Hlavní obsah stránky

ČTENÁŘ PŘEDSTAVUJE KNIŽNÍ FESTIVALY: Tabook

Nejrůznější knižní prodejní akce, festivaly a veletrhy jsou nedílnou součástí knižního trhu a bran­že jako takové. Chladné nenechávají samozřejmě ani knihovníky: ať už z profesního, či osobního hlediska – pro mnohé z nás jsou vítanou akcí a příležitostí obohatit knihovní i osobní fond, načerpat inspiraci z doprovodných programů či se jen setkat s lidmi podobné profese a zájmů. Mezi nejznámějšími akcemi, jakými je Svět knihy Praha či Podzimní knižní veletrh v Havlíčkově Brodě, se odborné veřejnosti a čtenářům nabízejí další příležitosti, kam vyrazit „za knihou“. Jmenujme například Polabský knižní veletrhOstravský knižní veletrh, pražský Knihex, táborský Tabook, ale i akce méně známé: Kniha z kina, prodejní veletrh autorských a uměleckých publikací LITR v Olomouci či pardubický Zámek plný knih. Knihovny nestojí stranou ani jako pořadatelé, jak dokazuje první ročník Festivalu regionálních nakladatelů, který uspořádala Knihovna města Plzně a o kterém chystáme zprávu. Chtěli bychom vám totiž letos ve Čtenáři postupně představit, připomenout nebo přiblížit pohledem vlastním či zprostředkovaným právě knižní akce menšího rozměru, které jsou ve srovnání s těmi známějšími neméně zajímavé. A začínáme právě teď.

TABOOK 2015

Táborský projekt Tabook se od roku 2012 profiluje jako festival nezávislých nakladatelů spojený s knižní nabídkou. Loňský ročník, který se uskutečnil 1.–3. října v sýpce hradu Kotnov, si zvolil programové motto Neklidné okraje. Jak je to s hledáním zastřešujících témat, uvedla tref­ně Tereza Horváthová ve festivalovém bedek­ru: „Vnucovat festivalu, na kterém se představuje sedmdesát většinou skutečně malých nakladatelů, jednotné téma, je vlastně nemožné. Ať děláš co děláš, stejně vždycky něco přečuhu­je, jinde zas cosi chybí, pro někoho tematická zadání dávno pozbyla smysl, jiný by jistá témata rád uzavřel, popřípadě akademicky ošetřil…, jednomu je to celé těsné a dalšímu se to zdá školometné…“ Ponechme tedy neklidné okraje stranou, důležité je, že bylo opravdu z čeho vybírat: program pod hlavičkou Jiné Rusko střídala samizdatová dílna, prezentace světových nakladatelů, nechyběly výstavy, přednášky, autorská čtení či hudební vystoupení. A mezi tím vším také seminář Jiné knihovny! Využili jsme té­to příle­žitosti a vyzpovídali Evu Měřínskou, ředitel­ku Městské knihovny Tábor, která za or­ganizací semináře stojí.

„Knihovna tu je a je připravena…“ minirozhovor s Evou Měřínskou

Paní ředitelko, jak jste si Tabook užila?

Na Tabook se vždy velmi těším. A snažím se užít si ho jak v roli pořadatele, tak návštěvníka. Knihovna má vždy na starosti jeden dílek programu, jehož příprava nám dá zabrat, ale v dobrém slova smyslu: vyžaduje to úsilí, které se vyplácí. A možná o něco víc se pak těším na chvíli, kdy ty organizátorské povinnosti skončí, a já se do víru událostí mohu pustit jako návštěvník. Letos mě nadchnul David B.(legendární autor komiksů – pozn. red.) a Krisztina Tóthová.

Pojďme se blíže podívat na účast knihovny v programu festivalu…

Knihovna žije na Tabooku velmi svébytně, loni se jednalo o tyto vstupy: stánek s mobilní knihov­nou, seminář Jiné knihovny, knihovnická snídaně a tzv. abelesovská výstava Marka Tomana.

Přinesly Jiné knihovny nějaké zajímavé výstu­py, o které byste se chtěla podělit?

Na seminář jsme si pozvali zástupce z knihoven Cesta domů, Archivu výtvarného umění a z Knihovny Václava Havla. Navštívit nás přišel francouzský nakladatel Thierry Magniere. Rozchá­zeli jsme se s myšlenkou, že podněty z malých specifických knihoven mohou využívat například městské knihovny jako inspiraci pro své uživate­le. Semináře se účastnili i učitelé, kteří dávali zajímavou zpětnou vazbu, jak se dají (nebo nedají) nabízená témata ve školách uchopit a v čem by jim mohla být místní knihovna nápomocná.

Prozradíte nám know-how, jak takovou akci připravit?

Nejedná se o nic speciálního. Žijeme duchem a nadšením z Tabooku a snažíme se dělat to, co nás baví, a co by tedy mohlo bavit i ostatní.

„Okupovat Tábor“ jste pozvali také studenty KISKu, jak se jim u vás líbilo?

Přijely studentky z několika ročníků, nocovaly v knihovně, účastnily se semináře, autorských čtení a dílen, prošmejdily samotný trh. Za knihovnu se jim věnoval kolega Michal Kramář. Student­ky měly za úkol vytvořit krátké reportáže, rozhovory s nakladateli, zprávu o průběhu festivalu. Zdá se, že je takto organizovaná návštěva bavila a nás jejich výstupy nadchly. Určitě je využijeme v naší komunikaci knihovny, za což moc děkujeme.

Vaše mobilní knihovna byla v pohotovosti – sama jsem se přesvědčila… Ulovili jste na Tabooku nové čtenáře?

To nás těší, že jste naši mobilní knihovnu navštívila. Máme s ní zkušenosti z léta z městské plovárny. Na Tabooku se jedná spíše o takový doplněk, větší úspěch než půjčování a zápisné do knihovny má například naše knižní štěstí: nákup zabalené knihy za sníženou cenu s tím, že vás čeká po rozbalení překvapení. Pro nás už nebylo překvapení, že na Tabooku jsme nenalákali nové čtenáře. Vnímáme ale naši přítomnost jako důležitou zprávu: knihovna tu je a je připravena.

Děkuji za rozhovor.

Ptala se LENKA ŠIMKOVÁ

Více o festivalu na http://www.tabook.cz/

Fotostřípky z Tabooku

Foto Lenka Šimková