekni

9 http://www.krajskakniznicazilina.sk/downloads/postup.pdf

10 Viz Zpráva SČKN o českém knižním trhu 2013/2014, kapitola 7, http://sckn.cz/content/zpravy/file-1071.pdf

11 http://www.mlp.cz/cz/projekty/on-line-projekty/e-knihy-do-kazde-knihovny/partnerske-knihovny/

12 http://edeposit.nkp.cz/cs/uzivatelsky-pristup

13 Odkaz E-knihy pro knihovny – https://sites.google.com/site/eknihyproknihovny

14 http://tinyurl.com/cunidashonsite

15 http://edeposit.nkp.cz/cs

16 http://www.czechdigitallibrary.cz/

17 https://www.mojeid.cz/katalog/services-list/4/

18 https://www.mojeid.cz/validace/#04