Hlavní obsah stránky

INSPIRACE Z KNIHOVEN

Promítali jsme Jeden svět

Knihovna města Plzně nabídla v posledním březnovém týdnu novinku v podobě filmových projekcí. Regionální pobočka společnosti Člověk v tísni pořádá každoročně místní část festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět a právě v Polanově síni KMP měli zájemci možnost některé z filmů vidět. Proběhly čtyři podvečerní projekce pro veřejnost, z nichž největší návštěvnost měl film Stále spolu režisérky Evy Tomanové. Téma života netradiční rodiny zaujalo diváky natolik, že sál byl zcela vyprodán. Zároveň probíhala též dopolední promítání pro školy, doplněná besedami s fundovanými hosty. Nejžádanější byl film Bojovníci ze severu, který se dotkl problematiky radikálních islamistických skupin. Promítán byl celkem pětkrát a z hostů, kteří jej komentovali, zaujal studenty především doktor David Šanc z Katedry politologie a mezinárodních vztahů Fakulty filozofické Západočeské univerzity v Plzni. Během filmového týdne se v knihovně před plátnem vystřídalo 460 diváků a jejich zájem je důvodem, proč se organizátoři s dobrým pocitem těší na příští ročník.

MARTINA KOŽÍŠEK OUŘADOVÁ

Táta-čtenář Středočeského kraje je z Nymburka

Nymburská knihov­na vůbec poprvé ve své historii oceňovala Tátu-čtenáře a zapojila se tak do projektu Tátové čtou dětem, který vyhlásil SKIP a Liga otevřených mužů v rámci Března – měsíce čtenářů.

Naším Tátou-čtenářem je Karel Pirunčík, který společně se svým synem Markem pravidelně na­vštěvuje knihovnu. Společně si půjčují knížky a táta Karel svému synkovi téměř každý večer čte. Tedy snaží se, ale protože pracuje jako policista na směny, pravidelně to úplně nejde. Podle jeho vlastních slov to ale dohánějí během dnů, kdy má volno. Jak se Mareček sám pochlubil, nejraději mají knihy o astronomii a dinosaurech. Společně se účastní akcí knihovny, při kterých se nedají přehlédnout, protože tvoří dokonale sehraný tým.

Našemu Tátovi-čtenáři předaly cenu dvě dámy: herečka a výtvarnice Iva Hüttnerová a samozřejmě také ředitelka knihovny Helena Liptáková. Na besedu se známou herečkou podle očekávání přišlo velké množství lidí, takže se v plné parádě předávalo. Karel Pirunčík na besedu dorazil se svým skoro šestiletým synkem Marečkem a oba měli z ocenění velkou radost. A my v nymburské knihovně jsme nadšení z toho, že náš výherce je zároveň Tátou-čtenářem Středočeského kraje.

MARIE LEBDUŠKOVÁ